Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

KADER HAFTASI – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 19 Haziran 2018 Salı 13:52:54
 

Son 6 gün… 24 Haziran seçimlerinin en kritik dönemindeyiz…
Kararsızların; ne yapacağını, kime oy vereceğini henüz netleştirmemiş olanların nihai kararını vereceği bir hafta. Bu hafta rüzgarın hangi yönden eseceği büyük önem taşıyor. Bu işlerden anlayanlarla konuştuğumuzda oy tercihini son haftaya bırakan seçmen profilinin genelde, eğitim seviyesi yüksek, birden fazla kriteri gözünün önüne getirerek kararını olgunlaştıran bir kitleden oluştuğunu işitiyoruz.

 

2 ÖNEMLİ SORU

 

 

24 Haziran seçimleri açısından büyük önem taşıyan şu iki kader sorusunu kimse net bir şekilde yanıtlayabilmiş değil: Birincisi “Cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turda sonuçlanacak mı?”
İkincisi ise “Ak Parti Meclis’te tek başına ya da MHP ile birlikte 300 rakamını aşacak bir çoğunluk elde edebilecek mi?”
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Edroğan’ın ilk turda yüzde 50’yi geçeceğine inanan da çok… Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura sarkacağına inanan da…
Meclis seçiminde ise durum daha da kritik ve daha bir karmaşık halde. Yeni sistem nedeniyle öngörülemeyen bir durum söz konusu. Hem sistem yeni hem de her türlü sürprize açık bir parti var ortada: İyi Parti. İyi Parti’nin “patlama” yapacağını düşünenlerin tahminleri rakamları başka yöne, İyi Parti’nin “hezimet” yaşayacağını düşünenlerin rakamları başka yöne bakıyor.

 

 

ALEMİN KRALI: SEÇ-MEN

 

Artık “Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde olduğumuza göre unutulmaması gereken çok önemli bir kriter var. Bu kriter “Artık her seçmenin iki oyu olduğu” gerçeği…
Bunun manası şu: İki oyun da aynı adrese gideceğinin bir garantisi yok. 24 Haziran’da seçmenin yüzde 15’inin böyle bir eğilim içinde hareket edeceği tahmin ediliyor.
İşte bu yüzde 15’lik seçmen kitlesi tüm tahminleri zorluyor. Bayram boyunca hepimiz gezdik, hepiniz ziyaretlerde bulundunuz. Biliyoruz ki seçmenlerde oluşan görüşler şu şekilde:
-Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verip Milletvekilliği seçiminde MHP’ye ya da Saadet Partisi’ne oy verecek olanlar var.
-Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce’ye oy verip, Milletvekilliği seçiminde İyi Parti’ye oy vereceğini söyleyenler var.
-Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meral Akşener’e oy verip, Milletvekilliği seçiminde MHP’ye oy vereceğini söyleyen var.
-Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan’ı tercih edip, Meclis’te CHP’ye oy vereceğini söyleyenler var.
Bu seçmen alternatifleri, oy tasnifleri çoğaltılabilir.
Aslında bu durumun benzeri yakın geçmişte de yaşanmıştı. Mesela, 2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde benzeri durumlar görülmüştü. Belediye Başkanlığı’nda başka, İl Genel Meclisi’nde başka, Belediye Meclisi üyeliğinde başka partilere oy kullanan seçmen yapısı o zaman da vardı.
Şimdi bir süper kahraman olarak “SEÇ-MEN”in tercihi eskisinden daha önemli.

 

İLK YAPTIĞIMIZ TAHMİNLER GEÇERLİ

 

 

Afyonkarahisar’da seçim tahminlerine baktığınızda durum böyle iken partilere kulak verirseniz başka bir manzara ortaya çıkıyor.
AK Parti 5 vekil diyor. CHP 2 vekil diyor. İYİ Parti 2 diyor. MHP 2 vekil diyor. Bunlar “mantıklı” olan söylemler, uçuk olanlar da var ki, onlar “Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır” atasözünü hatırlatıyor.
Afyonkarahisar’ın değil 6, 36 milletvekili olsa “atmasyon” konuşanlara yetmeyecek ona bakarsanız.
Afyonkarahisar seçmeni seçimlere genelde ilgi gösteriyor. 2011’de 460 bin seçmenden 415 bin seçmen geçerli oy kullanırken, Haziran 2011 seçimlerinde katılım oranı yüzde 88,6
Kasım ayında ise 88.9 olmuş. Bu seçimde 500 bini aşan Afyonkarahisar seçmeninden yaklaşık 450 bininin sandığa gideceği öngörülüyor.

 

AFYONKARAHİSAR’DA PARTİLER NASIL?

 

Afyonkarahisar’ın seçim sonuçlarını geçmişten bu yana izlediğinizde AK Parti’nin ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 10 fazlasını Afyonkarahisar’dan aldığını görüyoruz. CHP’nin ya da sol siyasetin ise bunun tam tersi olarak Türkiye ortalamasının yüzde 10 civarı altında bir seçmen yapısı var Afyonkarahisar’da.
Saadet Partisi, Demokrat Parti ve HDP kitlesi Afyonkarahisar’da seçime büyük oranda etki edecek sayıda değiller.
MHP seçmeni ise Afyonkarahisar için tam bir bilinmez. MHP ülke genelinde baraj altı iken bile, Afyonkarahisar’dan yüzde 15’in üzerinde oy çıkarabiliyor. “Kemik kadro” dışında, küsünce tercihini başka partilerde arayabilen bir seçmen kitlesinden söz ediyoruz.
Bu seçimde İyi Parti gibi bir “bilinmeyen” söz konusu. Kimilerine göre “Büyük patlama” yapacak, kimilerine göre “Büyük hezimet” yaşayacak. “Yüzer-gezer” tabir edilen oylar ile “tepki” oylarının toplanma adresi İyi Parti olursa seçimin kaderi değişebilir.

 

 

BİZDEN KİMLER VEKİL OLACAK?

 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Seçime gidelim” kararının ertesi günü Kocatepe Gazetesi sütunlarında yaptığımız tahminin bugün de geçerliliğini koruduğunu ve hatta toplumun genelinde de bu tahminin hakimiyet kurduğunu görüyoruz bugün…
6 adet Afyonkarahisar milletvekilinden 3 tanesini AK Parti, 1 tanesini CHP ve 1 tanesini İYİ Parti alacak gibi görünüyor. 1 Afyonkarahisar Milletvekilliği ise “geziyor”
1 Afyonkarahisar milletvekilliğinin bu “gezi”si MHP’de de sonlanabilir, AK Parti’de de, CHP’de de… Belki İyi Parti’de de…
Yani gelecek dönemin Afyonkarahisar Milletvekilleri AK Parti’den Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, CHP’den Burcu Köksal ve İYİ Parti’den Gültekin Uysal olacak gibi.
Bu listeye MHP’den 1. Sıra adayı Mehmet Taytak’ın, AK Parti’den 4. Sıra adayı olan Rasime Kıpırtı Fedakar’ın dahil olması kuvvetle muhtemel…
CHP’den 2. Sıra adayı Ahmet Hakan Uyan’ın ya da İYİ Parti’den Abdülkadir Akcan’ın eklenmeleri ihtimali de var ama diğer ihtimal kadar güçlü değil bu ihtimal. Hangi ihtimal daha güçlü siz karar verin.
***
Seçimin galibini yazımızın en başında zikrettiğimiz ve bu hafta karar vereceği tahmin edilen “Kararsız” kitle belirleyecek. Hem de çok olmayan farklarla…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER