Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

DİNAR DEPREMİNİN 27’İNCİ YILDÖNÜMÜ

Afyonkarahisarımızın, Dinar ilçesinde 27 yıl önce bugün 1 Ekim 1995 tarihinde Richter ölçeğine göre 6,1 şiddetinde deprem olmuş; 90 kişi ölmüş, 250 kişi de yaralanmıştı. Başta kamu binaları olmak üzere 4000 bina yıkılmıştı.
1 Ekim 1995 tarihinde yerel saatle 17:57’de Dinar’ın çevre köyleri olan Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı’da da hasara sebep oldu.
Bu bölgenin 2000 yıllık tarihinde yüksek şiddetli en az 18 deprem meydana geldi. Cumhuriyet döneminde ise Dinar’da 1925 ve 1971 yıllarında etkili depremler yaşandı.
Ana depremden altı ay önce bölgede yer sarsıntıları başladı ve deprem gününe kadar 77 öncül yer sarsıntısı meydana geldi. Depremden sonraki bir ay içerisinde ise 660 artçı sarsıntı kaydedildi. Deprem sonrasında Dinar-Çivril fayında 10 kilometrelik bir kırılma gözlendi.[2]
Sonradan yapılan hasar tespitlerinde 14 bin 156 bina hasar gördüğü tespit edilmişti. Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak illerinden de hissedilen deprem özellikle Dinar’a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yoğun olarak hasara neden olmuştu.
Deprem Aktif Dinar Fayı üzerinde meydana gelmiştir. KB-GD uzanımlı Dinar Fayı, kuzeydoğusundaki Akdağ yükseltisi ile güneybatısındaki Dinar Grabeni arasındaki sınırı temsil eder ve yaklaşık 60 km boyunca izlenebilir. 1995 yılında meydana gelen deprem ile Dinar-Yapağıllı arasında kalan bölgede, normal faylanma ilişkili olarak yaklaşık 10 km uzunluğunda yüzey kırığı meydana gelmişti. Kırıklar boyunca maksimum düşey yer değiştirme 50 cm ölçülmüştür. Kırıklar yerin derinliklerinde 12 km’ye kadar ulaşmıştır.
Devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi ile Dinar ilçe merkezi adeta yeniden yapılandırılmıştı. Dinar depreminin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine olumsuz etkileri uzun yıllar boyunca devam etti. Dinar ilçesi deprem sonrası göçler nedeniyle büyük nüfus kaybı da yaşadı.
Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti