Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Havaalanı hakkında ne demişlerdi ?

Murat Arısoy 15 Eylül 2013 Pazar 03:00:00
  Zafer Havaalanı’nın açıldığı günü hatırlıyorum. Afyonkarahisar’ın yöneticileri anons edilmemiş, il protokolüne üye kişilerin üzerileri aranmış, Kütahya’ya yapılan yatırımlar anlatılmıştı. Bu durumu köşe yazılarında anlatmaya çalıştık. Hatta termal turizm merkezinin Afyonkarahisar olmadığını, Kütahya olduğunu, Altıntaş’ın yerinin de tesadüfen seçilmediğini yazdık çizdik.
O günkü hayal kırıklığını aşmaya çalıştık. Hatta gittik, Zafer Havaalanı’nı yerinde inceledik. Havaalanı’ndaki yetkililerin de yardımıyla “Benimsenirse, kalkınmanın Zafer’i olur” başlığıyla tam sayfa bir haber yaptık. O habere kendi imzamın bulunması, tarihe bir not düşülmesi bakımından mühimdi. Geriye dönüp baktığımızda aslında herkes bu mesajı vermiş: Benimsenirse kalkınmanın Zafer’i olacak.
Pegasus’un Zafer’den “uçmasıyla” birlikte, ikinci soru gündeme geldi: Ya benimsenmezse?
Gelin, çok tartışmaya mahal bırakmadan, Zafer Havaalanı hakkında kimin ne dediğine bakalım:
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Artık Belçika’daki hemşehrilerimiz direkt oradan uçup buraya inebilecek.
BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY: Zafer Havaalanı bölge için çok büyük bir yatırım. Tabii ülkemizde tüm şehirlerin çehresi değişiyor. Ülkemiz hem zenginleşiyor, hem de her köşesi yenileniyor.
(ESKİ) İÇİŞLERİ BAKANI İDRİS NAİM ŞAHİN: Afyonkarahisar’ın yurt dışında büyük bir potansiyeli var. Havaalanı tamamlandığında yurt dışındaki gurbetçilerimiz de daha sık geleceklerdir. Yine termal otellerde yurt dışından pek çok müşteri çekecektir. O zaman Afyonkarahisar çok daha hızlı bir gelişim gösterecektir.
KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ: Afyon’un yolları çok farklıydı, geçmişte de buralardan geçtim. Son yıllarda karayollarımıza müthiş yatırımlar yapılıyor. Afyonkarahisar gibi lojistik anlamda önemli bir konumu olan ilimiz için bu son derece önemli. Karayolları yapılırken, Ankara-İzmir hızlı tren güzergahında bulunması ve hızlı trenin buraya gelecek olması çok önemli bir unsur. Diğer taraftan da Zafer Havaalanı inşa ediliyor. Bütün bu devasa yatırımları düşündüğümüzde, Afyonkarahisar’ın lojistik anlamda çok önemli bir noktaya gelmekte olduğunu görüyoruz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU: Bütün yollar Afyonkarahisar’a çıkıyor.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU: THY’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlüğü ve Sayın Bakanlarımızı arayarak en azından THY tarafından buraya düzenli seferler yapılırsa mesele olmaz. Buraya aktarma söz konusu. Bununla ilgili bir çalışma yapıp medyaya bilgi vereceğiz. Endişe edecek bir şey yok. Olmazsa kızar İstanbul’dan Afyon’a yıldırım gibi hızlı gelen bir tren koyuveririz.
MİLLETVEKİLİ SAİT AÇBA: Zafer Havaalanı’nın fizibiletisi yıllar önce yapıldı. O yönden hiçbir sorunu yok. Hala fizibiliteyi tartışıyorlarsa geç kaldılar. Boğaz Köprüsü’nün gelirinin satışına karşı çıkılmasına benziyor. Burası bitince ‘Buradan uçağa binmeyiz’ mi diyecekler? İddiaları ne ise ortaya koysunlar. Uşak’ta siz İstanbul’a uçağa binip akşam dönebiliyor musunuz? Bir ilin potansiyeli, havaalanı için yeterli olmaz. Hele hele uluslararası uçacaksanız, bir ilin potansiyeli ile uluslararası havaalanı yapamazsınız. Bizde olsaydı Uşak’taki havaalanı, bizde de aynısı olacaktı. Kütahya’da olsaydı aynı şekilde olacaktı. 3 ilde toplam 2 mil-yon nüfusa hitap ediyoruz.
AFYONKARAHİSAR VALİSİ İRFAN BALKANLIOĞLU: Zafer Havaalanı, inşallah 29 Ekim’de açılıyor. İlk uçağı da Brüksel’e indirecekler. Arabayla oteller bölgesine yarım saat bile değil.
AFYONKARAHİSAR VALİSİ İRFAN BALKANLIOĞLU: Zafer Havaalanı 3 ile hitap eden bölgesel bir havaalanıdır. Üç il içerisinde turizm ve termal imkanlarımızın fazlalığı nedeniyle, başta Belçika olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşayan Emirdağlı hemşehrilerimiz olmak üzere, bir çok gurbetçi vatandaşımızın bulunması nedeniyle en çok Afyonkarahisar vilayetimizin faydalanacağı bir havaalanı durumdadır. Bölgesel niteliği ve ismi artık ön plana getirilmiştir. İnternet üzerinden Afyonkarahisar’a uçak bileti sorgulandığında Zafer Havaalanı bilgisi görülmektedir. Geleceğimiz açısından son derece önemli olan havaalanımıza bütün Afyonkarahisar’lıların sahip çıkmasını temenni ediyorum.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN ÇOBAN: Havalimanı ile birlikte gurbetçi kardeşlerimizin ilimizde ev sahibi olma durumlara da daha da artar. Çünkü bizim termal bölgeye havalimanımız 40 kilometre mesafede olacak. Yolları da zaten şuanda satih kaplaması yapıldı ama hava limanımızın inşaatı bitmeden sıcak asfalt yapılacak. Dolayısıyla vatandaşlarımız havalimanından 15-20 dakikada bu bölgeye ulaşabilecek.
AK PARTİ İL BAŞKANI MEHMET ZEYBEK: Zafer Bölgesel havaalanının yapılmış olup hizmete açılması, otelcilerimizi ciddi ciddi memnun etti. Yurt dışı bağlantılarını gerçekleştirdiler. Zannederim bu sene içerisinde yurt dışından ciddi miktarda müşteri getirecekler. Havaalanının çok dedikodusu oldu. Yok Kütahya’ya kaptırıldı bilmem ne oldu diye. Devlet yatırımların rantabıl olmasına bakıyor. Bu dar düşünülmemeli, herkesin kucaklanması düşünülmeli. Uşak’ta havaalanı vardı çalışmadı. Isparta’da vardı çalışmadı. Uluslararası uçuşlara açık olmayan bir havaalanı çalışmıyor. Kütahya İl Başkanı ile konuştuğumda diyor ki; Kütahya’daki yerel basın beni topa tutuyor diyor. Niye diye sorduğumda havaalanını Afyon’a kaptırdınız diyorlarmış. Ben de dedim bizimkiler de beni topa tutuyor. Havaalanını Kütahya’ya kaptırdınız diye dedim. O zaman biz Altıntaş’ı bağlayalım da sen kurtul dedim. Tabii bu işin şakası. Ama baktığımızda o gün eleştirenler şu anda en fazla havaalanını kullanan arkadaşlar. Biz daha gidip kullanmadık. Ama kullanan arkadaşlar söylüyor neredeyse bilet bulamıyoruz diyorlar. O hale geldi. Şimdi Pegasus hava yolları da seferlere başladı. O sefer sayısını haftada 5 güne çıkarıyor. Bunlar olumlu gelişmeler insanı umutlandırıyor.
(ESKİ) ATSO MECLİS BAŞKANI MUSTAFA HANCIOĞLU: Bölgemize hizmet edecek olan Zafer Havalimanı’nın sözleşme töreni 22 Aralık 2010 tarihinde gerçekleşti. Afyonkarahisar’ın gelişme potansiyeline bakıldığında havalimanının İlimiz için ekonomi başta olmak üzere turizm ve diğer sektörlere büyük katkılar sağlayacağı inancındayız Sözleşmesi imzalanan Havalimanı’nın sözleşme süresinden önce bitirilmesi İlimizin dinamikleri açısından faydalı olacaktır. Havalimanı’nın bölgemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.
ATSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSNÜ SERTESER: Havaalanı’nın yakınlarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de desteğiyle 12 ay açık olacak bir fuar yapılabilir. Bölgemizde Afyonkarahisar mermer, Kütahya ise seramik ile ön planda. Biz bu fuarda mermerle seramiği birleştirebilirsek İzmir Fuarı’nı geçebiliriz. Bölgemizin çok değişik özellikleri var. Bunları işlemeli ve ön plana çıkarmalıyız. Avrupa ve Arap dünyasının jet sosyetesini buraya çekmeliyiz.
ATSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSNÜ SERTESER: Kütahya’daki havaalanı konusunda Şükrü Koçoğlu’yla da, Kütahya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nafi Güral’la da değişik görüşmeler yaptık. Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’yla da, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’la görüşmelerimiz oldu. 8 tane önemli firma, şartname almasına rağmen, 4 buçuk milyon Avroluk yıllık devlet desteği olmasına rağmen bu projenin fizibıl olmadığı gördü. Bundan sonra bizim ATSO olarak en önemli üzerinde durduğumuz nokta, biz bölgesel havaalanına karşı değiliz. Bölgesel havaalanı yine yapılacaksa yapılmalıdır. O yapılıncaya kadar Afyonumuzun önünü açmak için bir an önce Askeri Havaalanı’nın açılması gerekmektedir. Bunun için önümüzdeki hafta daha önce otoyolda olduğu gibi tüm sivil toplum kuruluşlarına davet çıkaracağız. Ortak deklarasyon yayınlayacağız.
(ESKİ) HÜRSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI RAMAZAN ÖZÇELİK: Bizim havaalanı meselemiz var. İki sene önce bir ülkenin TUSKON programına katılmış 15 tane iş adamını davet ediyoruz. Tamam deniliyor. Ertesi gün bizi hangi hava alanından alacaksınız ve kaç saat diyorlar. Ve randevulaşmamıza rağmen programlarımız iptal oluyor. Böyle iki tane randevumuz döndü. Şimdi çok şükür Hava alanımız var. Cezayir’e gitmek için geçtiğimiz günlerde konsolluğu aradık. Bize ilk sorulan soru hava alanına kaç kilometre uzaklıktasınız dediler. Ben tabii övünerek bizim havaalanımız var. Afyon Zafer Havaalanı şeklinde girebilirsiniz dedim. Ertesi gün aradılar Ramazan Bey öyle bir hava alanı yok dediler. Bizim jeton o anda düştü. Kütahya Zafer havalimanı şeklinde girin dedik. Türk Hava Yolları o şekilde kayıt etmiş ama olsun onlardan daha çok biz kullanırız orayı.

(ESKİ) HÜRSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI RAMAZAN ÖZÇELİK: Önceden alınmış karar, yapılmış çalışmalar vardı. Pişmiş aşa su katılmasın kabilinden çok fazla beyanımız olmadı. Doğrusu, Afyonkarahisar’daki Askeri Havaalanı’nın açılması.
TOSYÖV AFYONKARAHİSAR DESTEKLEME DERNEĞİ BAŞKANI İHSAN BEŞER: Bir havaalanı bizim gündemimizi uzun süredir meşgul etti. Afyonkarahisarlı olarak biz hava alanı istedik. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Medya elinden geleni yaptı. Siyasetçilere defalarca iletildi. Bugün ise hava alanı açıldı. Bu hava alanının Afyonkarahisar’a olan katkısının olacağını düşündük. Ne olursa olsun buranın çalışması gerek. Hepimizin gönlü ister ki buradaki havaalanı kullanalım. Devlet 3 ilin ortasına yapılan bir hava alanına karar verdik. Bize düşen bu hava alanını çalıştırmak. Hem oteller noktasında hem mermerciler konusunda hem de ihraç edeceğimiz kiraz gibi ürünler noktasında kargo ve yolcu noktasında bunların tamamın da hava alanını kullanıp buradan fayda sağlamalıyız.
ATSO MECLİS ÜYESİ HÜSEYİN ŞEHİTOĞLU: Ben ‘biz İstanbul’a gidelim’ diyen firmalardan bir tanesiyim. Nafi Bey gibi ben de iki şehirde sorumluluğu olan, havacılık ile de çok yakından ilgileniyorum. İşadamlarının Afyonkarahisar’a, Kütahya’ya, Uşak’a gelmesi ve imalatçı ihracatçıların bu bölgeden İstanbul’a akuple noktasında sabah çok erken uçuş gidiş, hem Atatürk Havaalanı’na hem Sabiha Gökçen Havaalanı’na akşamda saat 23.00’dan sonra dönüşü ayarlamamız lazım. Bu çok önemli. Çünkü Avrupa destinasyonundaki Türk Hava Yolları’nın bütün uçak seferlerin dönüşleri 11-12 arasınadır. Yurt dışından akupleli bir saate denk getirmek noktasında Türk Hava Yolları, Pegasus ile çok iyi koordineli olmamız lazım.
ZAFER HAVALİMANI İŞLETME KOORDİNATÖRÜ NEDİM UZUNKAYA: Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet veren Zafer Havalimanı’nın, bölgenin turizmi başta olmak üzere ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Özellikle termal kaynak yönünden Avrupa’nın ikinci ve dünyanın da yedinci önemli merkezi olan bölgenin büyük bir potansiyeli var ve uçuş başlatan her havayolu şirketi bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesine katkı sağlıyor ve sağlamaya devam edecek. Zafer Uluslararası Havalimanı olarak tüm havayolu şirketlerini Zafer Havalimanı’na uçmaya davet ediyoruz.
CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI KEMAL DEMİRKIRKAN: Zafer Havaalanı, Kütahya için havaalanı, bizim için de hava aldığımız bir alan oldu. Afyonkarahisar havaalanlarına uzaktı. Kütahya’da yapılan havaalanına 60 kilometre. Bu havaalanının yapılması iyidir, böyle bir şeye ihtiyaç vardı. Başından beri ilgililerin, bu yatırım Afyon’a yapıldığı şeklinde söylem içine girmeleri ve bunun beklentiye dönüştü. Bu havaalanı aslında Kütahya il sınırları içinde ve Kütahya Havaalanı olarak geçiyor. Bürokratlarımızın ve Bakanımızın bile emeklerinin heba olduğunu, aslında Afyonkarahisar için yapılacak yatırımı başka bir ile kaydığını görüyoruz.
CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI KEMAL DEMİRKIRKAN: Zafer Havaalanı’nı kullanan yolcuların daha çok Afyonkarahisar’dan gittiği görülmektedir. Bunu hem biz görüyoruz, hem de Havaalanı’nı kullanan arkadaşlarımız görüyorlar. Otoparkta 03 plakalı araçlar çoğunlukta. Biz de diyoruz ki: Zafer Havaalanı’nı kullananlar arasında Afyonkarahisarlılar daha fazla ise, bir takas düşünülmeli. Afyonkarahisar’daki NATO’ya ait havaalanı ile Zafer Havaalanı’nın kullanım hakları, birbiri ile takas edilmeli.
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ KAZIM ÇENGELCİ: Zafer Havaalanı’nın açılmasıyla turist hareketliliği artacak.
MHP MİLLETVEKİLİ ADAYI KADİR ÇALIŞICI: Kütahya’nın bir ilçesinde yapılan havaalanı ile Afyonkarahisar’ın çekim gücünün başka illere ka-yacağı endişesindeyim. Uşak’ta bir havaalanı var, ancak çalışmıyor. Kütahya ise Eskişehir’deki uluslararası havaalanına yarım saat mesafede. Kütahyalıların Eskişehir’i tercih edeceğini düşünüyorum. Afyon’da en azından charter uçakların inip kalkabileceği bir havaalanı bulunması gerekiyordu. Bu havaalanı da mevcut. Mülkiyeti NATO’da olan havaalanını kiralama yöntemiyle charter uçakların buraya inmesi sağlanır ve termal turizm için gelen yolcular, şehir merkezine kolayca ulaşabilir” ifadelerini kullandı.
ARKEOLOJ -TARİH PROFESÖRÜ DİETER METZLER: Son aldığımız bilgiye göre havaalanı da yakın bir noktada hizmete girecekmiş. Ulaşım kolaylığı bu bölgeye ilgiyi olumlu yönde artıracaktır. Bu gezide beklentilerimiz az olarak yola çıktık. Ama hem otel hem de Afyon bizi çok etkiledi. Oteli termal otel olarak biliyordum, ancak her yerden termal su akması bizim için sürpriz oldu.
ALTINTAŞ BELEDİYE BAŞKANI SITKI YÜZÜAK: Yöre için en hayırlı temellerden biri olacak. Afyon ve Kütahya ve Uşak için milat kabul ediyoruz bunu. Afyon’a da 50 kilometre, Kütahya’ya da 50 kilometre. Afyon’un da Kütahya’nın da bir parçasıyız. Veysel Eroğlu bu bölge için bir şans. Eroğlu’nu kendi bakanımız olarak da kabul ediyoruz.
İŞADAMI NAFİ GÜRAL: Zafer Havaalanı açılınca bu bölge Avrupa’ya açılacak. Daha doğrusu bu bölge Avrupa’nın termal merkezi olacaktır. Çünkü oradaki tedaviler ve rehabilitasyonlar çok pahalı. Termal kaynaklı sağlık turizminden yararlanmak isteyen insanlar buraya gelmeleri daha ucuz olacağını ilk tercih noktası burası olacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti