Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ASHABIN ÜÇ AYLIK PROĞRAMI VE BİZ

Muharrem Günay 9 Nisan 2016 Cumartesi 12:24:40
 

Üç aylar gelince Sevgili Peygamberimizin ashabı şöyle bir program yaparlardı:
Sahabe-i Kiram Üç aylar ayına girince, kendilerini Kur’an okumaya verirler, oruç tutarlar. Çokça selat-ü selamda bulunurlardı.
Ticaretle uğraşanlar borçlarını öderler, senelik hesaplarını yaparlardı.
Zenginler ise mallarının zekâtını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabilsinler, sıkıntılarını gidersinler. Böylece toplum neşe ve huzur içerisinde Ramazanı yaşasın ve bayram yapsın.
Hâkimler valiler, mahkûmlarla görüşürler, ekseriyetini affedip, tahliye ederlerdi.
Üç Aylarda Neler Yapalım
Namaz Kılalım
Sevgili Peygamberimiz “ Namaz dinin direğidir “ buyurmuştur. O’nun için mübarek gün ve gecelerde bol bol namaz kılmalıyız. “ Namaz Mü’minin Miracı’dır.” Elçisiz, vasıtasız, aracısız Allah ile buluşması ve konuşmasıdır.
Önce kazaya kalmış borçlarımızı ödeyelim. Kaza borcumuz yoksa nafile namaz kılalım. Bu aylarda Kuşluk, evvabin ve teheccüd gece namazı kılmaya devam edelim.
Oruç Tutalım
Bu aylarda özellikle kaza ve keffaret borcu olanlar borçlarını ödemeliler. Borçları olmayanlar nafile oruç tutsunlar.
Recep ayının en az üç günü oruç tutularak geçirilmelidir. Buhari ve Müslim’in nakline göre Sevgili Peygamberimiz:
“Her ayda üç gün oruç tutmak, bütün hayatı oruçla geçirmek gibidir.” Buyurmuşlardır.
Bu bakımdan Kameri ayların 13–14–15. günlerini oruçlu geçirmek menduptur.
Haftanın Pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu olarak geçirmek sünnettir. Ayrıca İmkânı olanlar “Davud Aleyhisselam Orucu” tutsunlar, yani “Bir gün oruç tutup, bir gün yesinler.” Davud aleyhisselam böyle yapar, bir gün yer bir gün oruç tutardı.
Sadece Cuma günü veya sadece Cumartesi günü  oruç tutmak mekruhtur. Ya Cuma ve Cumartesi birlikte tutulacak, yada Perşembe Cuma günü birlikte tutulmalıdır. Çünkü Cuma mü’minin bayramıdır, bayramı oruçlu geçirmek mekruhtur. Cumartesi günü ise Yahudilerin kutsal günüdür onun için o gün oruç tutulmaz.
Senenin Tamamını Oruçlu Geçirmek Mekruhtur
Senenin tamamını oruçlu geçirmek te mekruhtur. Sevgili Peygamberimiz : “Devamlı oruç tutan kimse oruç tutmamış olur.”, (Buhari, Müslim) Yine devamlı oruç tutanlar konusunda “O ne oruç tutmuştur, ne de iftar etmiştir.” Buyurmuşlardır. (Tirmizi, Müslim Ebu Davud)
Bir kadın Sevgili Peygamberimize gelerek, kocasının devamlı oruç tuttuğunu ve kendisini ihmal ettiğini şikayet etmiştir. Peygamber Efendimiz ise o zatı çağırarak, “Sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi kadınların da sizin üzerinizde hakları vardır. Orucu bir gün tut, bir gün ye” demiştir.
Bol Bol Kur’an Okuyalım
Tıpkı namaz kılmak gibi Kur’an okumak da en büyük zikirdir. Cenab-ı  Allah Kur’an’da “ yâ eyyühellezîne âmenûzkirullâhe zikran kesirâ” (Azhap 41) (Ey Allah’a iman edenler Allah’ı çokça anın-zikredin “ buyrulur. Namaz bir zikirdir. Kur’an okumak bir zikirdir. Kur’an okumak da tıpkı Allah (CC)la aracısız, vasıtasız konuşmak, sohbet etmek demektir. Çünkü Kur’an ALLAH’ü Teala’nın kelamıdır.
Hz. Peygamberimiz:
“ Evlerinizi Kur’an okuyarak, namaz kılarak nurlandırın.”
“ En hayırlınız, Kur’an öğrenen ve öğreteninizdir.”
“ Kur’an, okuyana,kendisi ile amel edene kıyamet gününde şefaatci olacaktır.” Buyuruyor.
Kur’an’ı sadece okumakla yetinmeyelim, meal okuyalım, manasını öğrenelim. “Allahü teala bize Kur’an-ı anlamamız için” göndermiştir.
Manasını anlamasak da okuduğumuz Kur’an Allah’ın kelamıdır, yani sözüdür. Bu bakımdan insana huzur ve sükunet verir, haz verir. Okumaya devam edelim, okunurken saygı ile dinleyelim. Kur’an’ı okumak sünnet, dinlemek farzdır.
Okuduklarımızla Amel Edelim
Zina ayetini oku, ama zinaya devam et; bu nasıl okumadır. Faiz ayetini oku, faiz yemeye devam et, bu nasıl okumadır. Bu okumanın insana bir faydası olur mu?
Zekat ayetini oku, zekatını verme, Allah’a kıldığın namazda “Ben ancak sana ibadet, ancak senden yardım diler, bizi doğru yola ilet” diye duada bulun, verdiğin sözünde durma.
Zaten “Oku”maktan mana bilmektir. Bilmezsen, bildiğini yerine getirmezsen, yaptığın iş, Yunusun dediği gibi. “Okumaktan mana ne kişi hakkı bilmektir, Sen okudun bilmezsin ha bir kuru emektir” dediğinden ibarettir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER