Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CEMAATLE NAMAZ KILMIŞ BİR KİMSENİN NAMAZINI İADESİ

İlim adamlarının, cemaatle birlikte namaz kıldıktan sonra bir başka cemaatle birlikte namazını iade etmesinin söz konusu olup olmayacağı hususunda farklı görüşleri vardır. Malik, Ebu Hanife, Şafiî ve mezheplerine mensup ilim adamları şöyle demiştir:
“Evinde tek başına yahut ailesi ile birlikte veya evinden başka bir yerde namaz kılmış bir kimse, imamla birlikte cemaatle namazını iade eder. Ancak cemaatle birlikte namaz kılmış bir kimse, bu cemaati az olsa dahi, kıldığı cemaatten ister daha çok ister daha az olsun, bir başka cemaatle birlikte tekrar iade etmez.
Ahmed b. Hanbel, İshak b. Raheveyh ile Dâvûd b. Ali (ez-zahirî) ise şöyle der: Bir cemaatle birlikte namaz kılıp da aynı namazı kılan bir başka cemaat bulan bir kimsenin dilediği takdirde bu ikinci cemaatle birlikte namazını kılması caizdir. Çünkü (ikinci namazı) nafile ve sünnettir. Ayrıca bu Huzeyfe b. El-Yemân, Ebû Mûsâ el-Eş’arî, Enes b. Mâlik, Sile b. Zufer, eş-Şa’bî ve en-Nehaî’den rivayet edildiği gibi, Hammad b. Zeyd ile Süleyman b. Harb da bu görüşü benimsemişlerdir.
İmâm Malik, Peygamber (s.a): “Bir günde hiçbir namaz iki defa kılınmaz” (Ebu Dâvûd, Salât 56; Nesâî, İmâme 56 (yakın ifadelerle); Müsned, ıı, 19, 41; vb.) Hadisini delil gösterir. Kimileri de bunu “… Kılmayınız” şeklinde rivayet etmektedir. Bunu Süleyman b. Yesar, ibn Ömer’den rivayet etmiştir.
Ahmed ve İshak ise, bu hadis-i şerifin, insanın önce farz namazı kılması sonra da ikinci bir defa farzı niyet ederek kılması şeklinde bir anlam ifade ettiğini belirtmişlerdir. Şayet imam ile birlikte sünnet yahut tatavvu’ (fazladan, nafile) diye kılacak olur ise, bu namazı iade etmiş olmaz. Resûlullah (s.a) ise cemaat ile birlikte namazı iade etmelerini emrettiği kimselere: “Bu (ikinci namaz) sizin için nafile olur” diye buyurmuştur. (Müslim, Mesâcid, 238-240; Ebû Dâvûd, Salât 10; Tirmizî, Salât 15; İbn Mâce, İkametu’s-salât 150; Müsned, v, 159.) Bu hadisi de ashab-ı kiramdan Ebû Zerr ve başkaları rivayet etmişlerdir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti