Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KURAN YAZILARI (2) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Kasım 2011 Çarşamba 02:00:00
  ALLAH TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ
OLAN SEMAVİ KİTAPLAR (2)
Allahu tealanın emirlerini, yasaklarını, hikmetlerinin, müjdelerini ve cezalarını insanlar arasından seçtiği peygamberler aracılığı ile insanlara bildiren dinlere Semavi dinler, bu emir ve yasakları Allah’tan geldiği gibi içerisinde bulunduran, yazılı kitaplara da Semavi kitaplar denir. Semavi kitaplar SUHUF denilen sayfalar ve DÖRT BÜYÜK KİTAP olarak bilinen kitaplardan ibarettir.
SUHUF NEDİR?
Hz. Musa, Hz. Davud, Hz. İsa ve Hz. Muhammed dışındaki peygamberlere gönderilen birkaç sayfalık küçük kitap-lara Suhuf/Sayfalar adı verilir.
SUHUF GÖNDERİLEN PEYGAMBERLER
Hz. Âdem’e on sayfa, Hz. Şit’e elli sayfa, Hz. İdris’e otuz sayfa, Hz. İbrahim’e on sayfalık suhuf adı verilen küçük kitaplar gönderilmiştir.
BÜYÜK KİTAPLAR NE DEMEKTİR
Suhufların/sayfaların dışında Allah tarafından gönderil-miş olan dört büyük kitaba büyük kitaplar denir.
Bu kitaplar sırası ile:
1.Tevrat, Hz. Musa peygambere
2. Zebur Hz. Davud peygambere
3. İncil Hz. İsa peygambere
4. Kur’an Hz. Muhammed’e gönderilmiştir.
Bu kitaplardan Tevrat, Zebur ve İncil’n asılları bozulduğu için geçerliliği kalmamıştır. Aslı bozulmadan günümüze kadar gelen tek ve son kitap Kur’an’dır.
KUR’AN HANGİ TARİHTE İNMEYE BAŞLAMIŞTIR KAÇ YILDA TAMAMLANMIŞTIR
Hz. Muhammed’e ilk vahiy Nur dağında iken geldi. Tarih Miladi 610 senesi, aylardan Ocak ayı, gecelerden Kadir gecesi olarak bilinen geceydi. 114 sureden oluşan Kur’an 23 senede Hicretin onuncu yılında 22 yıl 2 ay 22 gün sonra Miladi 632 yılında tamamlanmıştır.
Miladi 632, Hicri 10 yılında Sevgili Peygamberimiz son hacını yaptı. Kabe’yi tavaf edip, Hacerül esved’i öptü, zilhiccenin sekizinci günü Mina’ya hareket etti. Ertesi günü Arafat’a çıkarak Zilhicce’nin dokuzuna rastlayan Cuma günü kendisini dinleyen yüz bini aşkın kişiye VEDA HUTBESİ olarak bilinen bir hutbe irad etti. Bu hutbeden sonra Arafat tepesi yakınlarında AS-SABRA mevkiine çekilen Hz. Muhammed’e “el yevme ekmeltü lekum dinukum.” (3/Maide-3) “Bu gün sizin dininizi tamamladım…” ayeti indi..
KADİR GECESİ NEDİR?
Ramazan ayının son on gününde saklı olan ve bir görüşe göre ramazanın 25, 27, 29. gecelerine, diğer bir görüşe göre 17. gecesine rastlayan mübarek geceye KADİR GECESİ denir. Kur’an o gece indirilmeye başlanmıştır. Kur’an’da 97. sure olan Kadir suresi Kadir gecesinden söz ettiği için bu adı almıştır. Abese sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 5 (beş) âyettir. Sûrede, Kadir gecesinden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden bahsedilir.
“Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. “ (97/Kadir 1-5)
“Ramazan ayı… İnsanlar için hidayet olan, doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur’an onda indirilmiştir. (Bakara -185)

Not: Arapça ayet metinlerini Türkçe harflerle yazarken sad harfi büyük S, peltek zel ve peltek se harflari küçük ve koyu olarak (z,s), s,z harfleri küçük renksiz , Zý harfi büyük Z ile, Tý harfi büyük T, te harfi küçük te, Dat harfi büyük D, dal harfi küçük d ile göste-rilmiþtir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti