Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Vizyon meselesi – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 7 Haziran 2011 Salı 03:00:00
  5 Haziran’da 5 milletvekili adayının katıldığı toplantıda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’a açık mesaj verdi: Afyonkarahisar gelişiyor, en az 5 çocuk istiyoruz…
Bakan Eroğlu, Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programında bu rakamı 6 olarak açıklamıştı, demek ki 2010’da milletvekili sayımız olan 6’daki düşüş, çocuk talebine de yansımıştı.
AK Parti’nin 2023’e kadar Afyonkarahisar için belirlediği hedefler, ulaşılamayacak kadar uçuk değil. Bu hedeflere ulaşılması hâlinde, ya da ulaşılması sürecinde Afyonkarahisar’ın “büyükşehir” belediyesi hâline geleceği de çok açık. 3 üniversite, bölgesel havaalanı, spor kompleksi, havaalanından şehre raylı sistem, şehir içi raylı sistem, hızlı tren, Köroğlu Beli’nde karayolunu bağlayan tünel gibi projelerin hayata geçmesi, zaten Afyonkarahisar’ın çevre köy ve beldelere doğru yayılmasını da beraberinde de getirecektir.
Bununla birlikte bir başka “5” de işsizlik rakamları ile ilgili açıklandı. 2023’te işsizlik Afyonkarahisar’da yüzde 5’e düşecek. Bu mükemmel değil, fakat gayet olumlu bir oran. Tabii yüzde 5’e düşecek işsizlik, yatırımlar ve istihdamla olacak. Burada da karşımıza ihracat rakamları çıkıyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’daki ihracat hedefini 7 milyar dolar olarak açıkladı. Hatta 10 milyar dolar ihracatı düşündüğünü, ama bu rakamın abartılı olabileceğini de aktardı. Ancak, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, valilik sitesindeki 2023 Vizyonu görüşlerinin değerlendirildiği toplantıda Afyon’un hedefinin 2023’te 3 milyar dolar olduğunu söylemişti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise Mayıs ayında verdiği demeçlerde 1 milyar doların geçileceğini belirtmişti. Hal böyle olunca 3 rakam ortaya çıkıyor: Afyonkarahisar’ın 2023 ihracat hedefi 1 milyar dolar mı, 3 milyar dolar mı, 7 milyar dolar mı? 3’ten 1 çıktı: 2. 7’den 2 çıktı: 5…
Bence Afyon’un talihi 5’e bağlandı. Dolayısıyla ihracat hedefimizi de 5 milyar dolar olarak belirlemeliyiz.
Afyonkarahisar’ın talihinin 5 ile bağlandığını yazarken Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun “AK Parti tekrar iktidar olursa, şimdiye kadarki yatırımların 5 katı yatırım yapılacak” dediğini hatırlatmak gerekir.
Lakin söz “vizyon, misyon”dan açılınca, Afyonkarahisar’ın hâlâ kabuğunu kıramadığını, işin ilginci kırmak için de merkezi hükümetin yatırımları dışında bir gayretinin olmadığını gözlemliyorum.
En yakınından başlayayım: 31 Mayıs’ta Hürriyet Hakkımızdır Treni, Afyonkarahisar’a geldi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TCDD 7’nci Bölge Müdürü Enver Timurboğa ve TCDD yetkilileri dışında Afyonkarahisar’dan bir yetkili göremedim. Bu trenin en azından Hürriyet gazetesine haber yapılacağı çok açık. Aynı zamanda Hürriyet’in de bağlı bulunduğu yayın topluluğunun Gar’da çekim yapması, tahmin edilmesi güç bir durum değil. Fakat Afyonkarahisarlı işadamlarına ait tek bir stant bile yok. İlla bedava sucuk, lokum dağıtılsın demiyorum, ama “marka” olan ürünleri sergilememiz lazım değil midir? Herkes Afyonkarahisarlının baktığı pencereden bakmıyor dünyaya. Bir gazetede Afyon sucuğunun farkından bahsedilmesi, lokumunun bir satırla da olsa anlatılması şehrin zararına mıdır, yararına mıdır?
Denebilir ki “Tren daha önce de geldi, her türlü tanıtımı yaptık. Gazetede bize ayrılan yer küçücüktü.” Oradaki tesellimiz şu: En azından biz, üzerimize düşen görevi yapmışız. Ama 31 Mayıs’ta Afyon’u, çoğu kişinin desteklemekten çekindiği, uzak durduğu, mesafe koyduğu Jazz Festivali ile Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tanıttı. Jazz Festivali, “karşılama” konseri verdi, TEGV’li öğrenciler ise Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin resmini çizdi. Ve açın bakın 1 Haziran 2011 tarihli Hürriyet gazetesini, konser ve resmin, Emel Armutçu’nun yazısında yer bulduğunu görürsünüz.
Bir başka olay: Antalya-Belek’te Avrupa Kaplıcalar Birliği Kongresi gerçekleştirildi. Kırşehir, hem valilik olarak hem de belediye olarak Kongre’ye destek verdi, Kongre’de stant açtı. İzmir, Bursa gibi şehirler ya valilik olarak ya da İl Özel İdaresi olarak Kongre’ye destek verdi. Bırakın Türkiye’yi, dünyanın termal başkenti olduğunu iddia eden Afyonkarahisar ise, sadece Kongre’nin evsahibi olan Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği’ne üye birkaç otel ile üye olmayan bir otel tarafından temsil edildi. Valililik ve Belediye’nin Kongre’ye herhangi bir katkısı olmadı. Haberdar olunmayabilir, ama haberdar olmamak da “başkent” iddiasıyla örtmüyor. Evet, kongrelerde çok büyük kararlar alınmaz, dünyayı değiştirecek sunumlar yapılmaz, çoğu katılımcı sunumlar sırasında gözünü dinlendirir. Ancak kongrelerin en eğlenceli kısımları stantlardır ve ne yazık ki “termal başkent” Afyon, stantlardaki eğlencelere, görüş alış-verişlerine dahil olmamıştır.
Üzerinde durmak istediğim bir tanıtım aracı da Avrupa Birliği’ne Türkiye’yi tanıtmak için sefere çıkacak olan Yüzer Sergi Gemisi. Afyonkarahisar’da konuyla ilgili 2 kez toplantı yapıldı. Yüzer Sergi yet-kilileri, özellikle mermer alanında Afyonkarahisar’ın çok önemli potansiyelinin olduğunu, kentin mutlaka sergide yer alması gerektiğini vurguladılar. Birinci toplantıdan sonra katılım yoktu. İkinci toplantıdan sonra da katılım olmadı. Eğer katılım olduysa da “Yüzer Sergi’ye katılıyoruz” şeklinde bir açıklama yapılmadı. Avrupa’nın yaklaşık 4’te 3’üne ülkemizi tanıtacak bir sergide Afyonkarahisar’ın resmi ya da özel kuruluşlar tarafından temsil edilmemesi, haberdar olmama durumuna bağlanamaz. Zira dediğim gibi 2 kez toplantı yapıldı, yerel gazeteler, televizyon kanalları ve ulusal ajanslar da toplantıyı haberleştirdi.
Diyeceğim o ki, 2023’e daha çok var.
Biz daha gözümüzün önündeki “vizyon”dan yararlanamıyoruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER