Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Saltuk DURUALP

TARİH ORTAĞIMIZ İŞ BANKASI

2022, Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı olduğu gibi; çile, fedakârlık, vatan aşkı, şehadet, bağımsızlık kelimelerinin surete dönüştüğü Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in de 100’üncü yıldönümü. Konuya sadece bir vilayetin kurtuluşu olarak bakarsak, Adana’dan başlayarak neredeyse Batı Anadolu’nun tamamının düşman işgalinden kurtuluşunun 1922’de gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ancak Büyük Taarruz ve Büyük Zafer, kimine göre 1915’te, kimine göre 1919’da başlayan büyük vatan mücadelesinin dosta güven, düşmana korku saldığı dönemdir. Dolayısıyla önemi, sadece Afyonkarahisar ve işgalden kurtulan vilayetler için değil, tüm Türk ve İslam Dünyası için büyüktür. Mazlum milletlerin gözü, kulağı Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesindeydi.
26 Ağustos-30 Ağustos 1922 arası, o nedenle sadece vilayetlerin kurtuluşu olarak değil; mazlum milletlerin bağımsızlık ateşi olarak düşünülmeli. Kutlama programları da bu yaklaşımla düzenlenmeli.
Peki konunun İş Bankası ile ilgisi nedir?
İş Bankası, Türkiye’de özel teşebbüsün güçlenmesi amacıyla, tarihe dikkat, 26 Ağustos 1924 yılında kurulmuş, ilk şubesini de Ankara’da, 9 Eylül 1922’de açmıştır. 1 milyon liralık kuruluş sermayesinin 250 bin lirasının, Cumhuriyetimiz’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından konulması tesadüf değil elbette.
Tıpkı, Atatürk’ün iktisadi zafere gidecek yolu 26 Ağustos 1924 tarihinde açması gibi…
Biliyoruz ki Atatürk, Türk Tarihi’ni de insanlık tarihini de incelemişti.
Büyük Taarruz için 26 Ağustos tarihinin seçilmesi, ünlü bilimadamı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın aktarması ile hem Mohaç Zaferi’ne, hem de Malazgirt Zaferi’ne gönderme idi.
Büyük Zafer kazanıldıktan sonra iktisadi zaferin temsilcisi olması temennisiyle İş Bankası’nın 26 Ağustos tarihinde kurulması da bilinçli bir gönderme idi.
Sözün özü, 100’üncü yıl kutlamalarında, Büyük Taarruz Coğrafyası’nın tarih ortağı, Cumhuriyet’in kader ortağı İş Bankası’nın etkin rol alması önemlidir.
İş Bankası, bu büyük sorumluluğu yüklenecek güçtedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti