Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZIN ZÂYİ EDİLMESİ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 23 Aralık 2013 Pazartesi 02:00:00
  Yüce kitabımız Kur’an-ı kerimde müminlerin hem namazı muhafaza ettikleri hem de zâyi ettikleri anlatılır. Mü’minûn ve Mearic surelerinde bir mü’minde bulunması gereken özellikler sıralanırken: ”Vellezinehüm alâ salâtihim yühâfizûn(e) “Onlar Namazlarını muhafaza ederler.”(Mü’minun/ 9) Buyrulur. “Ve onlar ki, namazlarını muhafaza ederler.” (Meâric, 23, 34) denilir. Meryem suresinde ise; “Nammazın zâyi edilmesinden” söz edilir. Türkçemizde bir şeyi zâyi etmek, “kaybetmek, yitirmek, telef etmek, işe yaramaz hale getirmek” manalarına gelir.
Hz. Âdem’den beri insanların bir kısmı iman etmeyip, inkâr ettiler, bir kısmıda namazı kabul ettiler fakat eda etmediler. Kendilerini hem dünyada hemde ahrette kurtuluşa götürecek namazı terk ettiler. Bir kısmı da eda ettikleri halde “ikame etmediler/dosdoğru ve hakkıyla kılmadılar ve dosdoğru olmadılar”, namazın ruhuna aykırı bir hayat yaşadılar. Onların bu durumlarına Meryem suresinde dikkat çekilir:
“Onlardan sonra, namazı zayi eden, şehvet ve dünyevî tutkularının peşine düşen bir nesil geldi. Onlar bu tutumlarından ötürü büyük bir azaba çarptırılacaklardır.” (Meryem suresi. 59)
Ruhu’l Furkan tefsirinde iman etmeyip namazı inkâr edenlerin, kabul ettikleri halde eda etmeyenlerin durumlarına dikkat çekildikten sonra zayi eden bir başka gurupla ilgili olarak şöyle deniyor:
“Bir tabaka daha vardır ki namazı bazen eda ettiler, bazen eda etmediler. Onlarda münafıklardır. Bunlar hakkında Mevlâ Teâlâ Hazretleri:
“Muhakkak, münafıklar, Allah (-u Teâlâ’y) a hile etmeye çalıştılar. O (Mevla) da, onların hilelerinin karşılığını vericidir. Onlar namaza kalktıklarında, tembel tembel kalkarlar” buyuruyor. (Nisa Suresi: 142)
“Mevlâ Teâlâ: “Feveylün lil musallîne Ellezînehüm an salâtihin sêhûne” (Maun suresi: 4-5
“İşte (bu vasıflarla beraber) namaz kılan (münafık) ların vay hâline ki, “Onlar namazlarında gâfildirler.” Buyurarak onların yerinin de “Veyl” denen bir cehennem vadisi olduğunu zikretti. O, öyle bir vadidir ki, bütün dünyanın dağları ona konacak olsa hapsi eriyip gider.
Bir tabaka daha vardır ki, namazı kabul ettiler ve şartlarına riayet ederek, vakitlerinde kıldılar. Onların başı Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellam) dir. (M. Ustaosmanoğlu, Ruhu’l Furkan, Cilt:1, Bakara suresi tefsiri) İşte namazlarını muhafaza edenler bunlardır.
îbn Cerîr’in İbn Haris kanalıyla… Mücâhid’den rivayetine göre o: “Ama onların ardından namazı bırakan, şehvetlerine uyan bir nesil geldi” âyeti hakkında şöyle demiştir: “Onlar bu ümmet içindedirler. Hayvanların ve eşeklerin yollarda birbirleri üzerine aştıkları gibi birbirlerinin üzerine bineceklerdir. Gökte Allah’tan korkmayacaklar, yeryüzünde insanlardan utanmayacaklar.” (İbni Kesir, Meryem suresi 59. Ayetin tefsirinden)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER