Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

24 KASIM – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 24 Kasım 2017 Cuma 13:57:42
 

1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra yeni devletimiz Türkiye Cumhuriyeti toplum hayatını ilgilendiren birçok değişiklik ve yenilikler yaptı. Bunlar hukuk, medeni kanun, laiklik, kadın hakları, kılık-kıyafet alanlarında yapılan düzenlemelerdir.
1923’den 1928’e kadar yapılan yeniliklerin en güzel ve en son halkası yeni harflerin kabulü ile yapılan harf devrimidir. (1 Kasım 1928)
İslamlıktan önce kurulan Türk devletlerinde Orhun ve Uygur harfleri kullanılıyordu. İslamlığın Türkler arasında yayılması üzerine Türkçe’ye Arapça kurallar ve kelimeler girmeye başladı. Osmanlı devleti Türk-İslâm devleti olduğu için Arap harflerine bağlı kaldı. Bu harfler uzun süre kullanıldığı halde Türkçe’nin ihtiyaçlarını karşılayamadı. Konuşulduğu halde yazılamayan bir dil ile yazıldığı gibi okunamayan bir yazı vardı.
Yeni harflere geçme çalışmaları 1878 ve 1908 yıllarında yapılmaya başlandı, fakat savaşlar nedeniyle sonuçlandırılamadı.
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bu harf meselesi gündeme geldi. 1927 yılında yeni harflerle ilgili çalışmalar yapmak için komisyonlar kuruldu. Maarif vekâleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından yapılan çalışmalar 1928 yılında sonuçlanarak 1 Kasım 1928’de yeni harflere dair kanun meclis tarafından kabul edildi. Bu yıl yeni harflerin kabulünün 89. Yılıdır.
Atatürk; zengin dilimizi ifade etmek için bu harflerin kabul edildiğini söyleyerek, “Vatandaşlar yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz, bütün millete, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretiniz, bu bir vatanseverlik görevidir” diyerek bu konuya verdiği önemi ifade etmiştir.
Mustafa Kemal dünyayı hayrette bırakaran bu büyük kültür hareketinin Başöğretmeni idi. Bütün yurtta millet mektepleri açıldı. Her gittiği yerde meydana bir kara tahta getirterek halka yeni harfleri öğretmeye çalıştı.
İşte 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.
Yeni harflerin kabulü ile çok düşük olan okuma-yazma oranı (yüzde on) hızla yükselmiş 90 yıla yakın bir sürede kökleşmiş, halkımız tarafından benimsenmiştir. Türkçemiz her alanda güzel eserler vermiş, yabancı sözcükler büyük oranda atılmış, bu sayede dilimiz zenginleşmiştir.
90 yıl sonra harf devriminin yanlış olduğunu söyleyen bilgisizler, kötü niyetli kişiler vardır. Bunların çabaları boşunadır.
24 Kasım; 1983 yılından beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.
24 Kasım sadece 1 gün güzel gösterişli törenlerle değil, öğretmenlerimizin ve Milli Eğitim sistemimizin sorunlarına gerçekçi çözümler bulunarak kutlanmalıdır.
Bu dilekle 24 Kasım Öğretmenler Günümüz kutlu olsun.
“Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.”
Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER