Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNSANLAR ve AVM’LER – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 2 Aralık 2014 Salı 02:00:00
  Canlı, coşkulu, ele avuca sığmaz çarşıların yerini, soğuk ve kaba alışveriş merkezleri alıyor. Geçmişin ruhu, tarihin sesleri, sokakları dolaşan uğultu artık orada değil. AVM’ler her şeyin intizamla sergilendiği ve kodlandığı, size alış veriş kadar sınırlı bir eğlenceyi de vaat eden yeni yaşama mekanına işaret ediyor. Arzu ile mal arasındaki boşluğu ortadan kaldırıyor.
Temel ihtiyaç maddeleri almak için girdiğiniz bakkalda fazla oyalanmaz, ihtiyaçlarınızı alır ve çıkar gidersiniz. Oysa alış veriş merkezinde etkinlikte bulunursunuz, yürür, vitrinlere bakar, çay kahve içer, diğer insanlarla ilgilenirsiniz. Sanki orada bulunmanızın esas sebebi alışveriş yapmak değil gibidir. “Almak zorunda değilsin” in baştan çıkarıcılığı fenadır.
AVM’ler baştan çıkarıcıdır. Orada hem uzaklık hem yakınlık vardır. Sizi kolunuzdan çekip “Malım iyi, al” diyen yoktur. İşte zaten bu arzuyu kamçılar. Bir giysi, bir çift ayakkabı bize güzelliğin kapılarını aralar. Bir anda dünyanın en güzel insanı oluverirsiniz. Kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda alışveriş insanı rahatlatır. Alışveriş, zamanımızın en büyük tesellisidir sanki. Her şey renklidir, her şey hareket halinde ve dikkati çeker durumdadır. Alışveriş merkezi ruhumuza pansuman yapar, çok şey vaat eder, her şeyi bir düş olarak sunar.
Belki de bunlar hoştur, güzeldir ama orada merhametin tesellisi yoktur. Ruhun açlığını gideremezsiniz. Yalnız kalabalıklar, içlerinin sızısını dindirmek için alışveriş merkezinde geziniyordur. Tüketim çılgınlığının ezikliği ve sıkıntısının sarmış olduğu cebiyle huzuru arasına sıkışmış insanlar. Aile fertlerinin her birisinin belki de hiç ihtiyaç olmadığı halde “bu da çok güzelmiş, bir daha bulamam.” Anlayışı ile çantasını doldurmaya çalışmalarına engel olmaya çalışan mutsuz aile reislerinin karışık düşünceleri vardır oralarda.
Kısacası oralarda insanların yalnızlığı büyüyor. Ruhun açlığı da.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER