Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

BİLGİSAYAR, BİLİŞİM SEKTÖRÜ VE TÜBİDER

Kocatepe Gazetesi 2 Temmuz 2010 Cuma 03:00:00
  Tübifed Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu Başkanı, Tübider Bilişim Sektörü Derneği Merkez Yönetim Kurulu II.Başkanı ve Ankara Şube Başkanı, TOBB Bilgisayar Donanım Sektör Meclis Üyesi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi, Tüsiav Üyesi, Genç Girişim ve Yönetişim Birliği Üyesi, Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi, Başar Bilişim ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti sahibi, Ekosanayi Dergisi sahibi. Nuray Başar’la bilgisayar, bilişim sektörü ve TÜBİDER’i konuştuk. Konusunda uzman olan Nuray Başar’dan çok yararlı bilgiler edindik.
VELİ SARITOPRAK: Türkiye’de bilişim sektörünün seyri nasıl?
NURAY BAŞAR: Yirmi yıl önce Türkiye’de birçok insan bilgisayarın adını duymuş olsa bile neye benzediğini bilmezdi. Tıpkı büyüklerimizin “bir radyo çıkacakmış içinde insanda olacakmış” benzetmesiyle televizyonu anlattıkları gibi. Günümüze geldiğimizde ise bilgisayar fiyatlarındaki düşüş, okullarda bilgisayar sınıflarının açılması ve özellikle internetin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte bilgisayar kullanılırlık oranı da arttı.
VELİ SARITOPRAK: Herkes bilgisayarı rahatlıkla kullanabiliyor mu?
NURAY BAŞAR: Şu anda hangi işyerine giderseniz gidin mutlaka her çalışanın masasında bir bilgisayar var, her işverenin veya yöneticinin önünde bir bilgisayar var. Ya da bir kafeye gittiğinizde birçok masanın üzerinde bir notebook. Ancak; bu masalara konulan bilgisayarlar gerçek anlamda kullanılıyor mu derseniz cevabım hayır olacak.
Son yıllarda bilgisayar fiyatlarındaki düşüşün ve kredi kartına bol taksit seçeneklerinin artması sonucu son teknoloji ürünler sürekli masalarda yerlerini alıyor. Tüketici bu konuda bilinçsiz. Teknik özellikleri yerine görüntüsüne daha çok önem veriliyor. Sağlanacak fayda hep ikinci planda kalıyor.
VELİ SARITOPRAK: Bilgisayarlar ne amaçlı kullanılıyor?
NURAY BAŞAR: İşyerlerinde iş amaçlı kullanılan bilgisayarları bir kenara koyduğumuzda Türkiye’de bilgisayar sadece internete bağlanma ve sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçirme olarak kullanılıyor. MSN Messenger kullanımında dünya üçüncüsü, facebook kullanımında dünya dördüncüsüyüz. Bu siteleri kullanan insanlara baktığımızda ise çoğunun bilgisayarda bir sayfa yazı yazmakta bile zorlandığını görebiliyoruz.
VELİ SARITOPRAK: Peki çözüm?
NURAY BAŞAR: Çözüm eğitimden ve her şeyden önce bilinçli tüketiciden geçiyor. İnternet sayesinde artık ulaşılamayacak bilgi yok. Özellikle çocuklarımızın ve genç neslin bilgisayarı bilgi amaçlı kullanmaları gerektiği konusunda eğitilmeleri gerekli.
VELİ SARITOPRAK: Bilgisayar pazarı Türkiye’de hızla büyüyor. Bilgisayar sektörünün bu pastadaki payı nasıl?
NURAY BAŞAR: Bilgisayar sektörünün büyümesiyle birlikte Türkiye’ye dünya devi zincir mağazalarda girmeye başladı. Şu an baktığınızda her alışveriş merkezinde veya insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde bir zincir bilgisayar mağazasıyla karşılaşıyorsunuz. Her sabah gaze-tenizi açtığınızda bu mağazalardan en az birinin insertiyle karşılaşıyorsunuz. Sürekli kampanyalar ve bol taksit seçenekleri. Senelerdir Türkiye’de bilgisayar satışı, danışmanlığı ve teknik servisinden geçimini sağlayan bilgisayar firmaları bu devlerle rekabet edemez hale geldi.
Bilinçsiz tüketici parasını boşa harcıyor…
Artık insanlar markete gidip bir kilo peynir attıkları alışveriş sepetlerine bir de yazıcı atıp çıkıyorlar. O yazıcıyı kurmak içinde eskiden tanıdıkları bilgisayar firmasını arayıp yardım istiyorlar. Tüketici sepetine attığı ürünün gerçekten ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı sorusunu bile çoğu zaman aklına getirmiyor. Çünkü amacı bir yazıcı sahibi olabilmek. Ondan sağlayacağı faydanın maksimumda olması ilk planda aklına gelmiyor. O ürünü kullanmaya başladığında anlıyor ki yanlış ürüne para ödemiş. Oysa ki bir bilgisayar firmasına gitse, firma yetkilisinin ilk soracağı soru bu ürünle ne yapmayı düşünüyorsun olur ve ona göre tüketiciyi yönlendirir.
Bilgisayar firmaları tek tek kapanıyor…
Tüketicler eğitilmediği sürece bilgisayar firmaları da kapanmaya devam edecek. Burada bilgisayar firmalarının kendilerine katma değer katıp işlerinde farkındalığa gitmek olmalı. Bugünü gören ve önlemini alan bilgisayar firmaları ayakta kalmayı başarabilenler. Diğerleri tek tek kapanıyor.
VELİ SARITOPRAK: Bilgisayar sektöründe meslek birliği var mı?
NURAY BAŞAR: Şu an Türkiye’deki birçok bi-lişim stk’sı ile birlikte bir meslek birliği oluşturmaya çalışıyoruz. Bu işin bayrağını Tübider taşıyor. Mesleğimize sahip çıkmak, örgütlenmek adına sürekli çalışıyoruz. Temennimiz Türkiye’de bilişimle ilgili bir Bakanlık kurulması ve sektör birliğine bir an önce kavuşmamız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti