Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Teşvik biterse… – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 27 Aralık 2012 Perşembe 02:00:00
  Yıllar önce “Afyon K.Ö.Y. olsun” diye diye yerel basının dilinde tüy bitmiş, dönemin siyasetçileri de en büyük vaad olarak “Afyonkarahisar’ı K.Ö.Y. yapacağız” demişlerdi. K.Ö.Y. kısaltmasından maksat, o zamanlar teşvikli bölgelere verilen isim olan Kalkınmada Öncelikli Yöre tanımı idi.
AK Parti iktidarından sonra Afyonkarahisar eski tanımla “K.Ö.Y.” kapsamına, yeni tanımıyla teşvikli bölgeler kapsamına alındı. Bu durum Afyonkarahisar’da büyük memnuniyetle karşılandı. Teşviklerin kapsamında yer alan ilimiz ve çevresinin yeni yeni yatırımlara kavuşacağı, mevcut işletmelerin de teşviksiz bölgelerdeki illerden daha önemli avantajlara sahip olacağı söylendi. Böylelikle Afyonkarahisar “Batı’nın Hakkarisi” tanımlamalarından kurtulacak, kalkınmışlık haritalarında Ankara’nın batısında kalan bölgenin en geri kalmış ili özelliğinden uzaklaşacaktı.
Öncesinde K.Ö.Y., sonrasında teşvik macerası böyle başladı.
Teşvikler sayesinde Afyonkarahisar büyük kazanımlar sağladı. Komşu illerin kıskançlığını bile kazandı.
İstihdamı artırmak amacıyla kamu arazilerinin özel sektöre tahsisi de bu teşvikler kapsamında yer aldı. Afyonkarahisar’a bir çok yeni tesisler kuruldu. İstihdam arttı, şehrin çehresi değişti.
Bu yatırımlar yeterli miydi? Elbette hayır. Çünkü yılların yatırıma açlığını yaşayan Afyonkarahisar’ın yeni uygulamalarla ilgili beklentileri yüksekti.
Neyse… İnşallah gelecek dönemde beklentilerimize ulaşırız.
***
Teşvik kanunu kapsamında Afyonkarahisar ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan uygulama ise işverenlerin ödedikleri SGK katkı paylarında yapılan indirimler ile enerji faturalarına yansıyan indirimlerdi.
Teşvik kanunu kapsamındaki 13 ilde 2004 yılından beri uygulanmakta olan 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Kanununda yer alan sigorta primi işveren hissesi desteği yararlanma süresi 5084 sayılı yasadan yararlanan tüm işyerleri için 2012 yılına kadar uzatılmıştı. Bu indirim 31.12.2012 tarihinde son bulacak.
Afyonkarahisar’daki işletme sahiplerinin büyük bir çoğunluğu bu teşviklerin sona erecek olması nedeniyle şimdi kara kara düşünüyor. İşçi çalıştırmadaki maliyetlerin bir anda aratacak olması nedeniyle tüm hesaplar alt-üst olmuş durumda. Tüm beklentiler teşvik uygulamasının yeniden uzatılması yönünde.
Bu nedenle ATSO tarafından başlatılan “5084 Yatırımların Ve İstihdamın Teşviki Devam Etsin İstihdam Durmasın Türkiye Büyüsün” kampanyasının sonuca ulaşıp ulaşmayacağı merak içerisinde aynı zamanda endişeyle bekleniyor.
Başlatılan kampanya kapsamında ATSO yöneticileri ülke yöneticilerine şu mesajı vermeye çalışıyorlar:
“Çıkarılan teşvik ve desteklerle ülkemiz ekonomisi devamlı büyüyen bir ülke olmuştur. İşsizliğin azalması ve yaşam standardımızın yükselmesinde etken olan uygulamaya eğer son verilirse, işletmelerimiz için mali külfet doğacaktır. Ekonomik istikrarın yakalanarak devamı çok önemli olup, özel sektörünün önünü açılmalıdır. Ülkemiz özel sektörün girişimleri ve yatırımları ile büyümektedir. Bu nedenle girişimcinin, istihdamın önü açılmalıdır. Hali hazırda ne yazık ki, istihdam maliyetinin yüksek oluşunun yeni istihdam alanlarının açılmasında önemli bir engeldir. İstihdam üzerindeki ağır vergi ve sosyal güvenlik primleri 5084 sayılı yasa ile hafifletilmektedir. Ancak; 5084 sayılı bu yasanın uygulamasının 31.12.2012 tarihinde sona erecek olması ilimiz ekonomisine olumsuz yansıyacaktır. İş dünyası olarak, büyüyen ve gelişen ülkemizin hızının ve istikrarının devamına katkı sağlayacağını düşündüğümüz 5084 sayılı yasanın 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz. İlimiz ve ülkemize faydalı olmaya devam edecek olan 5084 sayılı yasanın 5 yıl daha uzatılması için yetkililerimizin desteğini bekliyoruz.”
Afyonkarahisar’ın tüm iş dünyası şimdi pürdikkat ATSO’nun sözcülüğünü yaptığı bu kampanyaya verilecek olan sesi bekliyor. Eğer “Uzatıldı” sesi gelirse ekonominin çarkları aynı düzende, hatta daha da hız kazanarak dönmeye devam edecektir. Aksi halde yaşanacak sıkıntıları görmek için kahin olmaya gerek yok…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti