Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Kiliseye var da camiye yok mu?

Sezer Küçükkurt 15 Ağustos 2012 Çarşamba 03:00:00
  Afyonkarahisar’ın burnunu dibinde, Küçük Çobanlı’da bulunan ve kök boya işlemeleri ile nadir bir sanat eseri özelliği taşıyan tarihi caminin ilgi beklediğine dair haberi önceki gün gazeteniz Kocatepe’de okuduk hep birlikte.
Küçük Çobanlı Köyü’nün tarihi 200 yılı bulan eski camii iç kısmı kesme taşın üzerine çamurdan yapılan duvar sıvası ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Özel bir teknikle pürüzsüz ve mermer görünümü verilen toprak duvarları, kök boyasıyla yapılan resimler süslüyor.
Camiinin resimleri arasında Osmanlı tuğrası, hurma ağacı, savaş baltası gibi ilginç figürler bulunuyor. Duvarları kesme taştan, müezzin mahfili ile minberi ise ardıç ağacından yapılan camiinin tavanı ve sütunları da kesilmemiş işlemeli ardıç ağacından yapılmış.
Küçük Çobanlı sakinleri bu tarihi eseri korumak için kendilerine göre çaba gösteriyorlar. Her ne kadar bu çabalar gösteriliyor olsa da böylesi bir tarihi eseri geleceğe aktarmak ancak devlet imkanlarıyla olabilir.
Günümüzde ardı ardına kiliseler onarılıp, ibadete açılırken, pek çok ilde yeni yeni kiliseler yapılırken, öz kültürümüze ait böylesi yapıların bakımsız, ilgisiz kalması insanın yüreğini burkuyor.
Van Gölü’nde Akdamar Kilisesi’nin ardından bir başka kilisenin daha restorasyonuna başlandığını, bu restorasyon için hiçbir masraftan kaçınılmadığını, Denizli’de geçtiğimiz günlerde ibadete açılan bir kilisenin halkın tepkisine neden olduğunu daha yeni okuduk gazetelerden.
Küçük Çobanlı’daki bakımsız cami haberini okurken bu haberler geçti gözümüzün önünden.
Umarız Küçük Çobanlı’daki eski camiyle ilgili haber kupürleri de yetkililerimizin gözlerinin önünden gitmek bilmez.
Aksi taktirde pek çok yanlış düşüncenin ve önünü almak mümkün olmayacak gibi görülüyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER