Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

OTOYOL PROJESİ, PROJE OLARAK KALMAYACAK

Murat Arısoy 24 Eylül 2016 Cumartesi 13:12:07
 

Ankara-İzmir Otoyolu Projesi hakkında siyasi partiler açıklama yapıyor. Herkes kendi tarafından yaklaşıyor konuya. Fakat şunu bilmek gerekiyor: Otoyol Projesi, “adı üstünde proje” denilecek durumu geçti. Çevresel Etki Değerlendirme raporu hakkında toplantılar başlayalı 1 buçuk yıl oldu neredeyse. “ÇED Raporu bekleniyor” demek hatalı; ÇED Raporu’nun sonuçları bekleniyor.
“ÇED Raporu hazırlanmadı” diyen varsa, internette “eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/6317” adresinden rapora göz atabilirler.
Şimdiye kadar Afyonkarahisar ve çevresinde kaç ÇED Raporu toplantısına gittiysem hepsinde sadece bilgilendirme yapıldı. “Sorusu olan var mı” diye soruldu. “İtirazı, önerisi olan var mı” diye soruldu. İtirazlara cevap verildi, sorular yanıtlandı. Neticede, ÇED Raporu, geldiği gibi onaylandı.
Ankara-İzmir Otoyolu ÇED Raporu Toplantıları’nın İhsaniye ayağında da benzer bir durum yaşandı. Proje anlatıldı, sorular cevaplandı. O zaman Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı olan CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan, projedeki aksaklıkları dile getirip itiraz etti. Bu itirazı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Sonuç aynı.
Dolayısıyla bu saatten sonra “Bakanımıza soruyoruz, milletvekilimizle görüşüyoruz” demek, kamuoyunu yanlış yönlendirmekle eşdeğerdir. Kabul edelim: Ankara-İzmir Otoyolu, Afyonkarahisar’dan geçmeyecek, İhsaniye’ye yakın bir bölgeden geçip geçmeyeceği ise meçhul.
Proje, uygulanacak; proje uygulanırken de ÇED Raporu esas alınacak.
Bu konu, “Zaten Ankara-İzmir arasında hızlı tren devreye girecek. Karayolları ikinci planda kalacak” fikri ortaya atılıyor. O zaman soruyorum: Madem karayolları ikinci plana atılacak, o zaman 8 milyar liralık Ankara-İzmir Otoyolu’nu neden yapıyoruz? Bu 8 milyar lirayı başka bir hizmette değerlendiremez miyiz? “Karayolları ikinci planda değil” ise, o zaman Ankara-İzmir Otoyolu’nu Afyonkarahisar’a yakın bir yerden geçiremez miyiz?
Burada konumuz, “Suçuk satalım, lokum satalım” değil. Devletimiz, bölgemize 8 milyar liralık bir yatırım yapıyor; fakat bu yatırım Afyonkarahisar’ın ucundan kıyısından geçmiyor.
Afyonkarahisar’ın kavşak nokta olma özelliğinin kaybolması da cabası…
Ankara-İzmir Otoyolu ile ilgili açıklama yapacak olan kişilerden şöyle bir çıkış beklerdim doğrusu:
“Evet, Ankara-İzmir Otoyolu Afyonkarahisar’dan geçmiyor. Ama Afyonkarahisar, İstanbul-Antalya Otoyolu Projesi’nin tam ortasında yer alıyor. Bu projede Afyonkarahisar bir kez daha kendini ispatlayacak.”
Tabii bir şehrin geleceği, sadece otoyolların o şehre yakın yerlerden geçip geçmemesiyle alakalı olamaz. Bir şehri sadece termal turizm de geliştiremez. Topyekün bir kalkınma planlaması hazırlanmalı. Birbirini destekler projelerle geliştirilmeli Afyonkarahisar.
Mühim olan şehrin hangi yönde, hangi unsurlarla geleceğe taşınacağı; bu unsurların hangi yöntemlerle şehrin gelişimine, büyümesine, ekonominin ilerlemesine, ihracat hedeflerinin tutturulmasına katkı sağlayacağıdır.
Aksi takdirde “Şu da gitti, bu da gitti” tartışmaları arasında “patinaj” yapar dururuz. 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti