Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İMAN YAZILARI-8 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 7 Eylül 2011 Çarşamba 03:00:00
  İMANIN GERÇEK İMAN OLABİLMESİ
İÇİN ARANAN ŞARTLAR (8)
İnsanın inanılacak şeylere inanması ve inandım/iman ettim demesi mü’min olması için yeterli değildir. İmanın gerçek anlamda iman olması için; Kesintisiz olması, bütüncül olması, güven içerikli olması, ümitsizlik ve ölüm anında olmaması, imanın şirk içermemesi ve salih amelle desteklenmesi gerekir. İşte böyle bir iman gerçek anlamda iman olur.
1.İmanın Bütüncül olması/
İnanılacak Şeylere Toptan İnanmak.
Mü’min olabilmek için inanılması gereken şeylerin tamamına inanmak gerekir. İnanılması gereken şeylerin bir bölümüme inanıp, bir bölümüne inanmayan insan iman etmiş sayılmaz. İman edilmesi gereken şeylerin bir bölümünü inkar, tamamını inkar sayılır; Çünkü inanılması gereken şeyleri bizim belirleme gibi bir şansımız yoktur, bunları Allah belirlemiş ve bizden iman etmemizi istemiştir. Bu anlamda iman istisna kabul etmez. Doğru olan iman sorunsuz bir imandır.
“summe entum hâulâi tagtulûne enfusekum ve tuhricûne ferîkan minkum min diyârihim, teZâharûne aleyhim bil ismi vel udvân(udvâni), ve in ye’tûkum usârâ tufâdûhum ve huve muharremun aleykum ihrâcuhum e fe tu’minûne bi ba’Dil kitâbive tekfurûne bi ba’D(ba’Dın), fe mâ cezâu men yef’alu zâlike minkum illâ hızyun fîl hayâtid dunyâ, ve yevmel gıyâmeti yureddûne ilâ eşeddil azâb(azâbi), ve mâllâhu bi ğâfilin ammâ ta’melûn(ta’melûne).” (BAKARA/85)
“Sonra sizler öyle kimselersiniz ki, kendilerinizi öldürüyorsunuz ve sizden olan bir grubu diyarlarından çıkarıyorsunuz, onlar aleyhinde kötülük ve düşmanlık güdüyor ve bu konuda birleşip birbirinize arka çıkıyorsunuz, şayet size esir olarak gelirlerse fidyeleş-meye kalkıyorsunuz. Halbuki yurtlarından çıkarılmaları size haram kılınmış idi. Yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Şu halde içinizden böyle yapanlar, netice olarak dünya hayatında perişanlıktan başka ne kazanırlar, kıyamet gününde de en şiddetli azaba uğratılırlar. Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir”.” (BAKARA/85) (Elmalılı)
“İnnellezîne yekfurûne billâhi ve rusulihî ve yurîdûne en yuferrikû beynallâhi ve rusulihî ve yegûlûne nu’minu bi ba’Din ve nekfuru bi ba’Dın, ve yurîdûne en yettehızû beyne zâlike sebîlâ(sebîlen). (NİSA4/ 150)
“Onlar, Allah’ı ve peygamberlerini inkâr ederler, Allah ile peygamberlerinin arasını ayırmak isterler. «Kimine inanırız, kimini inkâr ederiz» derler. Bu ikisinin (imanla küfrün) arasında bir yol tutmak isterler.”(Elmalılı) (NİSA4/ 150)
“Ulâike humul kâfirûne haggâ(haggan), ve a’tednâ lil kâfirîne azâben muhînâ(muhînen). (Nisa 4/151)
“İşte onlar, gerçek kafirlerdir, Biz de kafirler için alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır.” (Nisa 4/151) (Elmalılı)
“Vellezîne âmenû billâhi ve rusulihî ve lem yuferrigû beyne ehadin minhum ulâike sevfe yu’tîhim ucûrahum. Ve kânallâhu ğafûran rahîmâ(rahîmen).Nisa/152
“Allah’a ve peygamberlerine iman eden ve peygamberlerinden hiçbirinin arasında ayırım yapmayan kimselere gelince, işte onların yarın kendilerine mükafatlarını vereceğiz. Allah, bağışlayıcıdır, merhamet sahibidir.” (Nisa4/152)
Özetle iman, tevhid tertibiyle bütün inanılacak şeylerin tamamına inanmak; küfür de onlardan birinin bile olsun, bulunmamasıdır. Yani küfür için iman edilecek şeylerin hepsini inkar etmek şart değildir. Birine veya bir kısmına inanmamak da küfürdür. İman, bir bütünlüğü gerektirir. Küfür ise onun tersi olduğundan, bir kısmı inkâr ile gerçekleşmiş olur. Tamamının inkârına bağlı olmaz. İman ile küfür sade zıt değil, birbirinin tersidirler. Bir insan ya kâfirdir, ya mümindir. Bunun ortası olmaz.

Not: Arapça ayet metinlerini Türkçe harflerle yazarken sad harfi büyük S, peltek zel ve peltek se harflari küçük ve koyu olarak (z,s), s,z harfleri küçük renksiz , Zı harfi büyük Z ile, Tı harfi büyük T, te harfi küçük te, Dat harfi büyük D, dal harfi küçük d ile gösterilmiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER