Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SELÂMDA MEKRUH OLAN ŞEYLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 30 Ocak 2018 Salı 13:53:16
 

Şu kimselere selâm vermek mekruhtur, doğru değildir.
1- İslâm’dan başka dinlere mensup insanların selâm söz ve davranışları Müslümanlar tarafından taklid edilemez. Peygamber (s.) şöyle buyurdu: “Bizden başkasına benzemeye kendini zorlayanlar bizden değildir; Yahudilere ve Hıristiyanlara benzemeyin, zira Yahudilerin selâmı parmakların işareti ile Hıristiyanların da avuç işareti iledir.” (Tirmizi)
2- Ezan ve kamet okuyana ve ezan ile kametin sözlerini dinlerken tekrar eden cemaate selam verilmez. Fakat dalgınlıkla ve bilmeyerek Ezan ve Kur’an okunurken birisi selam verirse o selamı almak gerekir. Çünkü selam vermek sünnet almak ise farzdır.
3- Tuvalet yapan kimseye selâm verilmez. İbnu Ömer (r.a.) şöyle demiştir:   
Peygamber (s.) küçük abdest yaparken, bir adam kendisine selâm verdi; Peygamber (s.) selâmını almadı. (Tirmizi, Ebu Davud)
Ebu Hanife (r.a.)’ye göre helâda bulunan kimse verilen selâmı içinden alır. Fakat diliyle iade edemez. Ebu Yusuf’a göre ise ne içinden ne de dışından alıp veremez. İmam Muhammed’e göre helâdan çıktıktan sonra verir.
4- Selâma karşılık veremeyecek durumda olanlara,
5- Yemek yiyene, lokma ağzında iken,
6- Kur’ân-ı Kerim okuyana,
7- Hutbe dinleyene,
8- Namaz kılan kimseye,
9- Mahkemede karar veren hâkime. Hâkime verilen selâmı da iade etmek hâkim için borç değildir.
10-Ders vermekte olan hocaya. Hoca verilen selâmı iade etmek zorunda değildir.
11-Oyun oynayana.
12-Şarkı okuyana,
13-Uyuyana
14-Falcılara
Selâm Verme Ve Almanın Hükmü
Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Müslümanların tamamı kardeş oldukları için birbirlerini ister tanısın, ister tanımasın, birbirleriyle karşılaştıklarında veya iletişim araçlarıyla görüştüklerinde Allah (c.)’ın istediği ve Peygamber (s.)’in uyguladığı şekilde selâmlaşırlar. Topluluklar karşısına çıktıklarında veya medya programlarında da söze yine selâm ile başlamak gerekir. Çünkü Peygamber Efendimiz “Önce selam sonra kelam” buyurmuşlardır.
Peygamber (s.) buyurdu: “Cemaat geçerken, içlerinden birinin selâm vermesi yeterlidir. Oturanlardan da birinin selâmı alması yeterlidir.” (Ebu Davud)
Açıkça Günah İşleyenlere Selâm Verilmez
Peygamber (s.a.v.) buyurdu: “Şarap içenlere selâm vermeyin. Hasta olduklarında ziyaretlerine gitmeyin. Öldükleri zaman da namazlarını kılmayın.” (Said b. Mansur.)
İçki içme, kumar oynama başta olmak üzere haram işlerle meşgul olanlara ve ayrıca işlediği günahları açıkça söylemekten çekinmeyen fâsık kimselere de selâm vermek mekruhtur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER