Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

SEÇİM VE ADAY ADAYLARI

MERKEZ’DE MERAKLI BEKLEYİŞ

Afyonkarahisar Merkez’de de yarış hızlı. Hızlı ama, sessiz ve derinden… AK Parti Merkez için anket üstüne anket yaptırıyor. Bu anketlerde önce değişik isimler vatandaşa soruldu. “Şu, şu, şu isimlerden hangisini belediye başkanı olarak görmek istersiniz” denildi. Sonrasında mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile ilgili kanaatler teyid edildi. “Belediye Başkanı’nın hizmetlerinden memnun musunuz?” ve “Burhanettin Çoban’ı yeniden başkan olarak görmek ister misiniz?” türü sorularla devam etti AK Parti’nin anketleri. Vatandaşlardan Burhanettin Çoban ile birlikte bir isim daha önermeleri de istendi. Son olarak dün yapılan telefon anketlerinde “AK Parti’den Burhanettin Çoban’ı mı, Bülent Eser’i mi, Hüseyin Tutumlu’yu mu başkan görmek istersiniz?” sorusu yöneltildi Afyonlulara.
Gördüğümüz kadarıyla Başkan Burhanettin Çoban kendisinden emin ve rahat.
Tüm bu soruların cevapları, anketlerin verileri AK Parti Genel Merkezi’ nde toplandı. Aday adaylığı süreci boyunca AK Parti’de iki isim tebarüz etmişti. Birisi Burhanettin Çoban, diğeri Merkez ilçe Başkanı Bülent Eser. Son düzlükte il eski başkan yardımcısı Hüseyin Tutumlu da yarışa katıldı.
***
Şimdi denklemler bu üç isim üzerinden kuruluyor. ATSO eski Başkanı Melih Yurter’e değişik vesilelerle götürülen “aday ol” tekliflerinin Yurter tarafından işlerinin yoğunluğu nedeniyle geri çevrildiği herkesçe malum. Anketlerde zikredilen diğer isimler ise şimdilik sadece “anket sorusu” olarak kalmış durumda. Her şeye rağmen AK Parti’de mevcut 3 aday adayına (Çoban, Eser, Tutumlu) ilaveten 4’üncü ve sürpriz bir ismin aday olması ihtimali de (zayıf da olsa) ihtimaller arasında.

 

KOÇAK NEREYE?

 

Yerel seçim gündeminin sürpriz ve denklem bozan isimlerinin başında Dr. Mahmut Koçak geliyor. Belediye Başkan aday adaylığını aylar önce açıkladı. Yola çıktı, çalışmalara başladı. Gerçi, hiç boş durmamıştı. Nerede bir taziye, nerede bir doğum olsa Koçak oradaydı. Arabaşı buluşmaları ve diğer organizasyonlar sayesinde toplumla bağını hep dinamik tuttu. Partisini belli etmemiş olması en büyük handikap gibi görünüyor. Koçak, “Partim Afyonkarahisar, simgesi haşhaş, rengi mor-beyaz” diyorsa da seçmen “Hangi partiden çıkacak” beklentisi içinde.
Geçen haftanın sıcak dedikoduları arasında Koçak’ın İyi Parti Genel Merkezi ile görüştüğü haberi vardı. Bu haftanın sıcak dedikodusuna göre ise MHP Genel Merkezi’nde Lider Devlet Bahçeli ile bir araya gelmiş Koçak. Dedik ya, burası dedikodu, kasıtlı mı çıkarıldı, aslı var mı, yok mu zaman içinde anlaşılacak.
***
Koçak için “Bağımsız çıkacak” diyenler de var, “MHP’den aday olacak” diyen de… “CHP, İyi Parti, SP”nin ittifak adayı olacak diyenler de az değil. Malum, AK Parti İl Başkanı’nın açıklamaları sonrası “Koçak için AK Parti kapıları kapattı” yorumları yapılmıştı.
Bağımsız adaylık Koçak’ın daha önce denemediği bir yol değil. Yıllar önce bağımsız milletvekili adayı olmuş ve kazanmasına ramak kalmıştı. Eğer muhtarlar için oy kullanılan sandıklardan “Mahmut Koçak” pusulaları çıkmasa belki de bağımsız vekil olacaktı, AK Parti vekilliği öncesinde. Bazı mahallelerde muhtar seçilecek sayıya rahatlıkla ulaşmıştı bağımsız milletvekili adayı Koçak.
***
Bağımsız adaylık gündeme geldiğinde savunulan tez, “İyi de bağımsız başkan adayı partilerin meclis üyelerinden oluşacak Belediye Meclisi ile çalışacak. AK Partili Meclis’in üzerine gelecek bağımsız bir başkan adım dahi atamaz” şeklinde. Haklılık payı yüksek. Bu görüşte olanlar Koçak’ın bir parti ile hareket edip, Belediye Meclisi’ni de böylece oluşturması gerektiğini savunuyorlar.
Koçak’ın bu sava karşı, özellikle AK Partili dostlarına “AK Parti’den ayrılmayın kardeşim, biz de nasıl olsa seçilip oraya geleceğiz” dediğini duyuyoruz. Bu sözler de kulağa çalınınca Koçak’ın hangi partiden aday olacağı tam bir bulmacaya dönüşmüş oluyor.

 

MHP’NİN GÖZÜ ANKARA’DA

 

Afyonkarahisar Merkez Belediye Başkan adaylığı için diğer potansiyel parti elbette ki MHP… MHP, Afyonkarahisar’daki tabanına her zamanki gibi güveniyor. Aday adayları olarak Fatih Çetinkaya ile Kemalettin Yılmaz sahneye çıkmış durumdalar. MHP’nin aday belirleme sürecini önce Ankara’daki AK Parti ile MHP ittifak görüşmeleri, sonra da Mahmut Koçak’ın tavrı belirleyecek gibi. Hem MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, hem de MHP il teşkilatı Koçak ismine soğuk ve tepkili olsalar da, Ankara’da rüzgarın nasıl eseceği Afyonkarahisar’daki tabloya şekil verecek.
***
CHP, Saadet Partisi ve BBP de elbette seçimlere katılacaklar ama, bu partilerin ne yazık ki Afyonkarahisar Belediyesi için iddiaları zayıf. Onlar daha çok Belediye Meclisi’nde yer bulabilmek adına çalışacaklar gibi görünüyor.

 

ÇOBAN VE KOÇAK KUCAKLAŞINCA…

 

Seçim süreci kızışırken tanık olduğumuz bir tabloyu, seçim sürecinin tamamına hakim olması dileğimizle birlikte sizlere aktaralım. Hafta sonu katıldığımız bir düğün töreninde Dr. Mahmut Koçak ailesi ile birlikte sahnenin yanındaki bir masada yerini almıştı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban nikahı kıymak için sonradan salona geldi. Nikah kıyıldı, Başkan Çoban başka bir düğün törenine katılmak üzere salondan ayrılacağı sırada Koçak ve ailesini fark etti. Koçak’ın bulunduğu masaya yönelen Çoban, önce Koçak’la tokalaşıp, kucaklaştı. Karşılıklı hal-hatır sormanın ardından Çoban ile Koçak’ın diğer aile bireyleri de son derece medeni bir şekilde birbirlerini güler yüzle selamladılar.
Seçim sürecinin ciddi rakipleri olması muhtemel iki isim, böylelikle “güleryüz, beyefendilik ve hemşehrilik” ilkeleri doğrultusunda yürütülecek seçim kampanyalarının işaretlerini vermiş oldular.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti