Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Giresunlular, ata yolunda – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 30 Ağustos 2014 Cumartesi 03:00:00
  Bugün İscehisar’ın Doğanlar Köyü’nde sessiz sedasız bir tören düzenlenecek. Giresun’dan gelip Milli Mücadele’ye katılan ve burada şehit düşen yiğitler, Giresunlular Şehitliği’nde yâd edilecek.
Geçen yılki törenlerde Giresunlular birçok şehirden gelip atalarının miraslarına sahip çıkmış, ruhlarına Fatiha okumaktan imtina etmemişlerdi.
Afyonkarahisarlı bir vatandaş olarak bu manzaraya imrenmiştim.
Bu yıl Giresunlular, daha büyük bir etkinliğe imza atacaklar.
Demokratik kitle örgütleri, “Alem yiğit görsün” endamıyla bir araya gelecek.
Doğanlar Köyü’ndeki ziyaretin ardından misafirler, bir gece de bölgede kalacak.
Konuyla ilgili Giresunlular Federasyonu Başkanı Hasan Turan, şu açıklamayı yapmış:
“Ceddimizin kahramanlıkları gelecek kuşaklara eksiksiz, doğru ve anlaşılır biçimde aktarılamıyorsa bu bizim vebalimizdir. Burada yapılan törenleri bir merasim ritüeli boyutundan daha çok, ruhlarımızın donatıldığı, çocuklarımızın şahit olacağı bir şehitlik ruhunun yaşatıldığı mekânlara çevirmek, minik bir Çanakkale olarak düzenlemek ve organizasyonu da bu kapsamda ele almak istiyoruz. Her yıl, 29 Ağustos’a bağlı kalmadan hafta sonuna denk getirip – bu sene 30 Ağustos’a geliyor- cumartesi gelip akşam kamp çadırları kurarak ve hazırlayacağımız programlarla şehitlerimizi daha canlı, vatan ve mukaddesat için gözünü kırpmadan can vermenin ruhunu herkesin duyumsayacağı biçimde anmamız mümkün olacaktır.”
Biz “Kocatepe’yi tanıtalım” diye kendi kendimize söylenirken…
Ve daha Kocatepe’yi görmeyen nice Afyonlu varken…
“Neden Çanakkale gibi olamıyoruz” diye hayıflanırken…
Giresunlular, Doğanlar Köyü’ne “Çanakkale” göndermesi yapıyor ve tarihlerine sahip çıkmayı taahhüt ediyor.

ŞEHİTLER İÇİN 28 BİN HATİM

Giresunlular, konu hemşehrilik ve şehitlik olunca birlik ve beraberlik örneği sergiliyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde pek de alışık olmadığımız biçimde bir araya gelmeyi başarabilen Karadenizliler, “Ya hep beraber, ya hiçbirimiz” ilkesiyle hareket ediyor.
Doğanlar Şehitliği ziyareti etkinliği de, ilkenin yürürlükte olduğunun göstergesi gibi. Karadeniz uşakları, kentin plakası olan 28’i şifre olarak belirlemişler. Kendilerinden 900 kilometre uzaklıktaki şehitliğe “28 Bin Hatim” hediyesi ile geliyorlar.

GÖNÜLLÜ ALAY ŞEHİT OLDU

Giresun şehitliği, İscehisar’a bağlı Doğanlar Köyü’nde, Dedesivrisi mevkiinde kuruldu. Yunan Ordusu, İscehisar Karaağaç ve Doğanlar Köyü sınırlarındaki “Kabaçkırar” ve “Dedesivrisi” mevkilerinde mevzilendi. Kurtuluş Savaşı’nda Giresun ve yöresinden gelen gönüllülerinden oluşan 47’nci Alay’a Topal Osman komutanlık etti. Topal Osman emrindeki 47. Alay 26 Ağustos 1922 gece saat 02:30’da başlayıp 36 saat süren taaruzda Yunan ordusunu Sivritepe mevkiinden attı.
Bu muharebe sırasında 14 Giresunlu şehit düştü.
Sivritepe mevkinde şehit düşen Giresunlu gönüllülerin isimleri şöyle:
Boztepe köyünden Ali oğlu Hasan 1311. Çukur Köyünden Mehmet oğlu Hüseyin 1317. Kemaliye Köyünden Ahmet Oğlu 1315. Kemaliye Köyünden Ahmet Oğlu Mustafa 1315. Çiçekli Köyünden İlyas Oğlu Resim 1316. Sayca Köyünden Ahmet Oğlu Dursun 1314. Görele bağlı Köyünden Mustafa Oğlu Yusuf 1311. Keşap Karabulduk Köyünden Şükrü Oğlu İbrahim 1315. Dereli YavuzKemal Hapan Köyünden Yusuf Oğlu Osman 1314. Bulancak Uçallı Mahallesinden Hüseyin Oğlu Niyazi 1314. Keçap Halkalı Köyünden Salih Oğlu Abdullah 1317. Hamurlu Köyünden Ahmet Oğlu Osman1316.Tatlılı Köyünden Nazım 1316.

ÇOCUKLAR MEKTUP YAZDI

Giresunlular, İscehisar’ın Doğanlar Köyü’ne ziyaret düzenlerken, gençlerini de unutmamış. Giresunlular Federasyonu, “Giresunlu çocuklardan şehit atalarına mektup” başlıklı bir kampanya düzenlemiş. Mühim olan en iyi mektubun kimin tarafından yazılması değil; çocukların şehit dedelerini unutmaması…

DÜZENLEME YAPILDI MI?

Doğanlar Köyü sakinlerinin Giresunlular Şehitliği’nin çevre düzenlemesinin yapılması için Afyonkarahisar Valiliği’ne başvurduğu belirtilmişti. 21 Mayıs 2014 tarihli olduğu söylenen başvururunun ardından düzenleme yapıldı mı, bilmiyorum.

30 AĞUSTOS KUTLU OLSUN

Genelkurmay Başkanlığı 30 Ağustos Zafer Bayramı için çeşitli afişler hazırlattı. “Omuz omuza” afişi, günün anlam ve önemini belirtiyor.
Fakat “Zafer”, “Işık” kelimelerinin bulunduğu ve “Yangın” temalı afişten bir şey anlamadım.
Keşke “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” gibi net bir mesaj verilebilseydi.

KOCATEPE TIRI İSTİYORUZ

Isparta’nın “Gülün Yolculuğu” tırı var, Çanakkale’nin ise “Şehitler Diyarından Anadolu’ya” isimli Çanakkale 100’üncü Yıl Gezici Müzesi mevcut.
Isparta’nın gülünü Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Isparta Şubesi tanıtıyor.
Çanakkale’yi tanıtan Müze’ye ise Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü destek veriyor.
Peki ya Afyon?
Afyonkarahisar’ın ürünlerini, güzelliklerini ve ille de Kocatepe’yi tanıtacak bir gezici müze kurulmasını talep ediyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti