Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

HAMAMDAN KÜLTÜR MERKEZİNE – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 12 Ocak 2019 Cumartesi 11:27:59
 

19. yy sonlarında Ermeni ustalar tarafından yapılan Millet Hamamı, il merkezinde kale eteklerinde yer alıyor. Geçmişte “Gavur hamamı” olarak da bilinen tarihi yapı bugün kültür ve sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor.
Tarihi bina Tac-ı Ahmet mahallesi, Hamam Aralığı sokağındadır. Güneyden kuzeye doğru eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiş olan yapının kuzey kesiminde erkekler kısmı, güney kesiminde ise kadınlar kısmı yer almaktadır. Yapının doğu cephesinde yer alan kadınlar kısmı soyunmalığı, cephenin güney kanadına bitiştirilmiş durumdadır. Bu cephe üzerinde yer alan külhan, soyunmalığın kuzey duvarına bitişiktir. Cephenin kuzey kesiminde üç adet pencere açıklığı yer almaktadır. Doğu cephesinin kuzey ucunda yer alan erkekler kısmı soyunmalığına, sekiz basamaklık bir merdivenle ulaşılmaktadır. Soyunmalık, girişin iki yanında birer kare mekan; ortada büyük bir dağılım mekanı ve bunun batısında, kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir mekandan oluşmaktadır. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip ılıklık mekanının üzeri, aynalı tonozla örtülüdür. Mekanın doğu duvarı üzerinde, yuvarlak kemerli iki giriş aralığı yer almaktadır. Sıcaklık, kubbeyle örtülü kare bir mekan ve bu mekanın doğu ve kuzey kenarları üzerine yerleştirilmiş, aynalı tonozuyla örtülü birer halvet hücresinden oluşmaktadır. Kadınlar kısmı soyunmalık mekanı, yapının doğu cephesinin güney kesiminde dikdörtgen bir çıkıntı oluşturmaktadır. Bu dikdörtgen mekanın kuzey cephesinin doğu ucunda, basit silmelerle çerçevelenmiş bir taç kapı yer almaktadır. Kadınlar kısmı soyunmalığı ortasında yer alan fıskiyeli havuz, Afyon Arkeoloji Müzesi bahçesindedir. Ilıklık, doğu-batı yönünde uzanan, üzeri aynalı tonozuyla örtülü, dikdörtgen bir mekandır. Kuzey duvarının doğu kesiminde iki giriş açıklığı vardır. Bu kapılar, üzeri bir aynalı tonozuyla örtülü, doğu-batı yönlü dikdörtgen bir mekana açılmaktadır. Sıcaklık, erkekler kısmında olduğu gibi kubbeli bir orta mekan ve bu mekana açılan, aynalı tonozuyla örtülü iki halvet hücresinden oluşmaktadır. Su deposunun kuzey-güney yönünde uzanan, dikdörtgen şekilli bir mekan olduğu anlaşılmaktadır. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte, XVII.-XVIII. yy Osmanlı yapılarına benzemektedir. Yangın sonucu 1911 yılında kadınlar soyunmalığı mahallede yaşayan Ermenilerce, yeniden yapılmıştır. 1955 yılında ise erkekler soyunmalığı yapılmıştır.
Bugün tarihi yapı içerisinde kurs verilen alanlardan bazılar şöyle:
3 boyutlu şekillendirme (kağıt rölyef), Almanca, Atık Kağıt ve Muhtelif Ambalajdan Aksesuar Yapımı, Bağlama, Bendir, Çini İşlemeci, Diksiyon, Dolgu Oyuncak Bebek Yapımı, Drama, Gitar, Guaj Boya, resim, Hüsn-i Hat, İngilizce, İşaret Dili, Kadın Giysileri Dikimi, Keçe Aksesuarları Yapımı, Keman, Model Uçak, Ney, Piyano, Sanatsal Mozaik, ses eğitimi, Su Kabağı İşlemeciliği, Takı Tasarımı, Tel Kırma, Tiyatro, Tığ Örücülüğü, Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı, Ut Eğitimi, Yağlı Boya Resim

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti