Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

BİR TANE Mİ KALEMİZ VAR SANIYORSUNUZ?

Afyonkarahisar’a ismini veren Karahisar Kalesi herkesin malumu. Tınıyor, biliyoruz. Ama tarihin derinliklerinden bugünlere uzanan Afyonkrarahisar’ın sadece Karahisar Kalesi yok ki…
İlimizdeki kaleleri kısaca tanıyalım:
KARAHİSAR KALESİ
Afyonkarahisar şehir merkezindedir.Kentte girişte ilk dikkati çeken yapıdır Karahisar Kalesi. 226 m yükseklikte volkanik özellikli doğal bir kayalığın üzerine kurulmuş olan bu kale, M.Ö. 1350 yıllarında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında Arzava seferinde kullanılan kale Hititler zamanında Hapanuva, Roma ve Bizanslar döneminde Akroenes, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında ise Karahisar adını almıştır. Kale zirvesinde M.Ö. 1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşayan Friglere ait kültür izlerine rastlanmıştır. Ana Tanrıça Kübele’ye adanmış bir çok tapınma yerleri ile 4 adet büyük sarnıç, su çukurları bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat zamanında ise lacivert çinili küçük bir mescit ve yanına saray yaptırılıp, surları yenilenmiştir. Günümüzde burçlar, kız kulesi ve sarnıçlar hala özelliğini korumaktadır.
Şehri kuşbakışı görmek istiyorsanız, derin bir nefes alın; 625 basamaklı bir merdiven sizi kalenin zirvesine ulaştıracak…
Unutmadan; söylentiye göre kaleye çıkılırsa 7 yıl Afyonkarahisar’da kalınır…
BAYRAMALİLER KALESİ
İhsaniye İlçesi’, Bayramaliler Köyü’nün kuzey doğusunda, Sarıcaova Köyü’ne giden yolun sağ tarafındadır.Bizans döneminde Leonto Kefal adlı bir yerleşim yeridir. Doğal bir tepe düzlüğüne yapılmış, surlarla çevrili önemli bir askeri kaledir. Kale’nin içinde çok sayıda yapılara ait temel kalıntıları, tepenin eteklerinde ise kaleyle bağlantıları olan kaya yerleşimleri mevcuttur.
AVDALAZ KALESİ
İhsaniye İlçesi, Ayazini Köyünün 2 km. kuzeybatısındadır. Tüf kayaya oyulmuş çok katlı ve çok odalı bir kaya kütlesi olup, günümüz apartmanları gibi yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. Kaya kütlesinin üst girişinde büyük bir sarnıç, alt kısmında ise mezar odaları bulunmaktadır. Bizanslılar zamanında inşs edile yerleşim yerinin aynı zamanda kale olarak da savunma amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
ASAR KALESİ (KEDREA)
Bayat İlçesi’nin 4 km. kadar batısında, Köroğlu Dağı eteklerindedir. Doğal yükseltili bir kaya kütlesi olup, açık bölümlerin üzeri surla çevrelenmiştir. Sur içinde tonozlu sarnıç, dinsel ve idari yapılara ait temeller bulunmaktadır. Bizans döneminde Kedrea adlı önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Asar Kale’nin doğu kısmında bulunan kayalıklara oyulmuş yerleşim yerleri, kilise, gözetleme ve savunma amaçlı kullanılan mazgallar bulunmaktadır. Bugünkü Ankara-Afyonkarahisar yolunu, Bizans döneminde koruyan, savunan bir güvenlik kentidir.
DEMİRLİ KALESİ
İhsaniye İlçesi Demirli Köyünün 1 km kadar kuzeyindedir. Doğal yükseltili bir kaya kütlesidir. Kütlenin alt ortasında, ana tanrıça Kübele’nin basamaklı koltuğu olan kaya tapınım yeridir. Kayalığın içi, Bizans döneminde oyulup yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

FRİG UYGARLIĞININ EN GÜZEL ESERLERİ İLİMİZDE

M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Anadolu’ya yayılmaya başlayan Frigler, M.Ö.IX.yüzyıldan itibaren Kızılırmak kavisi ile Sakarya nehirleri arasında siyasi hâkimiyet kurmuşlar ve Gordion’u siyasi merkez, Pessinus’u da dini merkez yapmışlardır. M.Ö. 660 yılında kuzeydoğudan gelen Kimmerler’in saldırısıyla yıkılan Frig hakimiyeti, Afyonkarahisar, Eskişehir illeri arasında bulunan kayalık ve ormanlık bölge olan Yazılıkaya (Midas’ın Şehri) ve İhsaniye çevresinde yeniden kurulmuş; Altıntaş ve Dinar’a, hatta son yıllarda yapılan kazıların sonuçlarına göre Elmalı’ya (Antalya) kadar yayılmıştır. Frig egemenliğinin Pers dönemiyle yok olmasına karşın, bölgede benimsenen Frig din, kültür ve dilinin, Bizanslılar döneminde bile ilimiz sınırları içinde, Frigya bölgesi adıyla varlığını korumuş olduğu bilinmektedir.
İçerisinde doğal güzellikleri, kaya anıtları, kaya yerleşimleri, açık hava tapınakları, peri bacaları ile 3000 yıllık geçmişiyle Frig Vadisi Türkiye’nin en güzel 10 vadisi içerisinde yer almaktadır.
Afyonkarahisar Frig Vadisinin rotası ile 3000 yıllık gizemini keşfedebilirsiniz.
Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu rotalarından biri olan Frig Yolu’nda yürürken oluşumu yüzyıllar sürmüş Seydiler’de peri bacalarını, Frig ve daha sonra Bizans döneminde kullanılan Kırkinler mağarasını, Selimiye mezar odalarını, İbrahim inlerini, Friglerden beri yerleşim yeri olarak bilinen Ayazininde Roma ve Bizans döneminden kalma Ayazini Oyma Kiliseyi, Avdalaz Kalesini, Kutsal olarak kabul edilen Göynüş Vadisi içerisinde Aslantaş, Yılantaş adıyla bilinen 2 mezar odası, Maltaş olarak adlandırılan Kübele açık hava tapınağı ve vadi boyunca kayalara oyulmuş olarak yapılan onlarca Frig kaya mezarları ve anıtlarını, Demirli Kalesini, Aslankaya Anıtını, Arog filminin çekildiği Memeç Kayalıklarını, flamingoların göç yolları üzerindeki Emre Gölü’nü ve daha birçok tarih kokan doğal güzellikleri keşfedeceksiniz.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti