Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Danışman – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 13 Şubat 2014 Perşembe 02:00:00
  Siyasiler, belirli bir seçimi kazanmak için yola çıktıklarında, yanlarında bazen tanıdığımız, bazen tanımadığımız “basın danışmanları” görürüz. 2009’dan bu yana takip ettiğim kadarıyla 2011 seçimlerinde o dönem Çevre ve Orman Bakanı olan Veysel Eroğlu’nun ziyaretlerini takip eden Satılmış Akkaş, başarılıydı.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ün basın danışmanı Taner Tükelay da, görevini hakkıyla yerine getirdi. Tükelay’ın basın kuruluşlarına gönderdiği her fotoğraf yer buldu; her haber neredeyse noktasına-virgülüne dokunulmadan gazetelere girildi. Tükelay, basın mensuplarıyla ikili ilişkilerini de korumasını bildi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın basın danışmanı Hüseyin Tutkun ise, Genç Atılımcılar Derneği’ndeki bağlantıları ve tecrübeleriyle dikkat çekti. Tutkun’un haber olarak sayamasak bile ilişkilerin canlı tutulması, her gazetenin muhatap alınması gibi konulardaki hakkını teslim etmek gerek.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın basın danışmanı Çağrı Aygün’ün iyi niyetli ve araştırmacı bir kişiliğe sahip olduğunu söylemek mümkün. Ancak örneğin Yılmaz’ın TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına bir-iki cümlelik giriş yazıp metnin tamamını basın mensuplarına göndermesi, eksi puan olarak yansıdı. Burada, ya metni olduğu gibi gönderip yorum yapmamak gerekir; ya da “işlemek” tabir edilen fiili gerçekleştirip metni haberleştirmek gerekir. Bir de Çağrı Aygün’e hatırlatma: Resmi kayıtlarda “Afyon” diye bir şehir yok. Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar milletvekilidir. Dolayısıyla TBMM yazışmalarında hangi sıfat kullanılıyorsa, basınla paylaşılan belgelerde de aynı sıfat kullanılmalı. Yılmaz’ın, “Şehrin ismi Afyon olarak değiştirilsin” teklifinin bulunması, bu gerçeği değiştirmez.
Milletvekillerinden Belediye Başkan adaylarına gelelim: 30 Mart 2014’teki yerel seçimlere hazırlanan Belediye Başkan adaylarında bir “danışman” sıkıntısı çekildiği görülüyor. Afyonkarahisar Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Burhanettin Çoban’ın haberlerini gönderen arkadaşımız, bazen Belediye’nin internet sitesinde yayınlanan haberin de içinde bulunduğu metinlere imza atıyor. Gazeteler, Belediye’deki bülteni örneğin 2 gün önce kullanmış oluyor. Bu durumda, basın danışmanı, Belediye’nin internet sitesine bakmamış varsayılıyor. Yine bazı gazetelerde yayınlanan Başkan Çoban haberlerini, bir ya da iki gün sonra elektronik postamızda görüyoruz.
Afyonkarahisar Belediyesi’nde yayınlanan haberlere de dikkat çekmek isterim: Bazen hizmetin ya da etkinliğin özünden uzaklaşılıyor. Öyle bir haber yazılıyor ki, sanırsınız Kanuni Sultan Süleyman, Fransuva’ya kendini tanıtıyor. Gerçek, en güzel propagandadır. Gerçekten koptuğunuzda, nitelemeler, sıfatlar kullanmaya başladığınızda propaganda zarar görür. Bu arada Belediye haberlerini onaylayan yetkililerin, Aliağa Belediyesi’ni incelemesini talep ediyorum. Hakiki bir ajansmış gibi, hatta profesyonelce çekilmiş görüntülerle basın mensuplarına “gerçek”i kendi bakış açıları üzerinden sunuyorlar.
Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Mehmet Ecer’in katıldığı etkinlik haberleri ise iki koldan gönderiliyor. Aynı gün, ayrı iki kişi, ayrı iki haber gönderince hangi haberin neyi anlattığı da karışıyor. Bir de örneğin, haftasonu düzenlenen bir etkinlik, hafta ortasında basına servis ediliyor, basına servis edilirken de “Ecer, Pazar günü…” ya da “Ecer, haftasonu” gibi ifadeler kullanılıyor.
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya’nın seçim çalışmalarıyla ilgili haberler ise şimdiye kadar tek elden gönderildi. Haberler ve fotoğraflar, editörleri zorlamayacak kadar nizami. Ancak Çetinkaya’nın haberlerinde de günlük bir akış göremiyoruz.
Demokrat Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Aday Adayı İsmail Özdilek’in basın danışmanı ise kendisi. Bu da bir yöntem, ama Özdilek için yorucu olsa gerek.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER