Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Tüccar çek yasasından dertli – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 20 Mayıs 2014 Salı 03:00:00
  Çek kanunda yapılan değişiklikle karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması, piyasaları olumsuz etkilemişti. Afyonkarahisar’la birlikte pek çok kentte karşılıksız çek oranı rekor düzeye ulaştı. Karşılıksız çek kullanan kişilere hapis cezası yerine idari nitelikte yaptırım uygulanmasına yönelik kanun sonrasında karşılıksız çek sayısındaki artışın yüzde 60 seviyesine ulaştığını belirten işadamları, piyasalardaki güvensizliğin tavan yaptığını belirtiyorlardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önceki yıllarda Afyonkarahisar iş dünyası ile buluştuğu toplantıda çek kanunu ile ilgili düzenlemeleri anlatırken, Afyonkarahisar’ın önde gelen işadamlarından birisi yaşanan sıkıntıları kürsüdeki Hisarcıklıoğlu’na anlatmıştı. Hisarcıklıoğlu, yaşanan sıkıntıları bildiklerini, gerekli girişimlerin yapılacağını dile getirmişti.
Biz de bu konuyu sutünlarımıza taşımış ve şöyle demiştik o tarihte: “Öte yandan TOBB Başkanı “Afyonlular uyanık. Afyonlu işadamlarının parası bol ama banka mevduatında tutuyor. Ticarete aktarmıyor” manasında iğnelemede bulununca iş dünyasının nabzını tutanlar, “Ticaret bu haldeyken enayiliğin ne gereği var. Ticaret yapıp, işçi istihdam edeni sistem enayi yerine koyuyor” dediler kendi aralarında.Yeni düzenleme ile çek miktarının yüzde 70’i garanti altına alınmış. Kalan yüzde 30 ise ne olursa olsun… Ticaret erbabı diyor ki, “Kardeşim benim 1000 liralık alacağımdan 700 TL’sini garanti ediyorsun ama, kalan 300 TL’si ne olacak? Sen benim alacağımı benim namıma nasıl affedebilirsin ki? Madem affediyorsun, o zaman affettiğin kısmın hesabını ben senden sormalıyım”Sistem bu şikayete şimdilik kayıtsız. Bu kayıtsız kalış sıkıntıyı giderek artırıyor. Gerekli girişimler yapılmazsa, ticarette ileriki dönemde sıkıntının artacağı gün gibi aşikar.”
***
Bahsedilen gerekli girişimler AK Parti’nin geçtiğimiz günlerdeki Afyonkarahisar Kampı’nda da gündeme geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Afyonkarahisar’da düzenlenen AK Parti kampının 2. gününe Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın ‘Çek’ yasası ile ilgili konuşması damga vurdu. AK Parti’nin Afyonkarahisar kampının ikinci gününde kabine üyeleri Başbakan Erdoğan’ın moderatörlüğünde partililerin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Gaziantep Milletvekili Erdoğan’ın ‘çek’ yasası ile ilgili yaşanan sıkıntıları anlatan konuşması günün konusu oldu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, karşılıksız çek oranlarının Merkez Bankası verilerine göre düştüğünü ifade eden Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın aksine çekin piyasalarda hükmünü yitirdiğini söyledi. Çekteki cezai ehliyetin olmaması ve borçluların şahsiliği esas alınmadığından çekin itibarsızlaştığını kaydeden Milletvekili Erdoğan, “Çek kullanma oranı yüzde 10’lara kadar düştü. Bu nedenle Merkez Bankası’nın vermiş olduğu bu bilgi doğru olsa da gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü birçok alıcı ve satıcı çeke itibar etmediğinden piyasada çek yeterince kullanılmamaktadır. Hatta karşılıksız çekin yazdırmanın ciddi bir müeyyidesi olmadığından karşılıksız çeklerin büyük bir kısmı da bankalara yazdırılmamaktadır. Bu da karşılıksız çek oranının gerçek durumunu tespitini imkansız kılmaktadır” dedi. Çek kullanımı üzerine Gaziantep’te esnaflarla yaptığı görüşmelerden de örnekler veren Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Babacan tekrar Merkez Bankası verilerine göre karşılıksız çek oranlarının yüzde üç olduğunu açıkladı. Moderatörlük görevini üstlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu durum karşısında Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’a destek vererek Babacan’a dönüp, “Bırak Merkez Bankası verilerini. Hamamönü esnafı diyor ona bak. İşte sahadan, piyasalardan gelen verileri açıklıyor Gaziantep Milletvekilimiz Mehmet Erdoğan. Bu çek konusunu detaylı bir şekilde inceleyin ve gerekli çalışmaları yapın” talimatını verdi. Çek mevzuu ticaretle uğraşan herkesin ortak sıkıntısı. Afyonlular’ın bu konuda derdi büyük. Bizim milletvekillerimiz de mutlaka bu konuda girişimde bulunmuşlardır (!) ama Gaziantep Milletvekili topu kaptı, medyada gündeme gelerek işin sahibi oldu. Yapacak bir şey yok…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti