Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZIN VÂCİBLERİ -1 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 8 Aralık 2014 Pazartesi 02:00:00
  (Dünden Devamı)
11 – Tek başına namaz kılan kimsenin öğle ve ikindi namazlarında hafî (kendi işitecek kadar) okuması vâcibdir. Gündüz kılınacak nâfile namazlarda da bu şekilde okunmalıdır. Sabah, akşam, yatsı namazları ile gece kılınan nâfile namazlarda hafî de, cehrî (sesli) de okunabilir
12 – İmamın, cemaatle kılınan namazlardan sabah, bayram, cuma, teravih ve vitir namazlarının her rekâtında cehren (açık sesli); öğle ile ikindinin bütün rekâtlarıyla akşamın 3. ve yatsının 3 ve 4. rekâtlarında ise, hafî (gizli sessiz) kıraatte bulunması vâcibdir. Akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında ise, cehren/açıktan sesli okur. Vitir namazı da, vaktinde kılınsın veya kaza edilsin açıktan okunabilir. Kunut duaları açıktan okunmaz. (Hindiyye)
Tek başına gece Evvabin, Teheccüd gibi nafile namaz kılan serbesttir, gizli veya açıktan okur, fakat öğle ikindi gibi gündüz kılınan namazlarla, kuşluk gibi nafile namazlarda gizli okumak vacibdir. (Hindiyye)
Namazda cehri/açıktan okumak erkekler içindir. Kadınlar bütün namazları hafi/gizli okuyarak kılarlar.
13 – Vitir namazlarında kunut duası okumak ve kunut tekbiri almak. Cemaatle kılınırken hem imam, hem de cemaat kunut duasını içinden okur. (Kunut dualarını bilmeyen, Rabbena veya fatihayı vb. duaları okuyabilir)
14 – İmamın iftitah tekbîrini sesli alması. Tek başına kılanlar veya imama uyanlar gizli alabilir.
15 – İmama uyan kimsenin Fâtiha ve sûre okumadan susması, imamı dinlemesi. İmama uyan kimse, sadece rükün aralarındaki tesbih ve duaları kendi duyacak şekilde içinden okur.
16 – Namazın sonunda selâm vermek. Yani önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa yüz çevirerek Esselâmü demek. Böylece namaz bitmiş olur. Selâm kelimesi üzerine aleyküm ve rahmetullah ilâvesi vâcib değil, sünnettir. Bir görüşe göre de, sadece sağ tarafa selâm verilmesi vâcibdir, sol tarafa ise sünnettir.Namazdan çıkmak için sadece bir tarafa selâm vermiş olmak yeterlidir. Bu bakımdan, bir tarafına selâm vermiş imama artık uyulmaz.
17 – Namazda ta’dîl-i erkâna riâyet, İmam-ı A’zam ile İmam-ı Muhammed’e göre vâcibdir. Rükûdan doğrulup dik durmak (kavme). Bunun ta’dîl-i erkânın bir parçası olma ihtimaline binaen vacip olduğu da söylenmektedir. İki secde arasında celse yapmak, yani kısa bir ara oturuşu yapmak. Bunun ta’dîl-i erkânın bir parçası olma ihtimaline binaen vacip olduğu da söylenmektedir.
18 – Bayram namazlarının üçer ziyade tekbirleri de vâcibdir. Bu namazların birinci rekâtlarındaki rükû ve secde tekbirleri sünnet; ikinci rekâttaki rükû ve secde tekbirleri ise, vacip olan ziyâde tekbirlerine yakın olduğu için onlarda vaciptir. (Son)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti