Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Burcu Aydın

İGM uyumuna nazar mı değdi?

Burcu Aydın 8 Ocak 2011 Cumartesi 02:00:00
  İl Genel Meclisi (İGM) 2011 yılının ilk toplantıları tamamlandı. Bilindiği üzere meclis her ayın ilk 5 günü toplanıyor. Mecliste iktidarı temsil eden AK Parti grubu, ana muhalefette MHP grubu ve CHP’li 3 üye de tüm ilçe-ler, beldeler ve köylerin ihtiyaçlarının gide-rilmesi için çalışma yapıyorlar. Meclis üyelikleri seçimle gelinen görevler arasında. Her üye seçildiği yörenin ihtiyaç ve menfaatlerini meclis çalışmalarına yansıtıyor. Hizmet yarışının kişisel anlaşmazlıklara dönüşmesi istenmiyor elbette.
Ama kimi zaman kutuplaşmaların iyi niyetli çalışmaları gölgeleyebildiğini gözlemliyoruz.
Hani İGM Başkanı Salih Sel’in yeri geldikçe tüm İGM üyelerinin uyum içerisinde çalıştıkları söylüyor ya. Dün yaşanan tartışma bu söylemle pek örtüşmedi. Acaba meclis uyumuna nazar mı değdi diye insan kendine sormadan edemedi. Meclisin Ocak ayının son toplantısı bitirildi. Bir daha ki meclis toplantısı 1 Şubat Salı günü başlayacak. Ocak ayının son toplantısı bitimine doğru MHP grup Başkanı İsa Cağa’nın öncülüğünde MHP’li üyeler toplantıyı terk ettiler. Gerekçe MHP üyelerinin mütevelli heyetine seçilecek kişiler hakkında bilgilendirilmedikleri. Bir diğer tepki konusu da başkentte ki Afyonlular Konukevi ile ilgili inceleme gezisine bir MHP’li üyenin götürülmemesi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyeti üyeliklerine seçilen isimlerin oylamasında meclisin 3 CHP’li üyesi de ret oyu kullandı. Karar oy çokluğu ile alındı. CHP Sultandağı Üyesi Alı Rıza Yılmaz, kendilerine grupları olmadığı için söz haklarının bulunmadığının söylediğini iddia etti. Belki CHP’den üç kişiler ama Sayın Yılmaz’a ve diğer iki üyeye olan yaklaşım hiç hoş değil.
Meclis çalışmaları ağırlıklı olarak ihtisas komisyonlarında gerçekleştiriliyor. İktidar ağırlıklı olmak üzere kanun ve yönetmelik kapsamında her komisyonda iktidar ve muhalefetten üyeler var. Komisyon çalışması sırasında mutabakata varılması beklenen konularda alınan kararlara sıcağı sıcağına gerekli tepkinin verilmesi önemli. Alınan kararı uygun görmeyen komisyon üyesinin şerhini koyması ilk tepkiyi orada vermesi daha doğru olacaktır.
Ama iktidar ama muhalefet. Rahatsızlık duyulan konular medya organları ve kamuoyuna yansıtılmadan önce prensipte anlaşılması gerekir diye düşünüyorum.
Tepki vermek zaman zaman gerekli. Ama bu tepkileri yer ve zamanlama hatası yapmadan verirsek anlam kazanır. Kimse bu devirde “Ben yaptım, biz yaptık oldu” anlayışını savunamaz. Bu haklı bir gerekçe sunamaz. İktidarı gücünü kullanmak zor. Bir o kadar zor olanda muhalefet olarak gerektiğinde iktidar üzerinde denetim mekanizması oluşturabilmek. Dün İl Genel Meclisi’nde seviyeyi aşmayan bir tartışma yaşandı. Tartışıldı, fikirler ve rahatsızlıklar karşılıklı dile getirildi.
Ama gerilim olmadı. Bu yönü ile durum iyi.
Toplantı sonrası yaşananları değerlendirirken gerek MHP’li üyelerin gerekse CHP kanadından kendilerince uygun görülen isimlerin neden komisyona verilmediğini düşündük. Üstelik MHP tarafından konuyla ilgili geçen yıl ki üye seçimlerine yönelik İdare Mahkemesine açılan bir dava olduğunu öğrendik. Yani MHP kanadı konu hakkında tecrübeli.
Saygıdeğer üyelerimize ve parti grup kararlarına tabi ki saygılıyız. Ama MHP grubunun tepkisini salonu terk etmek yerine daha farklı verebilecekleri kanaatimiz var. Çünkü mecliste kendilerine oy veren kişileri temsil ediyorlar. Hiçe sayıldıkları noktasında haklı dahi olsalar temsilcilerini hiçe sayan bir tutumla salonu terk etmeleri doğru değil. Hani savundukları teze göre bir isim listesi verip de bu değerlendirmeye alınmasa bunu kamuoyu ile paylaşmaları en makul tepki olur. Öte yandan Sayın Meclis Başkanı Salih Sel’in “Kültür Turizm Sosyal Hizmetler Komisyonu zaten 5 kişiden oluşuyor. Öyle veya böyle bu isimler geçecek.” sözleri de sözleri de hassasiyetle üzerinde durduğu adil ve eşit yaklaşımla tezat oluşturuyor. Sayın Başkan her zaman dayatmacılıktan uzak tüm samimiyetiyle adil, ılımlı, uyumlu bir çalışma performansından yana. Bunu sorgulama gereğini duymayız. Ama sözlü ifade ile sınırlı da olsa iki yanlış bir doğru etmiyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER