Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EVVÂBİN NAMAZI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 9 Şubat 2014 Pazar 02:00:00
  Evvabin, evvab kelimesinin çoğulu olup: “Tevbe ve istiğfar edenler; Allah Teâlâ’ya çokça yönelen kişiler, Allah’ın en yakın dostları demektir.” Evvabi namazı, Akşam namazının sünnetinden hemen sonra, iki rekâttan altı rekâta kadar kılınır. En faziletlisi 6 rekât kılmaktır. Fahr-ı Kâinat -sallallahü aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyuruyor:
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
-“Kim akşam ile yatsı arasında dört rekâtlı sünnet namazı kılarsa, kendisine büyük sevaplar yazılır. Çünkü bu namaz ( Allah’ın en yakın dostu olan ) Evvabin adlı kimselerin namazıdır.” (İbnü Nesrin. İmam Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın Yayınevi: 1/742)
Evvabin namazın akşamın farzını kıldıktan sonra hiç konuşmadan kılınması daha faziletlidir. Bu namazın dünya kelamı etmeden kılınması konusunda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse Akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rekât namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik (nafile) ibadete denk olur.” (Tirmizi, Mevakit, 204)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Her kim, akşam ile yatsı arasında namaz kılarsa, şüphesiz o namaz evvabin (Allahü Teâlâ’ya (c.c.) son derece dönenlerin) namazındandır.” (İbn-i Mübarek, Rekaik; İhya:17178)
Ömer Nasuhi Bilmen’e göre de akşam namazının sünnetini altı rekât olarak kılmak müstehaptır. Bu halde her iki rekâtta bir selam vermeli ve aynı şekilde her iki rekâtı kılmalıdır. Bununla beraber dört rekâtında bir selam verilip ikindi namazının sünneti gibi de kılınabilir. Bu ziyâde olan dört rekât namaza “Salât-ı Evvabin” (Evvâbin namazı) denir. Bunun çok sevabı vardır. (Ö.Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Namaz Kitabı, sayfa, 159)
İŞRAK NAMAZI
İşrak Namazı: İşrak güneşin doğuşundan ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselinceye kadar geçen zamandır. İşrak güneşin doğuşundan ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselinceye kadar geçen zamandır. İmâm-ı Âzam Ebû Hanafi’ye göre bu süre içerisinde namaz kılmak mekruhtur. İşrak namazı, Güneş bir iki mızrak boyu ( 5 derece) yükseldikten, yani güneş doğduktan kırk-elli dakikalık zaman geçtikten sonra kılınır. Bu zamanın en asgarisi 30 dakikadır; Bundan öncesi kılmak mekruhtur. Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir.
İşrak namazı iki rekâttır. Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kâinat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur.
“Her kim sabah namazını cemaatle kılar sonra güneş doğuncaya kadar oturup Allah’ı (c.c.) zikreder, sonra iki rekât namaz (İşrak namazı) kılarsa, ona tamı tamına kabul olunmuş bir Hac ve Umre sevabı verilir.” (Tirmizi. 2/481 (586); Taberani’nin naklinde: ”3 defa “tam” buyur(du)” ilavesi vardır. (Taberani)
Bir Diğer Hadis-i Şerifi ise şu şekildedir:
“Bir adam cemaatle sabah namazını kıldıktan sonra otursa da güneş doğup kerahet vakti çıkıncaya kadar zikir ve tevekkül etse, bundan sonra iki rekât namaz kılsa Allah (c.c.) ona cehennem ateşini haram kılar.” (Beyhaki)
Hadisi şeriflerden öğrendiğimize göre işrak namazını sabah namazının farzından sonra yer değiştirmeden ve dünya kelamı etmeden ve kerahat vakit geçinceye kadar güneşin doğmasında sonra en az 30 dakika zikirle meşkul olduktan sonra kılmak asıldır. Farzdan sonra yer değiştirilir veya dünya kelamı edildikten sonra kılınırsa bu namaz normal nafile namaz olmuş olur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER