Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İMÂM-I ÂZAM EBU HANİFE

Aslen Türk olan İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin, asıl adı: Numan b. Sabit’tir. Müslümanlar tarafından ehl-i sünnet itikadının lirdi kabul edilir. Hanefi mezhebinin kurucusudur. Müslüman inancında olanların yarısı Hanefi mezhebindendir.
Babasının adı, Sabit’tir. Babası Sabit’in, Halife Hz. Ali ile görüştüğü, kendisi, evladı ve zürriyeti için duasını aldığı rivayet edilir.
İmam-ı Âzam, Zorba Emevi sultanlarının zulmüne ve cami minberlerinde Ehl-i Beyt’e küfür ve hakaret edilmesine karşı durmuş ve her zaman Sevgili Peygamberimizin Ehl-i Beyt’inden yana olmuş ve Emevi saltanatına karşı mücadele etmiştir.
İmam-ı A’zam bu mücadelesi Abbasiler zamanında da devam etmiştir. Abbasi Devletinin İkinci Halifesi Ebu Cafer Mansur, İslama uymayan davranışlarına ve yönetim anlayışına fetva vermediğinden dolayı, İmam-ı Azam’ı hapsettirip işkence yaptırmış ve zehirleterek öldürtmüştür. (M.767) Rivayetlere göre İmam-ı Azam’ı huzuruna çağıran Mansur, O’na zehirli bir süt ikram etmiş. Südün zehirli olduğunu anlayan İmam-ı Azam sütü midesinin rahatsız olduğunu bahane ederek içmek istememiş, fakat zehirli sütü Mansur’un ısrarı üzerine içmek zorunda lakan İmam-ı Azam, sütü içtikten sonra ayağa kalkmış ve Mansur’un huzurundan ayrılmak istemiş. Mansur’un “- Nereye gidiyorsun?” sorusu üzerine: “Senin göndermek istediğin yere” cevabını vermiştir. Vefatından sonra çok kimseler onu rüyasında gördüklerini söylemişler ve kabrini ziyaret ederek, onun şânının yüceliğini dile getiren rivayetler anlatmışlardır. “Yüz elli senesinde dünyanın ziyneti gider.” hadis-i şerifinin, imam-ı A’zam için olduğunu İslam âlimleri bildirmiştir. Çünkü o tarihte İmam-ı A’zam gibi bir büyük vefat etmişti. Mezhebi, İslam âleminin büyük bir kısmına yayıldı. Selçuklu Sultanı Melikşâh’ın vezirlerinden Ebu Sa’d-i Harezmî İmam-ı A’zamın kabri üzerine mükemmel bir türbe ve çevresinde bir medrese yaptırdı. Daha sonra Osmanlı padişahları bu türbeyi defalarca tamir ettirmiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER