Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Büyük Taarruz’da bir kadın gazi

Murat Arısoy 19 Eylül 2014 Cuma 03:00:00
  19 Eylül, Gaziler Günü. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı ile taltif edildiği gün.
Gazilik, “gaza” kelimesinden geliyor.
“Gaza”, Türk Dil Kurumu’na göre “İslam dinini korumak veya yaymak amacıyla Müslüman olmayanlara karşı yapılan kutsal savaş” anlamında kullanılıyor.
“Gazi” ise, “Müslümanlık’ta düşmanla savaşan veya savaş yapmış kimse” olarak biliniyor.
“Gazilik” kavramı, daha çok erkeklerle özdeşmiş gibi düşünülüyor.
Halbuki Büyük Taarruz’a katılmış bir kadın gazimiz var: Kara Fatma.
Atatürk Araştırma Merkezi’nin internet sitesinde, İlknur Kalıpçı imzasıyla yayımlanan metinde Kara Fatma’nın Büyük Taarruz ve Afyon ile ilgili söylediklerinin bir kısmını sizinle paylaşayım:
“Altımdaki Ceylan ismindeki, güzel talim ettirilmiş çok akıllı bir hayvandı; âdeta bir piyade neferi gibi düşman mevziine sokulmakta fevka’1-âde mahirdi. Afyon civarındaki Sürmeli köyünde bulunan düşmana müfrezemle taarruz esnasında, hayvanımla düşmanın mevziine sokulmak icap etti. Bu esnada düşman tarafından bir kemend atılarak yakalanmıştım ve hayvanda şahlanarak bizim tarafa firar etmeye muvaffak oldu; ben de bu suretle düşmana esir olmuştum.Beni yakaladıktan zaman gözlerim bağlanarak, kendi mevzilerinin iki saat gerisinde bir yere götürülmüştüm ve burada gözlerimdeki mendil çözüldü ve sürmeli köyünde kurmuş oldukları karargahlarında yarım saat isticvap edildim; benden izahat almak için mütemadiyen sıkıştırıyorlardı; ben de verdiğim cevaplarda kaçamak cevaplar veriyordum. Bunlar arzu ettikleri maksadı temin edemediler. Bunun üzerine, Başkumandanları olan Tirikopis’in yanına götürdüler. Beni görünce son derece hayretle bana bakıyordu ve ‘Sen Kara Fatma!’ diye üç defa hayretle ismimi tekrarladı. Biraz sonra hayret ettiğinin sebebini son sualinden anladım. Meğer bunlar, Kara Fatma’yı devâsâ birşey tahayyül ediyorlarmış ve bende bunlara cevaben ‘Anadolu’daki Kara Fatmalar’ın en kuvvetlisi benim’ demiştim.”
Erzurumlu bir ailenin çocuğu olan Kara Fatma, Balkan Savaşı’nda başladığı savaşlara Milli Mücadele’de de devam etmiş.
Büyük bir kahramanlık sergilemiş.
Gazilik denilince sadece erkekler gelmesin aklımıza.
Kadınlarımız da en az erkeklerimiz kadar kahraman…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER