Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

CEMAATLE NAMAZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 18 Mayıs 2014 Pazar 03:00:00
  Cenâb-ı Hakk, Kur’an-ı kerim’de:
“Ben ölümü ve hayatı hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için yarattım” (Mülk:2), “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” (Zariyat:56); “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki, sakınabilesiniz” (Bakara: 21) buyurmaktadır. Demek ki insanın yaradılışındaki hikmet Allah’ı bilmek, ibadet etmek ve sınav olmaktan ibarettir. Bakara suresi 21. ayette inanç durumları ne olursa olsun bütün insanlara hitap edilerek hepsi birden Allah’a kul olmaya davet edilmektedir.
Namaz Allah tarafından Kur’an’da emredilen ilk ve en önemli görevlerden biri olup imandaki samimiyetin önemli göstergesidir.
Kur’an-ı kerim’de hiçbir yerde “elleziyne yusallune’s salâte” “Onlar namazı sallâ yaparlar” yâni namazlarını kılarlar ifadesi kullanılmamıştır. Namazla alâkalı olarak sürekli “ikâme” kelimesi kullanılmıştır. “Egımissâlat-namazı ikame ederler” ikâme lügatte büyük ve ağır bir şeyi ayağa kaldırıp dikmek, yerleştirmek demektir. Onun içindir ki Sevgili Peygamberimiz:
“Namaz dinin direğidir” buyurmuştuır. Öyleyse “egimissalâte…” ayeti ile bu direği yerine dikmemiz, yerleştirmemiz emredilirken, aynı zaman da namaz, ancak cemaatle ayağa kaldırılabilecek büyük bir direğe benzetilmiştir. Çok büyük ve bir kişi ile yerden kaldırılamayacak kadar bir direk düşünün ki bu direk ancak birkaç kişinin bir araya gelip güçlerini birleştirmesiyle kaldırılabilir, yerine konulabilir. İşte namazda böyle bir direktir ki ancak cemaat halinde birlikte ikame edilmesi, yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Onun içindir ki cemaatle namaz kılmak teşvik edilmiş ve Allah’ın Resûlü tarafından cemaatle kılınan namazın sevabı tek başına kılınan namaza göre 27 derece daha fazla olduğu bildirilmiştir. Her hangi bir beldede oturan insanların her biri, tek tek namazlarını evlerinde kılsalar bile o yerde cemaatle namaz kılınmadığı sürece namaz ikâme edilmiş sayılmaz. İbn Ab-di’l-berr der ki:
“Bu doğru bir görüştür. Çünkü bütün mescidlerde cemaatle namaz kılmama kararı üzerinde birleşilmesi caiz değildir. Bir mescitte cemaatle namaz kılındığı takdirde tek başına evinde namaz kılanın, kıldığı namazı caizdir.”
Namazı Cemaatle Kılmanın Hikmeti
Müslümanların cemaat halinde namaz kılmaları üzerinde titizlikle durulmasının bir takım sebep ve hikmetleri vardır. İslam dini birlik ve beraberlik dinidir. Kur’an-ı kerim’in üzerinde durduğu en önemli konuların başında Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde bulunmaları gelir. Çeşitli ayeti kerimelerde ve hadisi şeriflerde bu konu üzerinde önemle durulmuştur. Cemaat halinde namaz kılmak müminlerin birlik ve beraberliğine vesile olan en önemli ibadettir. Müslümanlar ancak camilerde beş vakit bir araya gelmek suretiyle birbirlerinden haberdar olur ve görüşüp konuşma ve toplumsal ve bireysel dert ve problemlerine çare bulma fırsatı bulurlar. Namazı kılmakla ikame etmek arasında fark vardır. Tek başına evinde namazı eda eden bir Müslüman namazını kılmış fakat eda etmemiş olur. Namaz ancak cemaat halinde kılınmakla ikame edilmiş olur. Cemaat halinde kılınan namazın, tek başına kılınan namaza göre 27 derece daha faziletli olmasının en önemli hikmeti de cemaatle kılınan namazın ikame edilmiş olmasındandır.
Yüce dinimiz İslâm, Tevhit dinidir. Hepinizin bildiği gibi “Lâ ilâhe İllallah Muhammedün Resûlullah: Allah’tan başka tanrı (mabut yoktur) Muhammed O’nun elçisidir” sözüne, kelime-i tevhit denir. Tevhit, tek Allah inancı etrafında birleşmektir.
Yüce Allah: “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.” (Al-i İmran:103, 105)
“Allah’ın eli onların ellerinin üzerindedir.” (Fetih sûres:10) Yani Allah’ın himayesi, inayeti, riayeti, lütfu, ihsanı onların üzerindedir. Resûl-i Ekrem Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) bu âyet-i kerimeyle alâkalı buyuruyor ki:
“Allah’ın Eli Cemaatle Beraberdir.”
“Allah, benim ümmetimi-veya Muhammed ümmetini- sapıklık üzerine bir araya getirmeyecektir. Allah’ın eli, cemaatle beraberdir. Her kim cemaatten ayrılırsa, cehenneme ayrılmış olur.” (Tirmizî, Fiten7, Hds.2255.)
“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.” (Hucurat:10) buyuruyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER