Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Gece neden çalışma yapılmaz? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 12 Eylül 2013 Perşembe 03:00:00
  Fotoğrafa baksanız Gezi Parkı eylemlerinden bir kare zannedersiniz.
Kaldırım taşları sağa-sola savrulmuş, yolun bir kısmı tahrip edilmiş. Az önce dağıtılan bir barikat gibi… Televizyon araçları, 10 dakika önce terk etmiş alanı, atılan biber gazlarından muhabirler bile etkilenmiş…
Oysa Afyonkarahisar’da, Ambaryolu’nda, akşam karanlığında çekildi bu fotoğraf. Kaldırım çalışmasının durumunu gösteriyor.
Bir şehirde neden gece çalışması yapılmaz?
Bu soruya birkaç farklı pencereden bakılabilir…
-Şehirde gece gürültü çıkması istenmiyordur… Kabul edilebilir bir gerekçe, ancak egzozları patlatılan motosiklet ve otomobilleri hangi kefeye koyacağız? Ki otobüs ve minibüslerin gürültü ve “hırıltı”larını saymıyorum daha.
-Güvenlik gerekçesiyle, gece çalışması yapılmayabilir. Kaldırımları yerine yerleştirmeye çalışan işçilere ‘dur’, ‘sus’ gibi sataşmaların önüne geçmek için önlem alınmış olabilir.
-İhaleyi alan firmanın gücü, vardiya sistemine yetmiyordur. İşçilerle sadece “gündüz çalışılması” üzerinden anlaşma yapılmıştır.
-Gece çalışmak isteyen işçi bulmakta zorluk çekiliyordur. Bu noktada sunulan şartları incelemek gerekir. Çünkü bir kişiye “3 ay boyunca gece çalışacaksın” deniyorsa, tabii ki kabul edilmez. Ancak vardiya sistemi teklif edilip de dönüşümlü mesaiye de kimse yanaşmıyorsa, o zaman kabahat “işçilerin”.
Hangi pencereden bakılsa, gece çalışma yapılmamasının bir haklı yönü bulunabilir. Ancak gerekçe ne olursa olsun, şehir yılın belirli dönemlerinde toza bürünüyor. Ambaryolu’nun ikinci kısmındaki çalışmalar sürerken ufukta toz bulutu görüyordunuz/ görüyorsunuz.
Bir bölgede yapılan çalışmalardan sonra gece tüm şehre yayılan toz nedeniyle akciğer rahatsızlığı dolayısıyla hastanelere başvuranlarda somut bir artış var mı bilmiyorum.
Ancak ben her yıl, havadaki tozu yiye yiye astıma ayak bastım. Hayırlı olsun.
Bunun sorumluluğu kimdedir?
“Marka”, “yaşanabilir” ve bilumum olumlu unvanları alabilmek için, önce 2 günde bitecek işi 2 günde bitirmeyi hedefleyebilmemiz gerekiyor.
Taşeron firmaların üstlendiği çalışmalarda görülen “saat 17, işim bitti” yaklaşımından vazgeçilmezse, daha çok toz yeriz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti