Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ZEKÂT VERMEYENLERİN DURUMU – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Mayıs 2016 Pazartesi 13:03:29
 

Cenâb-ı Hakk, ayetlerde malının zekatını vermeyenleri şöyle uyarmaktadır: “Bir de altın ve gümüşü biriktirerek onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu? İşte onları çok acıklı bir azapla müjdele.” (Tevbe/34) Bu âyette geçen “Malı Allah yolunda infak etmekten”  maksat, malın zekatının verilmesidir.
“Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay hâline! O, malının, kendisini ebedîleştirdiğini sanır. Hayır! Andolsun ki o, Hutâme’ye atılacaktır. Hutame’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? O, Allah’ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir. Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları hâlde) ateş onların üzerine kapatılacaktır.” (Hümeze suresi  1-9)
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Allah’ın verdiği mal ve servetin zekâtını vermeyen kimsenin bu malı kıyamet günü başındaki saçları dökülmüş, iki tane çengelli zehir dişi bulunan bir yılan şekline girer ve sahibinin boynuna dolanır, sonra da çengelli dişlerini adamın kulak altlarına saplayarak, “Ben senin sağ iken yığıp biriktirdiğin malım” der.
Yine Sevgili Peygamberimize ifadesine göre: “Mümin bir kimsede iki özellik bir arada bulunmaz. Bunlar cimrilik ve kötü ahlaktır.” (Nesâi, “Cihad”, 8)
Zekat Vermeyenin Namazı Kabul Olmaz
Bilindiği gibi Kur’an-ı Kerim’de  “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin” emri, sık sık, ikisi bir arada geçmektedir. Bunun hikmeti namazın Allah’a karşı yerine getirilmesi gereken bir emir zekatın ise aynı zamanda kullara karşı yerine getirilmesi gereken bir görev olmasındandır. Bu iki ibadet bütün ibadetlerin temeli ve özüdür. Yüce Allah, “Namazı dosdoğru kılın, zekatı da verin” buyurmaktadır. Bu ayete göre, namaz ile zekat arasında bir ilişki vardır ve zekatını vermeyen namazının hayrını görmez. Zekatını vermeyenin namazı kabul olmaz diyen âlimler de vardır. Çünkü zekatını vermeyen zengin, fakirin hakkını gasp etmiş ve haram yemiş demektir.
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: Beş şeyi yapmayı kaçınan kimseden Allah şu beş şeyi esirger:
1. Mal ve servetinin zekâtını vermekten kaçınan kimsenin mal ve servetini Allah tabi afetlerden korumaz. 2. Toprağından çıkan mahsullerin vergisini vermeyen kimsenin Allah bütün kazancının bereketini alır. 3. Yoksul ve düşkünlere yardım eli uzatmayan kimsenin duasını Allah kabul etmez. 4. Kendi nefsinin ıslahı için dua etmeyen kimsenin duasını Allah kabul etmez. 5. Camide cemaatle birlikte namaz kılmanın zevkini tadamayan kimsenin Allah inancını olgunlaştırmaz.
Cehennem Zebanilerinden Hariş adında bir akrep vardır. Kıyamet koptuğunda Mahşer yerinde gezinirken Cebrail (A.S.) Hariş’e rastlar ve “Nereye gidiyorsun ey Hariş?” Diye sorar. Akreplerin başı, “Arasat meydanına gidiyorum. Allah’ın emri ile; namazını terk edenleri, zekatını vermeyenleri ve ana babasına karşı gelenleri yakalayıp Cehenneme atacağım” diye cevap verir.
Bir gün Allah’ın Resûlü: “Ölülerin toplantılarında bulunmayın” buyurdu. Dinleyenlerden birisi: “Bu ölüler kimdir?” diye sorunca; Peygamber Efendimiz (SAS), “Zekat vermekten kaçınan zenginlerdir” buyurdu.
Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Cenneti gördüğümde baktım ki, Cennetliklerin çoğunu (sabreden) fakirler doldurmuş; Cehennemi gördüğümde baktım ki; Cehennemliklerin çoğunu, malının zekatını vermekten kaçınan zenginler oluşturmuş.” Yine Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Yazıklar olsun zekatını vermeyip te fakirlerin hakkını yiyen zenginlere! Kıyamet günü fakirler şöyle haykırırlar: “Ey Rabbimiz! Zenginler üzerlerine borç kıldığın zekâtı vermeyerek, bizim haklarımızı gasp edip bize zulmettiler.”
Bunun üzerine Ulu Allah da şöyle hitap edecektir: “Ululuğum ve yüceliğim hakkı için zekâtını vermekten kaçınan zenginleri çetin azaba uğratarak, sizi de kendime yaklaştıracağım.”
Yine bir başka ayette ise:
“O gün ki bunlar, üzerlerinde (yakılacak) cehennem ateşinin içinde kızdırılacak da o kimselerin alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak, İşte bu (denilecek)  Nefisleriniz için toplayıp sakladıklarınız. Artık saklayıp istifçilik ettiğiniz bu nesneleri  (mal ve servetin acısını haydi) tadın” (tevbe 34-35 ) buyrulmaktadır.  
Zekat ve sadaka konusunda gevşeklik gösterilmemesine dikkat çeken Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor:
“Cimrilikten ve (mala, servete karşı) ihtirastan korununuz. Çünkü, cimrilik sizden evvel geçenleri helak etmiş, onları kan dökmeye, haramı helal görmeye sevk etmiştir.” (Riyazüssalihin 1/584)
Bu konuda yine sevgili Peygamberimiz :
“Fakirlik neredeyse kâfirlik olacaktı!” buyuruyor.
“Kesenin ağzını bağlama, senin de rızkın bağlanır. (yani cimrilik etme) İnfak et, sayma (sayarsan) sana da sayı ile verilir. Malını kilere kapatma, (kapatırsan) Senin de rızkın kapanır.” (Buhari ve Müslim)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER