Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

RESSAMLARIMIZ

Empresyonizm’in yurdumuzdaki en büyük temsilcisi Nazmi Ziya Güran’dır.
Empresyonizm, resimde izlenimcilik demektir. Ressamın tabiat görüntülerine kendi kişisel izlenim ve duygularını da katan bir sanat akımıdır. Nazmi Ziya 1881 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Vefa’da özel bir okulda okudu. Ortaokulu Vefa İdadisi – Vefa Lisesi’nde, yüksek öğrenimini ise Mülkiye Mektebi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. 1901 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Güzel Sanatlar akademisine girdi. Altı yıllık öğrenim sonunda okul tarafından Paris’e gönderildi. 1910 yılından itibaren tablolarını Paris’te sergilemeye başladı. Bu tabiat aşığı Türk Ressamı sabahları erken kalkar, sehpasını sırtlar, boya kutusunu eline alır, sevdiği bir konuya rastlayıncaya kadar çevrede dolaşırdı. Tarlasını işleyen köylünün hayatı nasıl güneşin doğuşuna ve batışına bağlıysa onun da hayatı başka yönden güneşe bağlıydı. Doğayı çeşitli biçimlerde gösteren ışığa ve güneşe gönül vermişti.
Nazmi Ziya 19. Yüzyılın ikinci yarısında doğan Empresyonizm adı verilen bir sanat akımına bağlıydı. Bu akımın hareket noktası ışık ve renkti. Nazmi Ziya açık havada çalışmaktan hoşlanır parıltılarla kaynaşan ışığı tablolarında işlerdi. Onun tablolarını pırıl pırıl ışık parçaları oluştururdu.
Buna en güzel örnek Karacaahmet Mezarlığı’na ait çeşitli çalışmalarıdır. Bundan başka Topkapı ile Edirnekapı arasında adını koç dövüştüren meraklılardan alan Koç Kahvesi tablosu ünlüdür. Nazmi Ziya Meşrutiyet ve Cumhuriyet ressamlarını derinden etkilemiştir. Nazmi Ziya Empresyonizm’i biraz daha ileri götürerek ışığın tam tadını veren tablolar meydana getirmiştir.
Nazmi Ziya’nın ünlü tabloları
Nazmi Ziya 1915 yılında Maarif Nezareti – Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda duvar tablosu olarak kullanılmak üzere Türk Tarihi ile ilgili on kadar resim yapmakla görevlendirildi. Genç ressam tablolarını kısa sürede tamamladı. Bunlar büyük boyutta basımı için Almanya’ya gönderildi. Türk Tarihi ile ilgili önemli tabloları şunlardır.
1- Lala Mehmet Paşa’nın Boçkay’a Macar Krallık Tacını giydirmesi.
2- İstanbul’da cirit oyunu.
3- Zigetvar kuşatması.
4- III. Mustafa’nın Kılıç Alayı.
Bu eserler tam bir sanat değeri taşır.
Sanatçının Resim ve Heykel Müzesinde bulunan eserleri de şunlardır.
1- Nusretiye Camii
2- Göksu Çeşmesi
3- Atatürk
4- Atatürk’ün Dersi Harf Devrimi
5- Koç Kahvesi
6- Bahar Şarkısı
Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. M. Kemal Atatürk

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti