Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

SEÇİM VE TEKNOLOJİ

Seçimden çıktık ama seçim havasından çıkamadık her ne hikmetse?
Seçim ve sonuçlarına yönelik gerilim ülke genelinde sürüyor. Peki, yok mudur bunun bir çaresi? Yüksek Seçim Kurulu gibi “yüksek” bir kurulumuz varken neden seçim sonuçlarının açıklanması Anadolu Ajansı gibi başka mercilere bırakılır ki? YSK vatandaşa doğrudan ve güvenilir bir şekilde seçim sonuçlarını açıklayacak bir sistemi neden oluşturmaz ki?
Olaya başka bir yönünden bakalım. Deniliyor ki YSK’nın sistemi doğrudan vatandaşa açılırsa sistem istismar edilebilir, mükerrer oy kullanımları olur. YSK sisteminin içinde vatandaş doğrudan olursa sıkıntı olur falan filan…
Bir vatandaş olarak anlamakta zorlanıyorum. Hastaneye gittiğimde avucumun içinden, vergi dairesine gittiğimde vergi numaramdan, herhangibir resmi kurumda TC kimlik numaramdan, askere gittiğimde kütüğümden beni tanıyan Yüce Devletim… Oy sandığına vardığımda ya da oyumun izini sürerken neden apu-supu kaybediyor?
Oy kullanırken teknolojiden yararlanmak, örneğin sağlık sisteminde olduğu gibi avuç içi dokusundan her seçmeni tanımak çok mu zordur? Hastanelerdeki sistemi seçim sistemine adapte etmek gibi bir şey düşünülemez mi?

 

DİNAR’DA SEÇİM

 

Afyonkarahisar’da elde edilen seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerimize devam ediyoruz. İl Merkezi kadar ilçelerimizde de yüksek tempoda bir seçim havası yaşandı. Bazı ilçeler var ki siyasetin nabzı gibi vatandaşın nabzı da tavan yaptı seçim sürecinde.
Bunlardan birisi Dinar ilçemizdi. Yılların Belediye Başkanı, Dinar’ın sevilen, sayılan insanı Saffet Acar İYİ Parti’den aday olmuş, karşısına AK Parti-MHP İttifakı’nın adayı olarak Nihat Sarı çıkmıştı. Dinar’daki seçim taraflar açısından büyük önem taşıyordu. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya kendi seçim bölgesi olan Dinar’ı muhalefetin elinden almak istiyordu. Hatta mecburdu diyebiliriz. Bu nedenle ittifakın mimarı kendisi oldu ve bölgede olağanüstü bir çalışma ortaya koydu.
Karşısında Saffet Acar cephesi de boş durmadı. Hem kendi kişisel birikimi, hem de İYİ Parti ve diğer partilerin desteği ile üstün efor sarfedildi. Sonuçta kazanan taraf AK Parti-MHP ittifakı ve Nihat Sarı oldu. Hayırlı olsun.

 

TEK DP’Lİ BAŞKAN

Seçimlerin şaşırtan sonuçlarından birisi de İscehisar ilçesinden çıktı. Yıllardır her seçimde, her referandumda AK Parti’yi en yüksek oy oranı ile destekleyen ilçe namını taşıyan İscehisar bu kez Belediye Başkanlığı’nı Demokrat Parti’ye verdi. DP Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal için tamamen bir prestij meselesi olmuştu İscehisar Belediye Başkanlığı. Her seçim döneminde Uysal’a yönelik “Kendi ilçesinden şu kadar oy alabildi, başkanlığı alamadı” şeklinde eleştiriler dillendirilirdi. Uysal bu kez İscehisar halkının sevdiği bir ismi, Belediye-cilikte rüştünü ispat etmiş Ahmet Şahin’i “DP adayı olarak” hemşehrilerinin karşısına çıkarttı. Sonuçta Ahmet Şahin 2.707 oy alırken, Mustafa Çibik ise 2.615 oy aldı ve az bir farkla Ahmet Şahin Türkiye’nin Demokrat Partili tek Belediye Başkanı olmaya hak kazandı.
İscehisar’ın “AK Parti’ye en çok oy veren ilçe” ünvanı elden gitti. Gültekin Uysal ve DP’nin karizması kurtuldu. Hayırlı olsun.

 

 

BOLVADİN YİNE “APAYRI”

 

İlçelerle ilgili en ilginç sonuç elbette ki Bolvadin ilçemizden geldi. Afyonkarahisar siyasetinde her zaman “apayrı” bir yere sahip olan Bolvadin ilçesi bu kez yine kendi siyasetini ortaya koyarak bilenleri de, bilmeyenleri de şaşırttı.
Malum olduğu üzere Bolvadin ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı, aileden siyasetçi Fatih Kayacan seçim sürecine yaklaşılırken partisinin hemen hemen tüm kademeleri ile ters düşmüştü.
Bolvadin’de Fatih Kayacan AK Parti ile yollarını ayırırken seçim sürecinde bağımsız belediye başkan adayı olmaya karar verdi. MHP’nin Afyonkarahisar’daki yön belirleyicisi Mehmet Taytak’ın da memleketi olan Bolvadin’de Kayacan’ın karşısındaki cephede AK Parti, Ahmet Koca ve Akif Özkaldı gibi 2 bakan yardımcısı, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, AK Parti eski milletvekilleri Hatice Özkal, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, AK Parti il Başkan Yardımc��lığından istifa edip AK Parti Belediye Başkan adayı olan Halil İbrahim Sevim ve Bolvadin siyasetinin bir çok eski ve önemli ismi ile birlikte yer aldılar. Bakan Veysel Eroğlu bizzat Bolvadin’e birkaç kez gidip olaylara müdahil oldu.
Sonuçta “mağduriyet”e inanan Bolvadin halkı Fatih Kayacan’ın tuttu, yükseltti ve 2 bine yakın farkla, “bağımsız” sıfatıyla Bolvadin Belediye Başkanlığı makamına oturttu. Belediye Meclisi ise AK Partili üyelerin çoğunluğuyla oluştu.
Kendine özgü siyaseti ve dinamik siyasi yapısıyla her zaman ilgi odağı olan Bolvadin ilçemiz ilerleyen süreçte de adından çok söz ettirecek gibi görünüyor. Hayırlı olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti