Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

AFJET NİMETİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Geçtiğimiz günlerde gazeteniz Kocatepe’nin 1. Sayfasında yer alan “Kısakısa” köşesinde bazı duyumlar aktarılmıştı.
Şöyle diyordu Kurtoğlu Kısakısa isimli köşesinde:
Uydukent bölgesinin en büyük inşaatı var ya hani… Bir proje içerisinde büyüklü-küçüklü yüzlerce dairenin yer aldığı dev proje. Öğrendiğimize göre bu dev projenin patronları trilyonlara sattıkları dairelerin ısıtmasını AFJET ile sağlamak için çaba harcıyorlar. Kimi kamu yöneticileri bu işe destek verirken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek direniyor. “Trilyona daire alan doğalgaz parasına da katlansın. AFJET için gariban mahalleler sırada bekliyor” diyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e sonuna kadar hak veriyoruz. Ola ki bu lüks konutlara AFJET bağlantısı yapılırsa, yıllardır “AFJET, AFJET” diye yalvaran garibanlar ayaklanır, bizden söylemesi…”
***
Kurtoğlu’nun bu uyarısının yankısı geniş oldu. Destek verenler olduğu gibi tepki gösterenler de oldu.
Son olarak Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Burhanettin Çoban arayarak konu hakkında geniş izahatta bulundu. Kendisinin Belediye eski Başkanı olması ve AFJET yönetim kurulunda da görev yapması hasebiyle konunun kendisini de ilgilendirdiğini belirten İGM Başkanı Burhanettin Çoban’ın konu hakkında aktardıklarını biz de sizlere aktarmak isteriz.
Şöyle dedi Başkan Çoban:
“Maalesef AFJET’in gariban mahalleler olarak adlandırılan bölgelere enerji verebilme imkanı her kim yetki sahibi olursa olsun mümkün değil. Çünkü AFJET’in böyle bir yatırım imkanı mevcut değil. Yukarı mahallelere, Ali Çetinkaya Mahallesi’ne, Mareşal Fevzi Çakmak’a, Mecidiye’ye ya da benzeri diğer mahallelerimize ısı verecek AFJET hattımız yok. Ama ne var, AFJET hattının mevcut olduğu bölgelerimiz var. Mesela Devlet Hastanemizin ısınmasını AFJET ile sağlama imkanımız var, çünkü bu bölgede AFJET’in hattı mevcut. Oradan ısı almak mümkün. Bu konu seçim zamanında da gündeme gelmişti. Ama Devlet Hastanesi’nin tek başına bu hattan ısı alması AFJET’in menfaatine değil. Devlet Hastanesi’ne ilaveten bu bölgeden AFJET’in yeni aboneler edinmesi gerekiyor. Bu nedenle AFJET bu bölgedeki yeni inşaatlardan abone olmak isteyip istemedikleriyle ilgili talep topluyor. Size ısı vermemizi ister misiniz diye yeni yapılan yerlere soruyor. Uydukent bölgesinde bulunan bir çok yeni yerleşim noktası gibi TrioVista konutları da AFJET’e dilekçe veriyorlar, sizden ısı almak istiyoruz diye. Bu noktada bazı kişisel çekişmeler devreye giriyor ve TrioVista’nın AFJET’ten faydalanmasının önüne geçiliyor. Aynı şekilde bu nedenlerden dolayı Devlet Hastanemizin de AFJET’ten faydalanması gerçekleşemedi. Hatta aynı bölgenin yakınındaki bazı hemşehrilerimizden abonelikleri uygun görüldü, AFJET’e abonelik için gereken ücretler alındı ve abone yapılacakları belirtildi. Bahsettiğim bu kişisel çekişmelerden sonra AFJET’in bu taliplere enerji vermesi de geri kaldı ve alınan abonelik ücretleri de geri iade edildi. Tüm bunları konunun taraflarından da AFJET yönetiminden de teyid etmek mümkün. Bunlar ne yazık ki AFJET’e maddi, manevi zarar veren durumlar. Ben de üzüntü duyuyorum. Ama şu an için AFJET’in gariban kesim diye adlandırdığımız bölgelere enerji vermesi mevcut hatlarının güzergahları belli olduğu için mümkün değil. Mevcut hatların dışındaki bölgelere ısı vermek gibi bir imkan söz konusu değil. Mevcut hatların bulunduğu güzergahlarda abone sayısını artırmak mümkün. Yani AFJET içerisinde gariban kesime ısı verilmesini isteyen bir kesimle, bunu istemeyen bir kesim varmış gibi bir durum da söz konusu değil. Devlet hastanemizin AFJET’ten yararlanması hepimizin menfaatine, ancak bu mümkün olamıyor ne yazık ki. Konunun daha iyi anlaşılması bunları için anlatma gereği duydum.”
***
İGM Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuyla ilgili aktardıkları bu şekilde. AFJET’in mevcut hatları haricinde yeni hatlar döşeninceye kadar belli güzergahlarda yeni aboneler kaydedebileceği ortada. Buna bir itirazımız yok.
AFJET Allah’ın ilimize verdiği büyük bir nimet. Gönül istiyor ki tüm hemşehrilerimiz faydalansın bu nimetten. Bunun için yeni hatlar döşensin, yeni güzergahlar belirlensin, yeni yatırımlar yapılsın. Umuyoruz kısa zaman içerisinde bunlar da gerçekleşir.
***
Ancak itiraz ettiğimiz, AFJET’ten ve AFJET yönetiminden bağımsız bir nokta daha var.
Şöyle ki, ısınması doğalgazla sağlanan normal stantartların üzerindeki bir daire kış aylarında Afyonkarahisar’da herhalde ayda 1000 TL’nin altında doğalgaz parası ödemez. Ama aynı daire doğalgaz yerine AFJET ile ısınacak olsa bu fatura neredeyse yarı yarıya düşer. Rakamlara iyimser yaklaşıyoruz. Kesin hesap da çıkartmak mümkündür.
İşte zurnanın zırt dediği yer burası. Doğalgazlı bir daireyi diyelim ki 800 bin TL’ye alan vatandaş, aynı daireyi AFJET’li olduğu zaman 1 milyon TL’ye alabilir. Hal böyle olunca yeni yapılan inşaatlar için AFJET’li ya da doğalgazlı olması avantaj ya da dezavantaj olabilir. Pazarlama böyle yapılabilir, AFJET aboneliği aynı zamanda büyük rantları da beraberinde getirebilir.
Bu hesaba baktığımızda Kurtoğlu’nun köşesine yansıyan “Trilyona daire alan doğalgaz parasına da katlansın. AFJET için gariban mahalleler sırada bekliyor” sözlerine hak vermemek mümkün mü?
Kısa vadede olmasa da, uzun vadede imkanlar seferber edilip, AFJET nimetinin ihtiyaç sahibi bölgelere yönlendirilmesi gerekir. Bir taraf yıllardır beklerken, bir taraf kolayca nimete ulaşırsa tartışma yaşanacağını görmek için müneccim olmaya gerek yok…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti