Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ŞEYTANDAN KORUNMAK İÇİN ALLAH’A DAYANMAK GEREK

Muharrem Günay 12 Ekim 2012 Cuma 03:00:00
  Mukatil’in Zühri’den, Onun da Urva’dan, Onun da Aişeyi Sıddıka (radıyallahü anha) dan bildirdiğine göre, Hz. Aişe bir akşam resûlülahın ashabını ziyaret etmek maksadıyla hanesine ziyarete gitti. Orada bulunanlar içerisinde Ebu Bekir-i Sıddîk, Ömer. Osman, Ali, Selman ve Ammar bin Yasir de vardı. Resûlüllah Aleyhisselâm dışarı çıktı. Mübarek yüzünde inci danesi gibi ter vardı. Resûlüllah mübarek alınlarını silip üç defa,
_ Allah’ın laneti olsun! Diye buyurup sustu.
Hz. Ali (r.a.)
_ Yâ Resûlüllah anam, babam senin yoluna feda olsun. Biraz önce kim için lanet etmiştiniz? Dedi.
Resûlüllah (S.A.V.) buyurdu ki;
_ Alçak ve Allah’ın düşmanı iblis, kuyruğunu kıçına sokarak yedi yumurta yumurtladı. O yumurtalar onun insanlara bırakacağı çocuklardır. Onların isimleri:
Birincisi: Müdhas’dır. Âlimler üzerine musallat olur. İlimlerinden dolayı onları gurura sevk eder, onları batıl itikatlara sokarak dalalete düşürmeyi, âlimleri ve talebelerini helak etmeye çalışır.
İkincisi Hadis’tir. Namaz kılanlara musallat olur. Namazda müminin kalbine türlü fasid düşünceler, vesveseler getirir. Kalbini haktan döndürmeye çalışır.
Üçüncüsü: Zennebun’dur. Sokaklarda, çarşı ve pazarlarda alış veriş eden insanlara musallat olur. Onlara hile yaptırmaya çalışır.
Dördüncüsü Beter’dir. Musibete uğramış olan insanlara musallat olur. Onların ağızlarından dinine, imanına halel getirecek kötü laflar çıkarmağa çalışır.
Beşincisi: Menşut’tur. Yalan söyleyen, kovuculuk yapan kimselere musallat olur.
Altıncısı: Vasm’dır. Kadın ve erkeklerin cinsel organlarına musallat olur. O yolla insanları helake sürükler.
Yedincisi: Ağver’dir. Hırsızlığa meyyal kimselere musallat olur. Onları hırsızlığa sevk eder.
Bunun gibi insanları çeşitli kötü yollara sevk eden şeytanlar vardır. Hattâ cemaatle namaz kılarken saflar arasına bile şeytan girer. Bunun için Sevgili Peygamberimiz:
_ Namazda safları düzeltiniz. Aranızda açık yer bırakmayınız. Tâ ki, şeytan size dahil olmasın, buyurmuştur.
Herkes için bir şeytan vardır. Peygamber Efendimiz bu konuda:
“Sizlerden her birinizin üzerine musallat olan bir şeytan vardır, buyurdu.
Sahabeden biri:
Ya Resûlüllah size de musallat olan şeytan var mıdır? diye sordu.
Peygamber Efendimiz:
_ Evet bana da musallat olan şeytan vardır. Allahü Teâla bana inayet buyurduğu cihetle benim elimden Müslüman oldu, buyurdu.
İşte bu sebepledir ki; büyük âlimler dahil, hiçbir kimse şeytanın şer ve vesvesesinden kurtulmuş değildir. Her hiddet ve şiddet anında şeytan mü’mine daha çok yaklaşır ve helake sürüklemek ister. Kalbine bin bir türlü vesvese sokar. O anda müminin üzerine düşen vazife, Eûzü ile Allah’a sığınmaktır.
Bir gün Peygamber Efendimizin huzuruna iki kişi birbirlerine çok fena halde kızmış nerede ise kavga edecek halde geldiler. Peygamber Efendimiz:
“- Ben bir kelime biliyorum ki; bu kimseler bu mübarek kelimeleri söyleseler; ikisininde öfke ve şiddeti kaybolur. O kelime; Eûzübillâhimineşşeytanirracîm’dir” buyurdu.
Müfessirler Nas suresindeki “O sinsi vesvesecinin (Hannas’ın) şerrinden Allah’a sığınırım” âyetinin tefsirini yaparken, demişlerdir ki:
“Hannâs, insanın gönlüne tasalludu olan şeytandır. O (Şeytan), bir kimse Allah’ı zikredince sıkılır ve üzülür. Toplanıp o insandan uzaklaşır; vesvesesini sonraya bırakır. O kimse Allah’ü teâlayı anmadığı zaman; şeytan yayılır, fırsatı ganimet bilir, sevinir ve o kimsenin gönlüne vesvesesini sokar ve o kimseyi şaşırtır.”
Mukatil hazretleri de şöyle buyurur:
“Hannâs, insanın gönlüne asılmış hınzır (domuz) şeklinde bir şeytandır. İnsanın vücudunda kan gibi dolaşır. Onu Allahü teâla insanın gönlüne musallat kılmıştır. Nitekim insan Allahüteâlayı unutursa; Hannas onun gönlüne vesvese sokar. Hatta onun gönlünü hortumuyla yutar. Mümin Allahüteâlayı anınca onun gönlünden çekilir, gider.
İkrime (r.a.) da şöyle buyuruyor:
“Şeytanın erkekte vesvese yeri erkeğin gönlü ve gözleridir. Kadında vesvese yeri (kadın ile) karşılaşınca gözleri, ona yaklaştıkça arkasıdır.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti