Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İSLAM’DA KADININ ÇALIŞMASI ve İLİM ÖĞRENMESİ

Muharrem Günay 7 Eylül 2018 Cuma 14:21:00
 

Yüce dinimiz İslamiyet, hiç ölmeyecek gibi dünya, yarın ölecek gibi ahiret için çalışmayı öngören bir dindir. Yüce dinimiz insanın hem bu dünyasını hem de öbür dünyasını dikkate alır. Hem bu dünyada hem de öbür dünyada mutlu olmamızı ister. Kur’ana göre ferdin çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışması ibadettir.
Kur’an-ı Kerim’de insanoğlu sık sık düşünmeye ve Allah’ın yarattığı milyonlarca varlıktan dersler çıkarmaya davet edilir. İslam’a göre: “İlim öğrenmek kadın erkek herkese farzdır.” Hemen her konu da insanları bir tarağın dişleri gibi eşit gören yüce dinimiz ilim konusunda: ”Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ? “(Zümer suresi/9) ilahi prensibiyle ilim sahiplerini diğer insanlardan üstün tutar. Sevgili Peygamberimiz ise “Âlimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır.” ve “İki günü eşit geçen ziyandadır, aldanmıştır.” buyurarak bize hep büyük ülkü ve hedefler göstermiştir. Bu bakımdan hem ilim öğrenmek hem de çalışmak hem erkeğin hem de kadının hem hakkı hem de en önemli bir görevidir. Bu gün İslam dünyasının geri kalmış olmasının en önemli sebeplerinden birisi de kadınlardın cahil bırakılmış olmasıdır. Çünkü yarınlarımızın garantisi olacak çocuklarımızın eğitimi daha çok kadınlara düşmektedir.
İslam’ın bütün emirlerine kadın erkek birlikte muhataptır. Kur’an’da bütün emir ve tavsiyeler kadın erkek ayrımı yapılmadan “Ya eyyühennâs“ Ey insanlar hitabı ile başlar. Bu bakımdan kadın hem dini hem de dünyası için çalışma hakkına sahiptir.  İslam’a göre kadın, meşru olan bütün iş ve mesleklere sahip olabilir. Yani doktorluk, avukatlık, eczacılık, hastabakıcılık, öğretmenlik, işçilik gibi işleri kendi dilemeleri ve istemeleri halinde yapabilirler. İslam’a göre kadın erkek tarafından kadının isteği olmadan zorla çalıştırılamaz. Çünkü İslam ailenin ve çocukların bakımını-masraflarının karşılanmasını erkeğe vermiştir. Bu bakımdan kadının çalışması kendi isteğine bağlıdır. Kadın dilerse çalışır, kendi adına ticaretle uğraşır. Sevgili Peygamberimizin eşi Hz. Hatice Validemiz kendi adına ticaretle uğraşırdı. Kadın şirket kurar, mal-mülk satın alabilir, mukavele yapar, senet alır ve senet verir. Kocasının izni olmadan nafile oruç tutması yasaklanan kadın çalışma ve kazandığını harcama konusunda serbest bırakılmıştır. Kocasının haberi olmadan parasını dilediği gibi kullanır, bu konu da kocanın karışma hakkı yoktur. Fakat yine de bu hakkını kullanma hak ve hürriyetine sahip olan kadının usulen de olsa eşlerine danışmada fayda vardır.
Aile reisliği konusunda erkeği tercih eden, dinimiz, evin ve çocukların ihtiyaçlarının temininden erkeği sorumlu tutmuştur. Ailenin geçiminden önce baba sonra devlet sorumludur. Kadın sorumluluklarını yerine getirmeyen devlet ve kocası hakkında dava açabilir. İslam kadına bu yetkiyi vermiştir.
Kadın kendi isteği ile ve kadınlara uygun iş ve şartlarda çalışmak isterse bu onun hakkıdır. Kadının kazandığı para kendisine aittir. Kadının kazandığı parayı ailesi, çoluğu çocuğu için de harcamak zorunda değildir. Fakat eşine ve yuvasına sadık olan kadın bu işi bir ibadet düşüncesi ve manevi bir zevkle yaparsa ve aile bütçesine katkıda bulunursa hem Allah katında büyük bir değer kazanıp sevap işlemiş olur hem de kocası yanında değer ve kıymet kazanmış olur. İslam’a göre kadın “Tam bir ekonomik bağımsızlığa” sahiptir. Bu konu da erkeğe göre daha çok avantajlıdır.
İslamiyet kadının sömürülmesine, üretim aracı olarak görülmesine ve zorla çalıştırılmasına karşıdır. Kadın kendisi istemedikçe asla çalıştırılamaz. Kadının asıl görevi analıktır. Çocuk büyütmek ve terbiye etmektir. Bununla beraber bunları yaptıktan sonra dilerse çalışabilir. Bu durumda erkeklerin kadınlar yardımcı olması gerekir.
İslamiyet kadının camiye gitmek, cemaatle namaz kılmak, Cuma namazına gitmek ve savaşa katılmak gibi yükümlülükleri kaldırmıştır. Kadın dilerse bunları da yapabilir. İslam’a göre kadının en değerli mabedi evi, en önemli işi de çoluk-çocuğunun beden ve ruh sağlığını koruması, aile içinde barış ve huzuru sağlamasıd��r.
Bize göre kadın sömürü ve istismar aracı olarak kullanılamaz. Kadın anadır, “Cennet anaların ayakları altındadır.” Hükmü ile aslında erkekten daha üstün ve yüce bir mertebededir. Kadın Allah ve Resulünden sonra en çok saygıya ve sevgiye layık bir varlıktır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER