Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

ACİLE, ACİL İHTİYAÇ VAR !…

Sıcak bir yaz günü. İki katlı ahşap bir evimizin yazlığında oturuyoruz. Bitişiğimizdeki bahçeli evde çocuklu genç bir karı-koca kiracı duruyor. Eski evlerin çoğu damlı ve çatısız. Dam; Çorak atılarak, konutu; kardan yağmurdan korur çatı görevi görür. Sebze meyve sermek, çamaşır kurutmak, oturmak için de kullanılır. Sessizlikte aniden duyulan şok edici çığlıkla şoke oluyoruz; annemin: “-Eyvah çocuk, Mehmet !… –Ne çocuğu yahu ? – Gelinin çocuğu damdan düştü. Yetiş!..
Koştum. Kocası deri fabrikasında çalışıyor. Şimdiki ulaşım imkanları yok. Çocuk yerde kan revan içinde. Bir battaniyeye sarılı, kucağıma aldım. Ben önde annesi arkada. Hastaneye yetişecek. Yukarı Pazar Mahallesinde bir fayton bulduk. Geç de olsa acile ulaştırdık. Müdahale edilse de beyindeki hasar büyüklüğü ya da kıt imkanlar. Çocuğun ölümüne sebep oldu. Allah rahmet etsin. İnsan başına her şey gelebiliyor.
Seneler çabuk geçiyor. Çoluk çocuğa karıştık: Sinan Paşa Mahallesindeyiz. Sahibi olduğumuz evin tamiri var. Yapılınca geçmek üzere; karşımızdaki boş evi kiraladık. Çocuklarımızdan ikisi okulda, üçüncüsü 1.5-2 yaşlarında evde durmuyor, oyuncakla, yiyecekle, çerezle avutuluyor. Yoksa; arkamıza düşüyor. Fazla ayrı kalmak da mümkün değil. …..Ana kuzusu. İçeri girdiğimizde çocukta, aksırma, tıksırma dikkatimizi çekti. Annesi kucağına aldı. Leblebiyi burnundan çıkardı. Fakat bir tane değil. Çıkaralım dedik. Tığ gibi şeyle; elimize yarısı geldi. Canı yanıyor, ağlıyor. Bırak ! Bizim yapacağımız bu kadar. Dedim.
Dışarıda kar tufanı başladı göz gözü görmüyor. Acile götüreceğim. Cebimde fazla param yok. Allah’tan oturduğumuz yer çarşının merkezi. Eczanenin üstünde sağlık kabini var. Gözüme burayı kestirdim. Hiç değilse. Bir fikir ediniriz. Çocuk ağlıyor. Sağlıkçı: – Dur yavrum şimdi kurtulacaksın.” Eline çengelli bir özel alet aldı. “Abi sen şöyle; tutacaksın, kıpırdatırsan acır.” Dedi. Ve çok şükür can yakmadan kurtardı.
Hayat kolay değil. İki ay önce; Diş sorunum çıktı. Çaresine bakmam lazım. Diş hastanesine gittim. Orada benim gibi insanlar görünce pek moralim bozuldu diyemem. O gün dişlerimin ikisi de söküldü. “2 saat bir şey yeme” dendi. Yeme şöyle dursun: Ağzımdan çıkan kan dinmedi. Saat 3-5-8 ağzım kan doluyor. Öğrendim ki; gece 23’de hastaya bakılıyor. Hem şehir merkezinde, hem de ulaşım kolay olduğu için Nöbetçi Hekimin yaptığı tamponla kan dindi. Diş tamam.
Üyesi olduğumuz Dünya Sağlık Örgütü bazı acil halleri şu şekilde saymıştır. Yüksekten düşme, elektrik çarpması, donma, soğuk çarpması, ısı çarpması, ciddi yanıklar, ciddi göz yaralanmaları, zehirlenmeler, ciddi alerji, omurga kırıkları, hipertansiyon krizleri, astım krizi, akut solunum problemleri, şuur kaybına neden olan her türlü durum, ani felçler, ciddi genel durum bozukluğu, yüksek ateş, genel durum bozukluğunun eşlik ettiği diyaliz hastalığı-akut batın, menenjit, beyin apsesi, akut psikotik tablolar, migren ve/veya kusma, şuur kaybıyla beraber olan baş ağrıları, yenidoğan komaları, başlamış doğum faaliyeti vb…
Kalp krizi sırasında ağrı başladıktan sonra ilk 20 dakikadan itibaren hücre ölümünün başladığını tekrarlayan Doç. Dr. Enis Oğuz, “Eğer hemen müdahale edilemezse, ilk saatlerde o dokunun önemli bir kısmını kaybediyorsunuz. Bu tip durumlarda hastayı kalp ölümünden geri çevirebilmek için kalp masajı uygulandığından dolayı bu pıhtı eritici ilaçları vermeniz daha tehlikeli bir hal alıyor.
Acil tanımındaki farklı görüş; özel hastanelere yarıyor. Özel hastanelerin bir kısmı acile gelen ve durumu acil olan hastalara SGK’ya göre acil değilsiniz fark ücreti ödemek zorundasınız diyerek hasta ve yakınlarından haksız kazanç elde ediyor.
Sağlık kuruluşlarının uygulamalarından mağdur olan hasta ve yakınlarının, acil vakalarla ilgili şikâyetlerini Sosyal Güvenlik İl Kurumu, İl Sağlık Müdürlüğü, Valilik ve savcılıklara iletmeleri gerekir.
“Acil olarak kendisine gelen hastaları sosyal güvencen yok, paran yok, yerim yok, vb sebeplerle mükerrer geri çeviren ve fark ücreti alan sağlık kuruluşlarının ruhsatları iptal edilebilir. Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır.“Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri” İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri arasında sayılmıştır. “Damdan düşen, yanıma gelsin.”
Devlet Hastanesine varmadan şehir merkezinde gece-gündüz çalışacak acile, acil ihtiyaç olduğunu belirtelim.
Sağlıklı ve esen kalın. Cumanız Mübarek olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti