Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Dombra – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 21 Şubat 2014 Cuma 02:00:00
  Seçim şarkıları kamuoyuna duyuruluyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2014 yerel seçimlerinde kullanacağı şarkı “Dombra”. Kimine göre Cengiz Han’ı, Nogayları; kimine göre Kürşat İhtilali’ni anlatan Dombra, hem atların koşmasını temsil eden ritmiyle, hem ismiyle, hem de gerçek sözleri ile milliyetçi mesajlar veriyor. “Milliyetçiliğin her türlüsünü ayaklar altına aldık” demecinin üzerinden çok zaman geçmemişti oysa. Üstüne üstlük Dombra’yı da bir hafta önce Milliyetçi Hareket Partili bir milletvekili kullanmış, bu da ortaya çıktı.
Eski bir Türk çalgısı olan Dombra için Arslanbek Sultanbekov tarafından yazılan sözlerinin Türkiye Türkçesi şöyle;
Kara kış köyüme gelende
Lapa lapa kar yere düşende
Dombıramı alırım
Yürek sazımı çalırım
Nogayların derdi sayısız günlerde
Yiğitlerin uyumadığı günlerde
Yüreklerinin cesaretiyle
Savaşlarda güç veren
Görüp geçirmiş Dombra
Arslanbek Sultanbekov’un Dombra’sını kullandığımıza göre önümüz açık. Oldu olacak, Türklerin atası Oğuz Kaan’ı anlatan “Keskin Kılıç” şarkısını da çevirseydik siyasi propagandamız için. Türk müziğini dünyaya tanıtan Ulaytau, böyle bir seçim şarkısına müsaade edecektir diye düşünüyorum.
Tabii seçim müziklerini tartışırken, 2011’de seslendirilen “Aynı” şarkısı ile 2014 seçimleri için Dombra’dan uyarlanmış şarkı arasında dağlar kadar fark olduğunu söylemeliyim. “Aynı” şarkısında “biz” anlatılıyordu. Aynı toprağın bereketi, aynı yolun mesafesi anlatılıyordu. Dombra uyarlamasında ise “biz” gitmiş, “O” var. O dünya lideri, O adaletin timsali, başımıza gelen en iyi şey O…
“Biz” vurgusunun 3 yılda bu kadar değişmesine anlam veremedim ya hayırlısı.

POSTA KUTUSUNDAKİ BROŞÜRLER
2011 seçimlerinde evlerin posta kutularında “İstikrar ve Demokrasi Platformu”nun broşürleri bırakılıyordu. Bu turuncu-mavi broşürlerde isim zikredilmeden Adalet ve Kalkınma Partisi destekleniyor, Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yaptığı icraatlar, AK Parti’nin söylemine “paralel” olarak anlatılıyordu. “İstikrara sahip çıkalım” mesajı ile AK Parti’ye zımni destek veriliyordu.
2014 yerel seçimleri süreci başladı. Posta kutularımızda yine bir “platform” broşürü gördük. Bu seferki platformun adı “Hukuk ve Demokrasi Platformu”. Hukuk ve Demokrasi Platformu’nun broşüründe kırmızı ve beyaz renkler hâkim. Yine Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin fotoğrafları var, ama bu kez “Yolsuzluk” iddialarıyla.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti