Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TEŞVİK MEVZUATI (ELEŞTİRİLER-ÖNERİLER)-2 – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 15 Ocak 2011 Cumartesi 02:00:00
  c.Dikkati çeken diğer bir nokta ise, daha önce gelişmiş illerden birinin ilçesi
iken sonradan il statüsü kazanan bazı yeni illerin KÖY kapsamında yer almasıdır. Bunlara Kırıkkale ve Karaman’ı belirgin örnek olarak verebiliriz. Oysaki il statüsünü kazandıktan sonra bu yerlere doğal olarak ilave kamu yatırımlarının enjekte edilmesi ve ilave hizmetlerin sunulması sözkonusu olacağından, ayrıca bazı ek parasal ve mali kaynaklardan yararlanmaları amacıyla KÖY kapsamında mütalaa edilmeleri gerekmeyebilir. Gelişmişlik göstergeleri, sözkonusu yeni illerin gelişmişlik sıralamalarının en sonlarında yer alan coğrafi alanlarla aynı kapsamda olmasına gerekçe olamamaktadır. Bu iller için sektörel teşvik yaklaşımı önerilebilir. Böylelikle il ve ülke ekonomisi için “özel önem taşıyan projeler”le sınırlı kalmak üzere, bazı yatırım kararlarından yararlanma imkanı getirilebilir.
Karara baz teşkil edecek olan KÖY listessi (teşviklere esas olan liste), yeniden, acilen ve ciddi bir hassasiyetle gözden geçirilmeye muhtaç görülmektedir. Bunun bazı, doğaldır ki teknik çalışmalar sonucunda elde edilen “gelişmişlik haritasıdır”. Bu yapılmadan, uygulanmakta olan teşvik araçlarının sayı ve nitelikleri üzerinde yeni değerlendirmelerin yapılması, ekonomi ve sosyal politika hedeflerinin bazılarında önemli sapmalara sebep olabilecektir. Örneğin;
50 il uygulaması devam ederken “vergi muafiyeti” ciddi boyutlarda olabilir ve sonuçta kamu gelirlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
50 il eskiden olduğu gibi kendi içinde ayrıca bir kademelenmeye tabi tutulmadığından, kaynak tahsisinden nisbi olarak ayni oranlarda yararlanacaklarından,“ En Az Gelişmiş” illere özel sektör yatırımlarında bariz bir artış gerçekleşmeyebilecektir. Örnek olarak, eşit oranlarda teşvik imkanlarının sağlanması halinde hiçbir müteşebbis Samsun, Kırıkkale ve Karaman ye-rine örneğin Bingöl, Mardin ve Şırnak’ta yatırım ve işletmecilik yapmayı düşünmeyecektir.
Sonuç olarak teşvikler,
“Bölgelerarası Gelişmişlik Farklarının Azaltılması” gibi rasyonel ve iddialı bir hedefin gerçekleşmesine, beklenen ölçüde hizmet etmiş olmayabilirler. Hal böyle olunca, başta büyük ölçüde terör olmak üzere, geri kalmışlıktan, fakirlikten ve bölgelerarası gelişmişlik farkının artmasından kaynaklanan problemlerin şiddetini azaltmak uzun vadeli ve yüksek maliyetli olacaktır.
2. Sektörel Teşvikler
Yapılan bazı kamu yatırımları sonucunda ülkemizin üretim potansiyeli artmıştır, ancak bu potansiyel yeterli ölçüde üretime dönüştürülememiştir (GAP örneği). Çevremizdeki siyasi haritada ve siyasi ilişkilerde önemli değişmeler / gelişmeler olmuştur. Artı, AB ile tam üyelik nedeniyle yoğun ilişkiler sürecindeyiz.
Yine bilindiği gibi, tarım ve hayvancılık sektörünün desteklenmesi hususunda da AB, Bölgesel Kalkınmada olduğuu kadar katı tutumunu sürdürmektedir. Bu iki çok hassas konuyu AB’nin çok sınırlı fonlarına terk etmek yerine bunlara yeni bir teşvik sistemi içinde çözüm bulmak durumundayız.
Bu önemli değişme ve / veya gelişmeler , dış talep konusu olan ürün ve malların miktar ve kaliteleri üzerinde ciddi boyutlarda değişikliklere sebebiyet vermektedir. Bu nedenle anılan değişmeler ve gelişmeler bundan sonraki teşviklerin (bölgesel, sektörel, özel önem taşıyan projeler) formülasyonunda ve bazı yasal düzenlemelere gidilmesinde baz olmak durumundadır. Bundan önceki değerlendirmelerde bu hususlar gözönünde bulundurulmamıştır. Dolayısıyla sektörel öncekliklerde önemli değişiklikler olabilecektir, olmalıdır.
3.Özel Önem Taşıyan Proje Teşvikleri
GAP bu konuda belirgin bir örnektir. Yapılan kamu yatırımlarıyla anılan proje alanında çok büyük potansiyel yaratılmıştır, ancak bu potansiyelin yeterince üretime dönüştürülememesi halinde harcanan para “batık yatırım” (sunk investment) olarak kalır. Bu gibi projelerde yabancı sermaye boyutu ve dış pazar imkanları da hesaba katılarak teşvik sisteminde yeni düzenlemeler yapılablir.
4.20 yıllık bir uygulama süresi, özelleştirme politikalarının başarılı ve başarısız yönlerini
değerlendirmek için yeterli bir süredir. Satışlar yoluyla sağlanan gelirden daha çok fazlasından teşvik amacıyla feragat edilmekte ise, konu çok sınırlı ölçüde de olsa (sektörel ve bölgesel bazda) yeniden tartışma gündemine getirilebilecek nitelikte görülmektedir. (Devamı yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER