Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Bayramoğlu Hüseyin (Erkmen köyü)

Osmanlı-Rus Harbi’nde (1877-1878) şehit olanlardan birisi de Afyonkarahisar’ın Erkmen Köyü’nden Bayramoğlu Hüseyin’dir. Onun da şehitliğinden sonra geride bakıma muhtaç eşiyle kızı ve kendi kardeşleri kalmıştır. Bu bağlamdan olmak üzere Erkmen Köyü’nden Boduroğlu Hüseyin bin Mustafa ve Arapoğlu İsmail bin Mehmet aracılığıyla mahkemeye başvuran hanımı Ahmet kızı Beyhan Hatun şunları söylemiştir: Eşim Bayramoğlu Osman’ın oğlu Hüseyin Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 2. Bölüğünde 1. onbaşının 5. neferiyken 15 Kanun-ı evvel 1293/27 Aralık 1877 tarihinde Plevne Muharebesi’nde şehîden vefat etmiştir.
Mirasçısı eşi olarak ben Beyhan Hatun, kızı Rabia, erkek kardeşi Süleyman, Ali ve Mustafa, kız kardeşi Kezban bulunmaktadır. Ayrıca eşim Bayramoğlu Hüseyin’e Karaman Mahallesi imamı İsmail oğlu Ebu Bekir Efendi’nin savaştan önce cihet-i karzdan seksen kuruş borcu vardır. Bu paradan hisseme düşen on kuruşun alınarak şahsıma verilmesini mahkemeden talep ederim.
İmam İsmail oğlu Ebu Bekir Efendi, şehit Hüseyin’e seksen kuruş borcu olduğunu, beyan ederek mirasçılarının varisleri olduğunu şahitlendirmeleri halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine mahkemede hazır olan aynı köyden Boduroğlu Hüseyin ile Arapoğlu İsmail şahitlikte bulunmuşlardır. Sonuç olarak kadı gizli olarak durumu araştırmış, alenen şahitleri dinlemiş ve şehit hanımı Beyhan’a mirasına düşen hissenin verilmesine karar vererek kayıt 11 Rebiü’l-evvel 1299/31 Ocak 1882 tarihinde sicil defterine kaydolunmuştur. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 610, s. 94/144).

Plevne’de Şehit olan Erkmen Köyü’nden Bayramoğlu Hüseyin’in
şehitliğinin belgelenmesi ve eşinin miras hissesine düşen paranın alınmasıyla alakalı mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 610, s. 94/144).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER