Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KUR’AN MÜTTAKİLERE REHBERDİR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 22 Şubat 2016 Pazartesi 13:53:46
 

Kur’an-ı kerim niçin gönderilmiştir konusunu maddeler halinde inceleyecek olursak aşağıdaki sonuçlara ulaşırız.
1- Muttekilere rehberlik etmek
Kur’an-ı kerim’in ifadesiyle, Kur’an müttekıler için rehberddir.”Elif lâm Mîm, İşte bu kitap, kendisinde hiç şüphe yoktur; muttakiler için hidâyet (yol gösterici) ‘dir.” (Bakara/1-2)
Muttaki, Allah korkusuyla kendini günahlardan uzak tutarak Allah’ın azabından korunan ve böylelikle Allah’tan gereğince sakınan, O’na saygıda kusur etmeyen, gönülden Allah’a bağlanman kimsedir.
Kur’an-ı kerim’in başında açış suresi olarak bilinen Fatiha’da kul Rabbi’nden “İhdinaSSıraTalmüstegîm” diye hidayet taleninde bulunur. Hemen Kur’an’ın başında Cenâb-ı Hak’tan hidayet talebinde bulunan kula cevap ikinci sure olarak bilinen ve Fatiha’dan sonra gelen Bakara suresinin başında verilir.
“Elif Lam, mîm; zâlikel kitâbu la raybe Fîh(i)  hüden lil müttegîn (e)  (Bakara 1, 2)
“Elif lâm Mîm, İşte bu kitap, kendisinde hiç şüphe yoktur; muttakiler için hidâyet (yol gösterici) ‘dir. Onlar (muttakiler, takva sahipleri) ki gayba iman ederler ” (el- Bakara, 2/1-2)
 “Ey Muhammed! Biz, Allah’a karşı gelmekten sakınanları Kuran ile müjdeleyesin, inat eden bir topluluğu da uyarasın diye, onu senin dilin ile (indirip) kolaylaştırdık.” (Meryem Suresi 97)
“.. Zâlike hüdellâhi yehdî bihî men yeşâü vemen yüDlilillâhü femâ lehû min hêd (in).”
“… İşte O (Kur’an) Allah’ın (gönderdiği) bir hidayet (rehberi) dir ki, O’nunla dilediğini hidayete kavuşturur. (kendisinin sapıklığı seçmesi sebebiyle) Allah’ın saptırdığını ise bir hidayet edici (doğru yola alıcı) yoktur.” (Zümer suresi: 23)
2-Diri olanları İnzar etmek ve Hak ile batılı ayırmak
“Li yünzira men kâne hayyen ve yehıggal gavlü alel kâfirîn (e)” “Hayat sahibi olan kimseyi inzar etmesi ve kâfirler üzerine de azabından tahakkuk etmesi için (O Kur’an’ı) indirdik.” (Yasin-70)
İnzar, içinde korku bulunan haber vermedir. (el-Müfredat, el-Isfahani) Ayetteki “hayy”(diri) kelimesi hayatta olan, canlı anlamına gelmektedir. Burada kastedilen ise diğer varlıklardan ayrı olarak insanın akletme ve akli melekelerini kullanma özelliğidir. Yoksa akli melekelerini kullanamama inzar için bir fayda vermeyecektir Zemahşeri’ye göre de akılı olan, düşünenler anlamına gelmektedir. İnsan düşünmediğinde, aklını kullanmadığında gafil olur, gafil olmak ise ölü olmak gibidir.(Zeki Duman, Nüzulünden Günümüze Kur’an ve Müslümanlar, s.74) Acaba gerçekten ölmüş olanlar için durum nedir?
“Sen ölülere; arkasını dönüp kaçarken işitmek istemeyen sağırlara çağrıyı işittiremezsin!”(Neml, 27/80, Rum, 30/51) benzeri bir ayette Fatır suresi, 35 ayettir. Buna göre kabirdekilerin çağrıyı işitmeleri mümkün değildir. Bu ayetlerde ifade edildiği gibi, görüleceği üzere Kur’an’ın inzar özelliği yaşayan ve akli melekelerini kullanma özelliğine sahip insanlar için geçerlidir. Kur’an ancak sevabı ölülere bağışlanmak maksadı ile okunur. Kur’an’ın ölülere bundan başka bir faydası yoktur.
3-İnananları Müjdelemek
Müjde, her insanın duyduğunda sevindiği, gönlünün şâd olduğu özel ve muhteşem anları ifade eder. Her müjde insanın o anki ruh durumunu bir anda değiştiren, coşturan bir etki ve özelliğe sahiptir. Müjdeye aslında hayırlı, güzel haber de diyebiliriz.
Kuranı Kerim kendisine tabi olanları cennet ve kendileri için hazırlanış birçok nimetlerle müjdeler. “Müminler için hidayet, rehber ve müjdedir.” (Neml, 2)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER