Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYONKARAHİSAR’DA YUNAN VAHŞETİ-7 – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 5 Haziran 2017 Pazartesi 12:23:56
 

4. GASP VE SOYGUNLAR
Yunanlılar, Afyonkarahisar’da hem işgal sırasında hem de bozguna uğrayıp kaçarken birçok yağma ve gasp yapmışlar; bunların bir kısmını da Yunanistan’a götürmüşlerdir. 1921 yılında Afyonkarahisar merkez ilçesinden, Sincanlı’dan ve Bolvadin’den ve Çay bucağına bağlı köylerden binlerce hayvan gasp edilmiştir. Özellikle köylülerin ev eşyasını, rastladıkları herkesin cebindeki paralarını, saatlerini, koyunlarını hatta sokaktaki tavuklarını bile gasp yahut çalarak almışlardır. 29 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Savaşı’nda on gündür ekmeksiz kalan Yunanlılar Afyonkarahisar’da her evden zorla üçer ekmek toplamışlardır65.
Yunan işgali sırasında Ermeniler de gasp ve soygunlara ortak olmuşlardır. Rum Amastas’ın Afyonkarahisar’a mutasarrıf atanmasıyla önceden giden Ermeniler hepsi geri gelmiş, fakat bunların gelişleri Karahisar’ı ikinci ve daha beter bir işgal altına almıştır. O günleri yaşayan Mustafa Oğuz bu gasp olaylarını şöyle açıklamaktadır: “Güya Ermeniler giderken çok zengin imiş, bütün mallarını, evlerini, hatta fazla paralarını Türklere bırakmışlar. Şimdi geldiler ya, o mallarını almaları lazımmış. Hangi Türk’te güzel bir makine görseler, mutlaka benimdi diye sahip çıkar. Çift atlı Faytonlara benimdi diyenler oldu. Evlerden kazan, halı, kilim gibi şeylere benimdi yaygarasını yükselttiler. Bu iddiaları destekleyen başta Rum mutasarrıftı. Hangi Ermeni mutasarrıfa başvurmuşsa derhal dileğini yerine getirilmesi için Ermeni’ye yetecek kadar Türk polisi verilir. O Ermeni benimdir diye ne gösterirse derhal Türkün elinden alınır, Ermeni’ye teslim edilirdi. Sanki Türk polisi Ermenilerin emrinde idi. Ev, her nevi eşya Ermeni’nin bir işareti ile Türkten zorla alınır, ona teslim edilir”66.
Basırlar köyünde Yunanlıların akla hayale gelmedik işkence uygulamaları yanı sıra67 buradan en az 1.700 koyun ve keçi, 120 adet inek, 24 adet öküz, 18 adet eşek ve 30 adet at; köy eşrafından Hacı İsmail Bey adlı kişinin koca bir sandık dolusu Osmanlı akçesi götürülmüştür68.
Döğer kasabası yakılmış, küçükbaş olarak 20 sürü (15-20 bin), büyük baş hayvan olarak 1.500-2.000 hayvan götürülmüş, ayrıca dağdan odun getirmek, hayvanlara bakmak, mevzi kazdırma işlerinde angarya olarak herkesi çalıştırmışlardır. Köyün imamı Kara Hafız’ı Yüzbaşı Yaşar Bey’i evinde sakladığı için bir gecede ağzındaki bütün dişlerini insafsızca sökmüşler ve Afyon’daki İmaret Camisi’ne hapsetmişlerdir69.
Çobanlar Kasabası’ndan Yunus oğlu Ahmet Beşer (1326/1910-?) İşgal sırasında köylerinden sığır ve koyunlarını dağa kaçıranlar hariç, tamamını Yunanlılar tarafından gasp edilerek götürüldüğünü anlatmıştır. Savaş sırasında Sülümenli köyünde takım komutanı olan Kel Hüseyin’in dikkatsizliğinden Yunanlılar köyün koyunlarını götürmüşler. Bu olay üzerine şöyle bir dörtlük söylenmiştir70:
Akan çaylar akmaz oldu
Yunan gâvuru beter oldu
Kafkasyalı Kel Hüseyin
Çavuş idi nefer oldu
Yunanlılar Çobanlar köyüne girdikleri zaman bütün hayvanları ve eşyayı gasp etmişlerdir. Ayrıca çok miktarda ev eşyasını yağma etmişlerdir71.
Sincanlı ve çevresi Millî Mücadelede sıcak savaştan daha çok etkilendiği için bu yörede can, mal kaybı ve Yunan mezalimi daha fazla olmuştur.
Sincanlı Boyalı köyünde altın küpelere tamah eden Yunanlılar, bir kızın kulaklarını kesmek suretiyle küpelerini almışlar, 14 yaşlarındaki bir çocuğu sebepsiz olarak kurşunla öldürmüşler, bir kızın bekâretine tecavüz edilmiştir.

 

65  Niş, age., s. 123.
66  Mustafa Oğuz, “Afyon’un İşgal Günleri”, Sebat (Afyon), nr. 1008, 11 Kasım 1960, nr. 1009, 12 Kasım 1960, nr. 1011, 16 Kasım 1960, nr. 1015, 21 Kasım 1960, nr. 1015, 22 Kasım 1960.
67  İplikçioğlu, age., s. 16.
68  Altıntaş, age., s. 109.
69  Aynı Eser, s. 111.
70  İplikçioğlu vd., age., s.3.
71  Anadolu’da Yunan Mezalimi, III. kısım, s.18.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER