Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

DİĞER NAFİLE NAMAZLAR-1 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 7 Şubat 2014 Cuma 02:00:00
  Revâtib sünnetler dışındaki nafile namazlar ise sünen-i regâib adını alır. Bunlar müstehap ve mendup namazlardır Bunlar, Hz. Peygamber’in uygulamalarına dayanılarak belirli zamanlarda veya bazı vesilelerle ya da kişinin kendi isteğiyle herhangi bir zamanda Allah’a yakınlaşmak ve sevap kazanmak amacıyla kılınan namazlardır. Bunlar gönüllü olarak kendiliğinden kılındığı için “gönüllü (tatavvu) namazlar veya arzuya bağlı namazlar” olarak da adlandırılır. Bu namazların kılınışı Yüce Allah’a manevi açıdan yakınlığa sebep olur. Her birinin kendine has özellikleri ve faziletleri vardır. Nafile namazları ikişer rekât kılmak en iyisidir ve öğle namazının son sünneti gibi kılınır. Ancak nafile namazlar dört rekât olarak da kılınabilir. Eğer dört rekât olarak kılınırsa, o zaman ikindi namazının sünneti gibi kılınır. İkinci rekâtta oturunca salli ve barik duları da okunarak ayağa kalkılır ve üçüncü rekâtta sübhaneke okunarak euzü besmeleden sonra Fatiha ve zamm-ı sure okunur.
Başlıcaları şunlardır:
TEHECCÜD NAMAZI (GECE NAMAZI)
Yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza “gece namazı”denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “Teheccüd” adını alır. Teheccüd namazı iki rekettan sekiz rekâta kadardır. İki rekâtta bir selam verilmesi daha faziletlidir.
Teheccüd namazı, Rasul-i Ekrem -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimize vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnet-i müekkededir.
Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki:
“Ramazandan sonra oruçların en faziletlisi Allah’ın ayı olan (şehrullah) Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam: 2/2)
Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki:
“Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar” (Ebu Davud, Salat, 307).
Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki:
“Kim gece çok namaz kılarsa, gündüz onun yüzü güzel (nurlu) olur.” (İbni Mace, İkame: 174 (I/422) (1333)
Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki:
“Âdemoğlunun gecenin sonunda kıldığı iki rekât (teheccüt namazı), kendisi için dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Eğer ümmetime meşakkat verecek (zorluğa düşmelerine sebep olacak) olmasaydım, elbette o iki rekâtı onlara farz ederdim.” (Ali el-Mütteki, Kenzül Ummal: 7/785 (21405)
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
“Benim mescidimde kılınan namaz, onbin namaza denktir. Mescidi Hram’da (Kâbe’de) kılınan bir namaz yüz bin namaza denktir. Askeri karargâhta kılınan namaz iki milyon namaza eşittir. Bütün bunlardan daha çok faziletlisi kulun gece yarısı sırf Allahü Teâlâ (c.c.) katında olan sevabını dileyerek kıldığı iki rekât namazdır.” (İbn-i Hıbban; Teğib ve Terhib, Gece Nmazı: 22)
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavât, 101)
Allâh Teâlâ çok sevdiği ve kâinâtı hürmetine yarattığı Habîb-i Edîb’ne daha fazla lütuflarda bulunmak için teheccüd namazını ona farz kılmıştı.
“Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak üzere uykudan kalk, Kur’ân ile teheccüd namazı kıl, Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmuda eriştire.” (el-İsrâ/17, 79)
Resûlullah-sallallâhu aleyhi ve selem- Efendimiz gece namazını hiç terk etmezdi. Öyle ki hastalanacak veya ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı. (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18) “Sabah namazından önce kılınan iki rek’at nâfile namaz dünyanın tamamından daha hayırlıdır.” (Müslim, Salâtu’l-Müsâfirîn, 96) buyururdu. Gözümün nûru diye tavsif ettiği namazı geceleri daha bir iştiyak ve arzû ile kılardı. (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti