Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

“Eûzübillâhimineşşeytânirracîm.

“Eûzübillâhimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm
“Lânetlenmiş, kovulmuş şeytanın şerrinden âlemlerin Rabbi olan Allah’a sığınırım. Rahman ve rahim Allah’ın adı ile başlarım.”
Müslüman Eûzü’yü okumakla kendisini cin ve insan şeytanlarının şerrinden, himaye ve korumasında bulundurması için, Yüce Allah’a sığınmış, O’nu kendisine yardımcı ve dayanak kabul etmiş olur.
İslâm âlimlerine göre Eûzü, Bir şeyi Allahü Teâlâ’nın hıfz ve eman’lığına (eminliğine-güvencesine), O’nun korumasına ısmarlamaktır. Eûzübillâhimineşşeytânirracîm diyen mü’min, kendisini Allah’a emanet etmiş ve “Ey Allah’ım! Ben kendimi sana emanet ediyorum” demiş ve kendisini Allah’a teslim ve emanet etmiş olur.
Dinimizde Müslüman, bir iş yapacağı zaman önce besmele çeker. Böylece şeytanın şerrinden aynı zamanda her türlü şeytani duygu ve düşüncelerden Allah’a sığınmış ve Allah’a güvenini belirtmiş olur. “Doğrusu şeytanın, inananlar ve yalnız Rablerine güvenenler üzerinde bir nüfuzu yoktur.” (Nahl suresi âyet:99) “Şeytanın nüfuzu, ancak onu dost edinenlere ve Allah’a ortak koşanlaradır.”(Nahl:100)
Besmele çekerek bir işe başlamakla Müslüman Yüce Allah’tan yardım istemiş olur. Rasûlüllah (sav) “Kim bismillahı gönülden inanarak okursa, onunla birlikte dağlar da tesbih getirir. Ancak ne var ki dağların tesbih sesi duyulmaz” buyurdular. (Ebû Nuaym, İbn-i Sülemî; Hz. Âişe’den)
Diğer bir rivayette ise şöyle deniliyor: “Dağlar ve taşlar tesbih eder. Ancak ne var ki insanlar bunların tesbihini işitmezler.” (Allah izin verirse kalp gözü ve gönül kulağı açık olanlar duyabilirler.)
Besmelesiz başlanan işten hayır hâsıl olmaz. İşlerinin hayırla başlaması ve hayırla sonuçlanmasını isteyen her Müslüman, önce besmele çekmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):“Bismillâhirrahmânirrahîm” ile başlamayan her iş noksandır; yararı ve bereketi azdır” buyurdular. (Ebû Davud, Nesâi, İbni Mâce)
Besmele her hayrın da anahtarı olduğundan; besmele ile hayır kapıları açılıverir. Bunun için bir işe başlamadan, bir şey yiyip içmeden, yerimizden kalkmadan ve yatağımıza yatmadan, kitabımızı açmadan, işimize, okulumuza gitmeden, evimizin, arabamızın kapısını açmadan önce besmele çekmeliyiz. Çünkü her şeyin başı besmeledir. Besmelesiz başlanan bir işin hayrı yoktur. Besmele her hayrın başıdır. Bizde kitabımıza besmele ile başlamış olduk.
Allah (c.c.) tarafından yapılması emredilen ibadetlerin hepsinin sosyal hayatı düzenleyici fonksiyonları vardır. Namaz sosyal hayatımızı düzenleyen ibadetlerin başı ve en önemlisidir.
Öyle bir namaz kılacağız ki; kıldığımız namaz hayatımıza hâkim olan bir namaz olacak. Ayetlerden ve hadislerden öğrendiğimize göre; hayata etkili olmayan, hayatımızı düzenlemeyen, bizi kötülüklerden alıkoymayan bir namaz, Allah’ın istediği bir namaz değildir.
”(Ey Muhammed! ) kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı ikâme et, çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor.” (Ankebut:45)
Hiç şüphesiz namazı kılmakla dosdoğru kılmak ve ikâme etmek bir değildir.
Ankebut suresi 45. Âyetten de anlaşılacağı gibi; İkame edilen namaz, dosdoğru kılınan, bizi kötülükten alıkoyan, dosdoğru bir insan kılan, cemaat halinde kılınan ve bizi her alanda bir ve beraber kılan bir namazdır. Bu ve daha başka ayetlerde geçen “Namazı ikâme et” emrini “Namazı cemaat halinde, dosdoğru ve amacına uygun olarak kıl ve dosdoğru ol” şeklinde anlamak îcap eder.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti