Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CAMİ İÇİN ATILAN HER ADIMDA BİR GÜNAH SİLİNİR

Muharrem Günay 4 Haziran 2014 Çarşamba 03:00:00
  Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Biriniz sünnet ve vaciplerini yerine getirerek güzel bir abdest alıp, sadece namaz kılmak niyetiyle evinden camiye gitmek için yola çıkarsa, her sol ayağını atmakla bir günahı silinir. Her sağ ayağını atmakla da bir sevap yazılır. Bu hal camiye varıncaya kadar devam eder. Mü’minler yatsı ve sabah namazlarındaki sevap derecelerini bilmiş olsalardı, emekleyerek bile olsa gelip (bu namazları) cemaatle camide kılarlardı.” (İbni Ömer. İmam Suyuti, Camiu’s-sağir, 1/698)
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Biriniz camiye girerken bana selatü selam getirerek şöyle duada bulunsun:
“Ey Rabbim, bana rahmet kapılarını aç.” Camiden çıkarken yine selavat getirerek:
“Ey Yüce Rabbim, senin feyz, bereket ve faziletini dilerim” diye dua etsin.” (Müslim. İmam Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/698)
Cuma namazı dışında en kuvvetli cemaat, sabah namazının cemaati, sonra yatsı namazının cemaati, sonra da ikindi namazının cemaatidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“İnsanlar ilk safın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kurra çekmekten başka yol bulamazlardı. Namazı ilk vaktinde kılmanın sevabını bilselerdi bunun için yarışırlardı. Yatısı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi bunun için yarışırlardı. Yatsı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi, emekleyerek te olsa bu namazları cemaatle kılmaya gelirlerdi.” (Buhari, “Ezan” 9, 32; Müslim, “Salât” 129, 131)
İsra suresi 78. Ayete göre sabah namazı şahitlidir ve kılınırken melekler hazır bulunurlar:
“Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.” (İsra:78)
Şanı Yüce Allah’ın meleklere, Müslim’in sahih’inde ve başkalarında sabit olduğuna göre:
“Kullarımı ne halde bıraktınız?”
Yüce Allah bu soruyu meleklere, kullar üzerinde görevli olup sabah ve ikindi namaz-larında görev devir teslimi yapıp Rab’bin huzuruna çıkanlara sorar. Onlar da: “Onları namaz kılarken bulduk, namaz kılarken bıraktık” diye cevap verirler. (Buhari, Bedu’l-halk, 6;Nesâi, salât 21)
Bir başka hadiste ise “Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gece yarısına kadar namaz kılmış sevabı alır. Sabah namazını da cemaatle kılarsa bütün geceyi namaz kılarak geçirmiş gibi sevap alır.” (Buhari, “Ezan”, 34; Müslim, “Mesacid”, 260)
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kılacağı namazın son rekâtında bile imama yetişen kimse, o namazın bütün sevabına yetişmiş olur.” (Buhari. İmam Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/734)
“Ebû Hüreyre (r.a.)’den; demiştir ki; Resûlullah (s.a.) şöyle buyurdu: “Bir kimse tam olarak abdest alıp (mescide) gitse, fakat insanları namazlarım kılmış bulsa, Allah ona, cemaate hazır olup da namazını cemaatle kılanın sevabı gibi sevab verir. Bu, o cemaatin se-vabından hiç bir şey eksiltmez.” (Nesâî, tahâre 108, 110; Hâkim el-Müstedrek, I, 208 – 209. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/397-398. Hadis no: 564)
Cemaat halinde namaz kılmanın ve cemaat ruhunun her zaman taze tutulması konusunda çok sayıda hadis vardır. Bunlardan birinde Hz.Peygamberimiz:
“Üç kişi bir köyde veya sahrada bulunur ve cemaatle namaz kılmazsa, şeytan onlara hâkim olur. Öyleyse cemaatten ayrılma. Çünkü kurt ancak sürüden ayrılan koyunu yer.” Buyurmuştur. (Ebu Davud, “ Salât “, 47)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER