Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

100 YIL ÖNCE – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 13 Ekim 2018 Cumartesi 10:52:18
 

Bugün 13 Ekim 2018… Bundan tam 100 yıl önce, 30 Ekim 1918’de Türk Hükümeti Mondros Mütarekesi’ni imzalayarak Osmanlı Devleti için I. Dünya Savaşı’nı bitirdi ve istifa etti.
Mondros Ateşkes Antlaşması, İttihat ve Terakki Partisi iktidarı yıkıldıktan sonra imzalanmıştır. Devrin Bahariye Nazırı Rauf (Orbay) Bey, Mondros Mütarekesi’ni Osmanlı adına imzalayan temsilcimizdir. İtilaflar adına görüşmeleri İngiltere yürütmüştür.
Mondros Ateşkes Antlaşmasının Maddeleri kısaca şöyleydi:
Osmanlı Ordusu terhis edilecek silahları Anlaşma Devletlerine teslim edilecektir. Güvenliği sağlamak için küçük bir jandarma birliği bırakılacaktır.
Boğazlar Anlaşma Devletlerine açılacak, donanma Anlaşma Devletlerinin denetimine bırakılacak.
Osmanlı Devleti’nin ulaşım ve haberleşme araçlarına İtilaf Devletleri el koyacak. (Bundaki temel hedef, Türklerin olası bir direnişine engel olmak)
(7. Madde) Anlaşma Devletleri güvenliklerini tehlikede gördüklerinde istedikleri herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir.
Bu maddeyle Osmanlı ülkesinde yapılacak işgalde hukuki dayanak sağlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin elinde kalan Türk toprakları da her an işgale uğrayabilirdi.
(24. Madde) İtilaf Devletleri doğudaki altı vilayette (Vilayet-i Sitte denilen bu şehirler Erzurum, Van, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Sivas) kargaşa çıkması durumunda burayı işgal edebileceklerdi.
Bu maddenin altında Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurma düşüncesi vardır.
Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin egemenlik hakları elinden alınmıştır. Kayıtsız koşulsuz teslimiyet içeren bu anlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir. Ve ardından Türk Milleti’nin ateşten gömlek giydiği günler başlamıştır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER