Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CUMAYI TERK ETMENİN HÜKMÜ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 6 Ağustos 2014 Çarşamba 03:00:00
  Bizden önceki atalarımız çok sıkıntılar halinde bile Cuma’yı terk etmemişlerdir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Özürsüz olarak üç Cuma terk edenin kalbini Allah mühürler.”
Başka bir rivayete göre, hadisin son kısmı:
“… O kimse İslam’ı arkasına atmış (İslam’a değer vermemiş) olur” şeklindedir.(İmam-ı Gaz, Mükaşefetül Kulüb: 525)
Adamın biri İbni Abbas (r.a.)’a ömründe hiç Cuma’ya gitmeksizin ve hiç bir namazı cemaatle kılmaksızın ölen kimsenin durumunu sordu. İbni Abbas “O cehennemliktir ” diye cevap verdi. Fakat adam aldığı cevaptan memnun olmayarak bir ay boyunca çeşitli kereler İbni Abbas’a başvurarak aynı meseleyi sordu ve her defasında “O cehennemliktir” cevabını aldı. (İ. Gazâli; a.g.e. s.525)
Cuma namazını özürsüz terk eden dinden çıkmaz fakat hadisi şeriflerde de belirtildiği gibi büyük günah işlemiş, İslam’a gereken değeri vermemiş olur,
Cuma Namazı Kimlere Farzdır
Cuma namazı haftada bir defa yapılan bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz: “Seferi üzerine Cuma yoktur” buyurmuştur. Cuma namazını kılmak için Hanefilere göre imamdan başka 3 erkek, şafilere göre 40 kişilik cemaat lazımdır. Cemaatin imamdan başka en az üç kişi olması gerekir. İki erkek ile bir kadın veya iki erkek ile bir çocuk olması yeterli değildir. Çünkü kadınlara ve çocuklara Cuma namazı kılmak farz değildir.
Hanefî mezhebinde, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, cuma namazı için imamın dışında en az üç kişinin daha bulunması şarttır. Bunlar yolcu veya hasta da olsalar bu şart yerine gelmiş sayılır. İmam Ebû Yûsuf a göre ise, imamın dışında en az iki kişinin bulunması gerekir.
Cuma namazının geçerli olması için, cemaatin sayısı, İmam Ebû Hanîfe’ye göre en azından birinci rek’atın secdesine kadar aranılan asgari sayının altına düşmemeli, hiç değilse bu süre içinde imamla birlikte hazır olunmalıdır. Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre iftitah tekbiri alınıncaya kadar, Züfer’e göre ise ikinci rek’attan sonra teşehhüt miktan oturuncaya kadar hazır bulunulmalıdır. Cemaati oluşturan kişiler daha önce dağılırlarsa cuma namazı geçersiz olur, yeni baştan öğle namazını kılmak gerekir. (Diyanet İlmihali 1. Cit, s:294)
Seferi olmak, oturduğumuz yerin belediye sınırlarından başlayarak en az 90 km uzaklaşarak 15 günden az kalmak üzere gittiğimiz yer ve haldir. Seferi olanlar, öğle, ikindi ve yatsı namazlarını farzlarını iki rekât kılarlar, 4 kılmak mekruhtur Akşam namazının farzı 3 rekât kılınır.
Hadis-i şerifte: “Cuma namazı, dört kişi dışında her Müslümana cemaatle kılınması farz olan bir namazdır. Bunlar; köle, kadın, çocuk ve hastadır” buyrulmuştur. (Ebu Davud)
İslam âlimleri bu ve diğer hadis-i şeriflere dayanarak çocuğa, deliye, köleye (esaret altında olana, tutukluya) kadına, hastaya, çok yaşlılıktan güçsüz kalana, ayakları sakat olana, iki gözünü kaybetmiş olana farz değildir, demişlerdir. Ancak âmâyı camiye götürecek yardımcısı olursa ona da farzdır derler. Bu sayılanlara ilaveten seferi olana, şehirden ya da köyden uzaklarda olupta ezan duyulmayan yerde bulunanlara da Cuma farz değildir.
Akil ve baliğ olan her erkeğe Cuma namazı farzdır. Kadınlara Cuma ve cenaze namazı kılmak farz değildir. Kadınlar isterlerse bu namazları da kılabilirler.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti