Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BU “EVET”, BAŞGİL’E İTHAF EDİLMELİ

1982 Anayasası’ndaki 18 maddenin değiştirilmesini öngören halkoylamasında, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin temel yürütücüsü olduğu “Evet” ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel yürütücüsü olduğu “Hayır” kampanyaları birbiri ile yarıştı. Yarışın sonunda “Evet”ler galip geldi. Bu konuyla ilgili birçok tahlil yapılacaktır elbette, ben de kendi penceremden gördüklerimi anlatmak istedim.
Öncelikle vurgulamam gereken konu şu: Sandıklardan çıkan “Evet” oyları, merhum Ali Fuad Başgil’e ithaf edilmelidir. Zira “Evet”i destekleyenler, halkoylaması sürecinde merhum Ali Fuad Başgil’den pek çok kez bahsettiler. Merhum Başgil, Cumhuriyet’in Hukuk Fakülteleri’nde öğretim üyeliği yapmış, Hatay Cumhuriyeti’nin Anayasası’nı hazırlamış, bu Anayasa ile Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının altyapısını sağlamış, 1960 Darbesi’ne kadar hukuk alanındaki çalışmalarını sürdürmüş bir kişi. 1960 Darbesi’nden sonra senatör seçiliyor; Cumhurbaşkanlığı’na aday oluyor. Buna karşılık ölümle tehdit ediliyor. Başgil, ısrar edince de “Cumhurbaşkanlığı’nı kazanırsan yine darbe yaparız” deniliyor. Bir daha darbe yapılması fikri Ali Fuad Başgil’in Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmesine neden oluyor.
Peki “Evet” oylarının Başgil’e ithaf edilmesi ile ilgili bağlantı bu kadar mı?
Hayır.
Bir bağlantı daha var. O da merhum Başgil’in vefat tarihi. Başgil, 17 Nisan’da vefat ediyor. Tıpkı, kendisinden yıllar sonra gelecek olan merhum Turgut Özal gibi. Tarihi bir felsefî soru sormayacağım ama bildiğim şudur:
Öncüler olmadan başarı kazanılmaz.
Merhum Ali Fuad Başgil, okuduğumuz kadarıyla hak ve hukuk meselelerinde öncüydü. Dolayısıyla 16 Nisan’daki her “Evet”in, 17 Nisan’da daha anlamlı olması; Ali Fuad Başgil’in mücadelesiyle de ilgili.
-EVET’İN EKSİK YÖNLERİ
Halkoylamasında neden yüzde 60 yerine yüzde 52’den düşük bir “Evet” çıktı?
Kanaatimi söyleyeyim:
Toplum, sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleri ile ikna edilmeye çalışıldı. Süreçte gazetecilerin ve vatandaşların sorduğu bazı sorulara ikna edici cevaplar verilemedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nde 22 Temmuz 2007 ruhu ile çalışmak, bir davanın içinde olmak bilinci azdı. Onun yerine “Referandumda başarı benim ve ekibimin olacak. Başarısızlık ise karşı ekibin olsun” anlayışı seziliyordu.
Bir başka nokta da “Hayır” diyenlerle terör örgütlerinin yan yana sıralanmasıydı. Öyle bir hava estirildi ki sanki “Hayır” diyen seçmen, bu eli kanlı örgütlerin talimatıyla oturup kalkıyordu.
Bunlara bir de son dönemde çıkan “eyalet” tartışmaları da eklenince “Evet” ibresi, arzu edilen noktaya ulaşmadı.
Türkiye’de eyalet sistemi olmaz, uygulanamaz. Bunu bir kez daha gördük, zannederim.
-HAYIR’IN EKSİK YÖNLERİ
Halkoylamasında neden yüzde 50’nin üzerinde bir “Hayır” çıkmadı?
Kanaatimi söyleyeyim:
En önemli vurgudan başlayayım. Muhalefette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasına erişecek bir lider yok.
Seçmen, seçim kliplerinde kullanılan güleryüzlü, şenlikli kampanyaları hakikatte göremedi. Seçmenin hakikatte gördüğü, birbirinin suratına bakmaktan haz etmeyen ama birlikte çalışmak zorunda kaldığı izlemini bırakan yetkililerdi.
“Hayır” taraftarları dağınık bir görüntü sergiledi, mesela CHP ile DP yöneticileri bir arada fotoğraf veremedi.
“Teröristler hayır diyor” sözlerine karşılık kıvrak zeka ile hemen karşılık verilemedi. Kıyaslama yapılamadı.
“Hayır” diyenler, basın kuruluşlarının kendilerine yeteri kadar yer vermediğinden yakındı. Hatta Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, “Yerel medya olmasa bizim sesimizi duyuran yok. Yerel medya çok önemli” dedi. Fakat CHP Genel Merkezi, tüm reklam kampanyasını yaygın basın üzerine kurdu. Saniyesi bin liralarla reklamlar, en çok izlenen kanallarda döndü; ama yerel gazetelere, televizyonlara, radyolara en ufak bir reklam verilmedi.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER