Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

CHP NEDEN KAZANAMIYOR? (1)

Geçtiğimiz haftaki köşe yazımızda Afyonkarahisar Belediyesi’ni, yeni yapılan yatırımlara isim verme konusunda “popülist davranmakla” eleştirmiş, yerel yönetimlerde katılımcı demokrasinin önemine vurgu yapmıştım. Her nedense cevap Belediye yetkililerinden değil de, bu satırları yazmamıza olanak sağlayan Kocatepe Gazetesi sahibi sayın Sezer Küçükkurt’tan geldi. Sayın Küçükkurt yazısında “Belediye’nin isim belirleme konusundaki tutumuna “Yetmez ama evet” diyoruz. Sayın Demirkırkan’a da, hoşgörüsüne sığınarak, “Ne zaman olur bilemesek de(!), sizin de mensubu bulunduğunuz CHP yerelde veya genelde iktidarı elde edebilirse, tam katılımcı demokrasiyi sizler sağlayın, bahsettiğiniz isimleri cadde ve sokaklara sizler verin inşaAllah” demekten de kendimizi alamıyoruz.” diyor.
Gazete köşe yazarının, gazete patronu ile karşılıklı olarak atışmaya girmesinin iyi sonuçlar doğrumayacağını (!) bilsem de, CHP’nin bütün kademelerinde görev yapmış birisi olarak cevap hakkımın doğduğunu düşünüyorum.
Bu ülke çağdaş belediyecilik kavramını CHP ile tanıdı. Ahmet İsvan, Vedat Dalokay, İhsan Alyanak, Murat Karayalçın, Yılmaz Büyükerşen’i tanımayan, eserlerini bilmeyen var mı? Bugün de başta Yenimahalle Belediye Başkanımız hemşerimiz Fethi Yaşar olmak üzere, Çukurova’da Soner Çetin, Konyaaltı’nda Muhittin Böcek, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Çankaya’da Alper Taşdelen, Beylikdüzü’nde Ekrem İmamoğlu gibi CHP’li belediye başkanları, yaptıkları başarılı çalışmalar ile taraflı tarafsız toplumun tüm kesimlerinden beğeni almaktadır.
Hemen yanıbaşımızdaki Eskişehir, CHP’li Yılmaz Büyükerşen’in dünyaya örnek olan başarılı çalışmaları sayesinde yaşanılabilir kentler arasında yerini aldı. Eskişehir, Yılmaz Hoca tarafından hayata geçirilen başarılı şehircilik projeleri ile Dünya’nın dört bir yanından 115 kentin yaklaşık 200 projeyle yarıştığı WRI Ross Ödülü’nde Londra, Barcelona, New York, Dubai gibi metropolleri geride bırakarak finale kaldı.
Sağın kalesi sayılan Aydın’da, bir dönem CHP’nin şansı yok denecek kadar azdı. Özlem Çerçioğlu, namıdiğer “Topuklu Efe” ilk adaylığında %14 olan oy oranıyla seçime girdi. Adnan Menderes’in memleketinde %26 ile seçimi kazandı. Yaptığı başarılı çalışmalar sonrası son seçimde CHP oylarını % 55’e çıkarmaya bildi. 31 Martta seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
İzmir’de 14 yıl Belediye başkanlığı yapan aziz Kocaoğlu başarısını “Birlikte çalıştık, birlikte ürettik. Birlikte direndik ve birlikte kazandık.” diye özetliyor. Belediye İzmir’e 14 yılda iktidarın yaptığından daha fazla yatırım yaptı. İzmir’de şehir yaşamına yapılan katkıların dışında uzun yıllar ötelenmiş, örselenmiş kırsal kesime pozitif ayrımcılık uygulanarak, süt üreticisi, çiçek üreticisi, zeytinci, fidancı, arıcı desteklendi. Çiftçi tarlada ve pazarda birleşmeye ve sonunda marka olmaya teşvik edilerek kooperatifçiliğin ne kadar önemli olduğu cümlealeme gösterildi. Bu çalışmalarla İzmir’deki tarımsal üretim, Türkiye ortalamasının iki katından fazla büyüdü. Çiftçinin sütü değerini bulduğu gibi, okula giden öğrenciler de ücretsiz olarak kaliteli sütle buluştu.
Sarıyer’de, AKP’nin çok oy aldığı bölgelerin buraya kaydırılmasına karşın 2009’da aldığı yüzde 37.5 oyu, yüzde 51’e çıkaran Şükrü Genç..
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, e-devlet entegrasyonunda 30 büyükşehir belediyesi arasında 1’inci oldu. Giresun, Çanakkkale, Muğla belediyeleri ve daha niceleri çağdaş ve sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneklerini verdiler. Halkımızdan da karşılığını alıyorlar.
İnsani Gelişmişlik Vakfı Birleşmiş Millerler (BM) Kriterleri göz önüne alınarak tüm Büyükşehirlere bağlı ilçe belediyeleri sıralamaya tabi tuttuğu bir rapor yayınladı. Bu sıralama sonrasında ilk 10 ilçe belediyesi CHP’li. Bunlar sırasıyla Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya, Şişli, Nilüfer, Muratpaşa, Karşıyaka, Tepebaşı, Bakırköy ve Maltepe’nin CHP’li belediyeleri. İlk 20 ilçe içerisinde Yenimahalle, Sarıyer, Ataşehir, Odunpazarı, Bornova dahil olmak üzere 15 CHP’li ilçe belediyesi var. İlk 30 içinde ise 19 Belediye CHP’li. Özetle mutlu, yaşanabilir kentlerin çoğunluğu CHP’li belediye başkanlarıyla yönetiliyor. Başka söz gerek var mı?
BM kriterlerine göre hazırlanan raporda ilk 10 ilçenin tamamı CHP’li belediyesi iken, alt sıraların çok büyük bölümü iktidar partisine ait belediyelerine ait. Sorun da aslında burada başlıyor. “Ülkemizde en başarılı belediyecilik örnekleri geçmişte de, günümüzde de CHP’li belediyeler tarafından veriliyor olmasına rağmen, neden iyi belediyecilik hizmeti alamayan, sosyal desteklerden yeterince yararlanamayan, mutsuz ilçelerde yaşayan insanlar iktidar partisi belediyelerini tercih ediyor. Başka bir değişle en başarılı belediyecilik CHP tarafından yapıldığı halde, geri kalmış il ve ilçelerin çoğunda ilk tercih neden CHP olmuyor.” Sonraki yazımızda devam edelim.
Son Söz; “İnsanları kandırmak, kandırıldığına inandırmaktan daha kolaydır.” Oscar Wilde
Meraklıları için; yukarıdaki rapora http://ingev.org/raporlar/IGE_RAPOR_2017.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER