Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Nepotizm ve Meritokrasi – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 18 Kasım 2014 Salı 02:00:00
  Bu iki yabancı kelimeyi görüp hemen burun kıvırmayın. Gelin birlikte anlayalım konuyu.
Afyonkarahisar yerel basınının “Başbakan torpili ile atama” haberleriyle çıktığı gün yaygın basında da, tevafuk eseri, “Hükümet liyakati tartışıyor” başlıklı haberler yayımlandı.
Bu haberlerde Başbakan Davutoğlu’nun “Meritokrasi” terimini Bakanlar Kurulu’nda tartışmaya açtığı dile getiriliyordu. Allah yalanı sevmez, bu terimi biz de pek çoğunuz gibi ilk kez duyduk. Meritokrasi, “Devleti tüm kademelerindeki görevlendirmede liyakat ve başarının önün açılması” anlamına geliyormuş.
“Allah’ın sopası yok” derler. Afyon gündemi Başbakan7ın torpili ile yapılması gündemde olan atama haberleriymle çalkalanırken, Başbakan da Hükümeti’ne “Meritokrasi”yi anlatıyor. Aslında milletin istediğini, Hükümet de istiyor ama, “kraldan çok kralcılar” olmasa.
Gelin sözü fazla uzatmayalım ve usta gazetecilerden Nuray Babacan’ın Hürriyet Gazetsi’nde yer alan “Hükümet liyakati tartışıyor” başlıklı haberin hep birlikte okuyalım. Herşey ayan-beyan ortada:
Hükümet ‘liyakati’ tartışıyor Nuray BABACAN / ANKARA
AK PARTİ, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir süreden beri gündemde tuttuğu ‘Meritokrasi’ terimiyle tanıştı. Bakanlar Kurulu’nun son birkaç haftadır yaptığı toplantılara damga vuran bu sözcük, ‘Devlettin tüm kademelerindeki görevlendirmede liyakat ve başarının önünün açılması’ anlamına geliyor. Meritokrasi’nin zıt anlamlısı olan nepotizm de ise yakın, akraba ve çıkar ilişkisi içinde olan dostları kayırma olarak biliniyor.
İLGİNÇ SAPTAMA
Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Bakanlar Kurulu’nun son 3 toplantısında, başta Emniyet olmak üzere atamalarda liyakat ve başarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirterek meritokrasinin önemine vurgu yaptı. Siyasi literatürde fazla kullanılmayan bu terim, başarı ve liyakatın ön plana çıkarılmasını amaçlıyor. Davutoğlu, toplantılarda devletin tüm kademelerinde görev alacak kişilerin ‘liyakat ve başarısını’ ön plana çıkaracak bir eleme sisteminin kurulması gerektiğini dile getirdi.
DİN VE KÖKEN DEĞİL, BAŞARI
Meritokrasi, toplumsal hiyerarşide ancak liyakata sahip, kendisine iş verilmeye uygunluğu kanıtlanmış insanların yükseleceklerini, toplumsal kaynakların, mükafatların, kişinin yeteneğine ve bilgisine göre gerçekleşeceğini ifade ediyor. Yönetimin ipleri, soyluluğa, zenginliğe, rütbeye ya da dine göre değil, tamamen kişinin yönetim beceresine, bu alanda sahip olduğunu kanıtladığı bilgilere göre veriliyor. Çeşitli yetenek ve bilgilere sahip kişiler arasında sınavlar sonucunda devletin yönetim idaresinin belirlendiği meritokrasi, adil devlet yapısı öngörüyor.
SORUN NEPOTİZM’DE
Meritokrasi’nin zıttı olarak ise ‘Nepotizm’ görülüyor. Latincede ‘yeğen’ anlamına gelen ‘nepos’ sözcüğünden türeyen nepotizm kavramı, günümüzde kayırma, ‘ahbap-çavuş ilişkisi’ olarak tanımlanıyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER